378
Μέλος συνεργείου εξόντωσης κοριών επί τω έργω σε παριζιάνικο διαμέρισμα, τον Οκτώβριο | REUTERS/Manuel Ausloos

Γαλλία: Για την υστερία για τους κοριούς ευθύνονται οι… Ρώσοι

Protagon Team Protagon Team 23 Οκτωβρίου 2023, 16:45
Μέλος συνεργείου εξόντωσης κοριών επί τω έργω σε παριζιάνικο διαμέρισμα, τον Οκτώβριο
|REUTERS/Manuel Ausloos

Γαλλία: Για την υστερία για τους κοριούς ευθύνονται οι… Ρώσοι

Protagon Team Protagon Team 23 Οκτωβρίου 2023, 16:45

Η επέλαση των κοριών έχει πανικοβάλει τη Γαλλία και σε αυτό φαίνεται να έχουν βάλει το… χέρι τους τα ρωσικά «εργοστάσια» παραγωγής fake news, που από ό,τι φαίνεται έχουν τελειοποιήσει το… σπορ της παραπληροφόρησης.

Oπως σημείωσε η Telegraph, οι γαλλικές μυστικές υπηρεσίες λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τους το ενδεχόμενο η Ρωσία να έχει γεμίσει το Ιντερνετ με ψεύτικα δημοσιεύματα, τα οποία αποδίδονται σε αληθινά και αξιόπιστα γαλλικά ΜΜΕ.

Τα απανωτά κρούσματα κοριών σε σπίτια, ξενοδοχεία και μέσα μαζικής μεταφοράς έχουν προκαλέσει υστερία στη Γαλλία και αύξηση των αιτημάτων σε εξειδικευμένες εταιρείες εξόντωσης των εντόμων.

Η Αλγερία ανακοίνωσε στις αρχές Οκτωβρίου ότι θα θεσπίσει «προληπτικά μέτρα» για να αποτρέψει την εξάπλωση των κοριών στη χώρα με αεροπλάνα και πλοία που έρχονται από τη Γαλλία.

Η γαλλική κυβέρνηση ασχολήθηκε εκτάκτως με το θέμα τον περασμένο μήνα και ο Κλεμέντ Μπον, υπουργός Μεταφορών, δεσμεύτηκε να στείλει σκύλους-ανιχνευτές στο Μετρό και στα τρένα για να κάνουν ελέγχους.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη και η επιστροφή των τουριστών μετά την πανδημία προκάλεσαν την έξαρση του φαινομένου, ενώ άλλοι υποστηρίζουν ότι η παρουσία των κοριών δεν είναι τόσο μεγάλη.

Σε αυτό το πλαίσιο, πράκτορες των γαλλικών μυστικών υπηρεσιών, που επικαλείται το ραδιόφωνο RMC, λένε ότι υποπτεύονται ότι η Ρωσία επιδιώκει να ενισχύσει τον πανικό διαδίδοντας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ψεύτικα δημοσιεύματα που φαίνεται να προέρχονται από αξιόπιστα γαλλικά ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Ένα τέτοιο δημοσίευμα που υποτίθεται ότι δημοσιεύθηκε από την La Montagne, μια περιφερειακή εφημερίδα – ισχυριζόταν ότι τα αποτελεσματικά εντομοκτόνα που χρησιμοποιούνται για την εξόντωση των κοριών, δεν φτάνουν στη Γαλλία λόγω του εμπάργκο σε ρωσικά χημικά. Το άρθρο μεταφράστηκε σε διάφορες γλώσσες.

Η La Montagne δήλωσε στο AFP Factuel ότι δεν είχε δημοσιεύσει ποτέ ένα τέτοιο άρθρο, καταγγέλλοντας το ως «πλαστογραφία».

Άλλο ένα παράδειγμα αφορά ένα ψεύτικο άρθρο, που υποτίθεται ότι γράφτηκε από την Libération και αναμεταδόθηκε στο Telegram από έναν λογαριασμό του ειδησεογραφικού πρακτορείου Russia Today, το οποίο με τη σειρά του συνδέεται με το Κρεμλίνο.

Αυτό το «ρεπορτάζ» ανέφερε ότι οι ουκρανοί πρόσφυγες ευθύνονται για την έξαρση των κοριών.

Ενα ακόμα ψεύτικο δημοσίευμα αποδόθηκε στη Le Figaro.

Αυτή την άνοιξη, η Κατρίν Κολονά, υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, κατήγγειλε τέτοια άρθρα, συνήθως αντι-ουκρανικά, που παράγονται από ρωσικά «εργοστάσια τρολ» ως «ανάξια μιας χώρας με έδρα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...