Η συνεχιζόμενη αύξηση των κρουσμάτων, αλλά και των θανάτων, από την Covid-19 στη Γαλλία δοκιμάζει τις αντοχές του συστήματος υγείας, αλλά η κυβέρνηση της Γαλλίας δεν είναι διατεθειμένη να προχωρήσει στην εκ νέου επιβολή περιοριστικών μέτρων.
Σε δηλώσεις του την Τρίτη ο υπουργός Υγείας Ολιβιέ Βεράν απέκλεισε τόσο το εθνικό όσο και τοπικά lockdown. Αφησε, όμως, ανοιχτό το ενδεχόμενο να επεκταθεί η απαγόρευση κυκλοφορίας κατά δύο ώρες, δηλαδή να μετακινηθεί η έναρξη από τις 20:00 στις 18:00, μόνο στις περιοχές που πλήττονται περισσότερο. (Οι περιορισμοί λήγουν καθημερινά στις 06:00).
Η Γαλλία ήταν από τις πρώτες χώρες στην Ευρώπη που έλαβαν μέτρα από τα τέλη Οκτωβρίου για να ανακόψουν το δεύτερο κύμα της πανδημίας και να διασώσουν τα Χριστούγεννα – στόχος που αν μη τι άλλο αποδείχτηκε φιλόδοξος.
Ωστόσο, τα στατιστικά είναι αμείλικτα. Την Τρίτη, το γαλλικό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι κατέγραψε 11.395 νέα κρούσματα κορονοϊού τις τελευταίες 24 ώρες, υπερβαίνοντας το όριο των 10.000 για πρώτη φορά μετά από τέσσερις ημέρες.
Ο επταήμερος κινούμενος μέσος όρος των νέων λοιμώξεων, ανέρχεται σε 11.871, υπερδιπλάσιος από τον στόχο που έχει θέσει η κυβέρνηση για λιγότερες από 5.000. Το αθροιστικό σύνολο των κρουσμάτων στην χώρα ανέρχεται πλέον σε 2.574.041, το πέμπτο υψηλότερο στον κόσμο.
Ο αριθμός των θανάτων που συνδέονται με την νόσο αυξήθηκε κατά 969, φτάνοντας τους 64.078, έναντι ενός επταήμερου κινούμενου μέσου όρου των 339 θανάτων. Είναι ο έβδομος μεγαλύτερος αριθμός στον κόσμο και ο τρίτος μεγαλύτερος στην Ευρώπη, μετά την Ιταλία και τη Βρετανία.
Η χώρα κατέγραψε επίσης αύξηση του αριθμού των ανθρώπων που νοσηλεύονται για τέταρτη συνεχή ημέρα, κάτι που δεν έχει συμβεί από τις 13 Νοεμβρίου.
Πρωτιά στους αντιρρησίες
Ενώ όμως έχει από την Κυριακή αρχίσει εκστρατεία εμβολιασμού του πληθυσμού -με προτεραιότητα τις ευπαθείς ομάδες- μόνο τέσσερις στους 10 Γάλλους επιθυμούν να εμβολιαστούν για την covid-19, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα και ανακηρύσσει τη Γαλλία πρωταθλήτρια μεταξύ των «αντιρρησιών», μπροστά από τη Ρωσία και τη Νότια Αφρική.
Στη Γαλλία το 40% όσων συμμετείχαν στη δημοσκόπηση της Ipsos Global Advisor και του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ απάντησαν ότι θα δέχονταν να εμβολιαστούν για την covid-19. Το ποσοστό αυτό εμφανίζεται μειωμένο σε σύγκριση με αντίστοιχες δημοσκοπήσεις του Οκτωβρίου (54%) και του Αυγούστου (59%).
Παράλληλα, μόνο το 43% των Ρώσων και το 53% των Νοτιοαφρικανών απάντησαν θετικά στο ερώτημα. Ακολουθούν η Ιαπωνία (60%), η Ιταλία και η Ισπανία (62%) και η Γερμανία (65%).
Αντιθέτως, οι Κινέζοι δηλώνουν σε ποσοστό 80% ότι θέλουν να κάνουν το εμβόλιο, όπως και το 78% των Βραζιλιάνων και το 77% των Βρετανών.
Ο κυριότερος λόγος που επικαλέστηκαν όσοι δηλώνουν διστακτικοί απέναντι στο εμβόλιο είναι ότι φοβούνται τις παρενέργειες (72% στη Γαλλία). Η δεύτερη αιτία είναι ότι δεν έχουν πειστεί για την αποτελεσματικότητά του. Υπάρχουν και κάποιοι που δηλώνουν ότι δεν αισθάνονται ότι κινδυνεύουν από την Covid-19. Μόλις στην τέταρτη θέση έρχονται εκείνοι που δηλώνουν ότι αντιτίθενται γενικά στα εμβόλια (14% στη Γαλλία).
Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε σε 15 χώρες μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας της Ipsos Global Advisor στο διάστημα 17-20 Δεκεμβρίου, με τη συμμετοχή 13.542 ενηλίκων.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News