483
Ο Εμανουέλ Μακρόν με τον Μπρουνό Λεμέρ σε υπουργικό συμβούλιο, τον Αύγουστο | EPA/AURELIEN MORISSARD / POOL

Ο Μακρόν στα μαχαίρια με τον «δημαγωγό» υπουργό του Μπρουνό Λεμέρ

Protagon Team Protagon Team 1 Δεκεμβρίου 2022, 16:46
Ο Εμανουέλ Μακρόν με τον Μπρουνό Λεμέρ σε υπουργικό συμβούλιο, τον Αύγουστο
|EPA/AURELIEN MORISSARD / POOL

Ο Μακρόν στα μαχαίρια με τον «δημαγωγό» υπουργό του Μπρουνό Λεμέρ

Protagon Team Protagon Team 1 Δεκεμβρίου 2022, 16:46

Σε μια δύσκολη εβδομάδα για την κυβέρνησή του, ο Εμανουέλ Μακρόν επιτέθηκε έμμεσα στον Μπρουνό Λεμέρ κατά την ομιλία του στο υπουργικό συμβούλιο, πριν φύγει για τις ΗΠΑ. Ο γάλλος πρόεδρος θεωρεί ότι ο  υπουργός Οικονομικών δεν τον υπερασπίζεται στα βέλη που δέχεται το τελευταίο διάστημα και προσπαθεί κρατήσει απόσταση από τις κατηγορίες για ανήθικη συμπεριφορά που αντιμετωπίζει η γαλλική κυβέρνηση.

Ο 53χρονος Λεμέρ θεωρείται ένας από τους πιθανούς υποψηφίους της Κεντροδεξιάς για τη γαλλική προεδρία στις εκλογές του 2027, όταν ο 44χρονος Μακρόν θα υποχρεωθεί να κάνει στην άκρη, έχοντας υπηρετήσει δύο θητείες, όπως προβλέπεται από τη γαλλική νομοθεσία.

Στην εβδομαδιαία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου προτού αναχωρήσει για την επίσημη επίσκεψη στην Ουάσινγκτον, ο Μακρόν είπε στους υπουργούς του «να επικεντρωθούν στα βασικά» και να αποφύγουν τη «δημαγωγία». Η επίπληξη, που διέρρευσε αμέσως στα γαλλικά ΜΜΕ, θεωρείται ότι είχε ως αποδέκτη τον Λεμέρ.

Η κόντρα μεταξύ του προέδρου και του υπουργού του προέκυψε αφού οι εισαγγελείς κατά της διαφθοράς ξεκίνησαν ποινική έρευνα, μετά τους ισχυρισμούς ότι η αμερικανική εταιρεία συμβούλων ΜακΚίνσεϊ, η οποία είχε βοηθήσει τον Μακρόν στις προεκλογικές εκστρατείες του το 2017 και το 2022, έχει ανταμειφθεί με μεγάλα συμβόλαια από την κυβέρνηση.

Η έρευνα ξεκίνησε μετά από έκθεση της κοινοβουλευτικής επιτροπής, που ανέφερε ότι η κυβέρνηση είχε δαπανήσει πέρυσι σε συμβούλους 893,9 εκατ. ευρώ από χρήματα των φορολογουμένων, ενώ το 2018 είχε δαπανήσει 379,1 εκατ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, η ΜακΚίνσεϊ ανέλαβε κυβερνητικά έργα αξίας περίπου 18 εκατ. ευρώ το 2021, αλλά ξεχωρίζει στην έκθεση, επειδή έχει να πληρώσει επιχειρηματικό φόρο στη Γαλλία από το 2011. Τόσο ο Μακρόν όσο και η ΜακΚίνσεϊ αρνούνται ότι έχει διαπραχθεί κάποιο αδίκημα, αλλά σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο Λεμέρ είπε ότι υπήρχε μια «υπερβολική» προσφυγή σε ιδιωτικούς συμβούλους. «Παραδέχομαι ανοιχτά ότι το παρατραβήξαμε», είπε.

Ο Μακρόν, ο οποίος απολαμβάνει ασυλίας όσο είναι πρόεδρος, αλλά μπορεί να κληθεί σε ανάκριση, ακόμα και να παραπεμφθεί για το σκάνδαλο, μόλις αφήσει τη θέση του, θεωρεί ότι το σχόλιο του υπουργού του καταδεικνύει την απουσία «ομαδικού πνεύματος», σημειώνουν οι Times.

Ο Λεμέρ «παίζει ένα σόλο παιχνίδι» είπε ένας αξιωματούχος, επαναλαμβάνοντας την ανησυχία του Μακρόν ότι ο υπουργός του, αντί να τον υπερασπιστεί, προσπαθεί «να μην τον πάρουν κι αυτόν τα σκάγια» του σκανδάλου.

Η διαμάχη Μακρόν – Λεμέρ είναι ένα ακόμα δύσκολο ζήτημα για τη γαλλική κυβέρνηση αυτό το διάστημα. Τη Δευτέρα, η Καρολίν Καγιέ παραιτήθηκε από υπουργός Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς η Ανώτατη Αρχή για τη Διαφάνεια στη Δημόσια Ζωή θεώρησε ότι έχει πει ψέματα για το κόστος των ακινήτων της.

Σε ανακοίνωσή της ανέφερε ότι είχε εκτιμήσει την αξία της κύριας κατοικίας της στο Παρίσι σε 2,4 εκατ. ευρώ, ενώ είναι διπλάσια, και της δεύτερης κατοικίας της στη Βρετάνη σε 1,5 εκατ. ευρώ, όταν η πραγματική τιμή της ήταν περίπου 3 εκατ. ευρώ. Η Αρχή δήλωσε ότι είχε προειδοποιήσει τους εισαγγελείς για πιθανή φοροδιαφυγή, υποπτευόμενη ότι η 74χρονη Καγιέ επιχείρησε να μειώσει παράνομα τον φόρο ακίνητης περιουσίας που της αναλογούσε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...