407
Ο Νικολά Σαρκοζί τη Δευτέρα, στο δικαστήριο, στο Παρίσι | REUTERS/Gonzalo Fuentes

Γαλλία: Ενοχος για διαφθορά ο Νικολά Σαρκοζί

Protagon Team Protagon Team 1 Μαρτίου 2021, 15:31
Ο Νικολά Σαρκοζί τη Δευτέρα, στο δικαστήριο, στο Παρίσι
|REUTERS/Gonzalo Fuentes

Γαλλία: Ενοχος για διαφθορά ο Νικολά Σαρκοζί

Protagon Team Protagon Team 1 Μαρτίου 2021, 15:31

Σε ποινή φυλάκισης τριών ετών, τα δύο με αναστολή, καταδίκασε τον πρώην πρόεδρο της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, δικαστήριο στο Παρίσι.

Ο Σαρκοζί είχε κάτσει στο εδώλιο με τις κατηγορίες της «διαφθοράς και αθέμιτης άσκησης επιρροής» κατά τη διάρκεια της προεδρίας του.

Ο πρώην πρόεδρος κατηγορήθηκε ότι δωροδόκησε δικαστή προσφέροντάς του μία πολυπόθητη θέση στο Μονακό, με αντάλλαγμα πληροφορίες για την έρευνα που γινόταν για τα οικονομικά της προεκλογικής του καμπάνιας.

Οι εισαγγελείς είχαν ζητήσει ποινή τεσσάρων ετών για τον Σαρκοζί και τον δικηγόρο του, Τιερί Ερζόγκ, ο οποίος επίσης κατηγορείται στην υπόθεση, όπως και για τον εμπλεκόμενο δικαστή, Ζιλμπέρ Αζιμπέρ.

Ο Ερζόγκ καταδικάστηκε σε τρία χρόνια φυλάκιση, τα δύο με αναστολή και πέντε χρόνια απαγόρευση άσκησης επαγγέλματος.

Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί θα ασκήσει έφεση, επιβεβαίωσε η υπεράσπισή του. Μετά την ανακοίνωση αυτής της «εξαιρετικά σκληρής» και «παντελώς αβάσιμης και αδικαιολόγητης» απόφασης, ο Σαρκοζί «είναι ήρεμος αλλά και αποφασισμένος να συνεχίσει» για να αποδείξει την αθωότητά του, είπε η δικηγόρος του πρώην προέδρου σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό κανάλι BFM TV.

Σε κάθε περίπτωση, ο Σαρκοζί δεν αναμένεται να πάει φυλακή, αλλά το δικαστήριο θα αποφασίσει πώς θα εκτίσει την ποινή του.

Η δικαστής Κριστίν Μι, η οποία προήδρευσε της υπόθεσης, δήλωσε ότι ο 66χρονος πρώην ηγέτης της Γαλλίας «χρησιμοποίησε το στάτους του ως πρώην γάλλος πρόεδρος» σε μια «ιδιαίτερα σοβαρή» αδικοπραξία.

Σύμφωνα με τους εισαγγελείς, ο Σαρκοζί και ο Ερζόγκ προσπάθησαν να δωροδοκήσουν τον Αζιμπέρ με αντάλλαγμα πληροφορίες για την έρευνα σχετικά με καταγγελίες ότι ο 65χρονος είχε λάβει παράνομη χρηματοδότηση από την Λιλιάν Μπετανκούρ –την κληρονόμο της L’Oreal που πέθανε το 2017– κατά τη διάρκεια της προεκλογικές καμπάνιας του το 2007.

Η υπόθεση βασίστηκε σε χιλιάδες ώρες ηχογραφημένων συνομιλιών ανάμεσα στον Σαρκοζί και τον δικηγόρο του. Ο Αζιμπέρ, ανώτατος δικαστικός εκείνη την εποχή, δεν πήρε ποτέ τη θέση στο Μονακό που φέρεται να του πρόσφερε ο πρώην πρόεδρος.

Στο δικαστήριο, ο Σαρκοζί αρνήθηκε τις κατηγορίες και είπε ότι ποτέ δεν έκανε κατάχρηση της επιρροής του.

Ο Σαρκοζί βαρύνεται και με άλλες κατηγορίες, όπως της δωροδοκίας με εκατομμύρια ευρώ από τον Μοαμάρ Καντάφι, για την προεκλογική του εκστρατεία, το 2007, και για κατασπατάληση δημόσιου χρήματος στην προεκλογική εκστρατεία του 2012. Πρόκειται για την «υπόθεση Bygmalion», η δίκη για την οποία ξεκινά στις 17 Μαρτίου.

Ο Σαρκοζί εξελέγη στην προεδρία της Γαλλίας το 2007, διαδεχόμενος τον Ζακ Σιράκ. Το 2012 ηττήθηκε από τον σοσιαλιστή Φρανσουά Ολάντ.

Είναι ο δεύτερος γάλλος πρόεδρος, μετά τον Ζακ Σιράκ, που καταδικάζεται για διαφθορά.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...