463
O Ερίκ Ζεμούρ την περασμένη εβδομάδα έπαιξε ποδοσφαιράκι με την 28χρονη βοηθό του Σαρά Κναφό μπροστά στις κάμερες. Μακριά από αυτές, φαίνεται πως το παιχνίδι μεταξύ τους συνεχίζεται | Chesnot/Getty Images

Γαλλία: Ενας υποψήφιος πρόεδρος, ένα σκάνδαλο και μια απόλυση

Protagon Team Protagon Team 22 Οκτωβρίου 2021, 11:45
O Ερίκ Ζεμούρ την περασμένη εβδομάδα έπαιξε ποδοσφαιράκι με την 28χρονη βοηθό του Σαρά Κναφό μπροστά στις κάμερες. Μακριά από αυτές, φαίνεται πως το παιχνίδι μεταξύ τους συνεχίζεται
|Chesnot/Getty Images

Γαλλία: Ενας υποψήφιος πρόεδρος, ένα σκάνδαλο και μια απόλυση

Protagon Team Protagon Team 22 Οκτωβρίου 2021, 11:45

Το γαλλικό περιοδικό Paris Match ανακοίνωσε αλλαγή στη δημοσιογραφική διεύθυνσή του την Πέμπτη 21 Οκτωβρίου ύστερα από ένα εξώφυλλο που έδειχνε τον ακροδεξιό αρθρογράφο, πολιτικό και πιθανώς υποψήφιο πρόεδρο Ερίκ Ζεμούρ αγκαλιά με τη βοηθό του, κάποια Σαρά Κναφό. Το ενσταντανέ με τον 63χρονο άνδρα και την 28χρονη γυναίκα τραβήχτηκε κάπου στην Κυανή Ακτή και δημοσιεύτηκε πριν από έναν μήνα. Τη δουλειά του έχασε ο 57χρονος δημοσιογράφος Ερβέ Γκατενιό.

Είχαν προηγηθεί οι διαμαρτυρίες του Ζεμούρ και η εκ μέρους του ανακοίνωση ότι αναλαμβάνει νομική δράση εναντίον τού φύλλου με σκοπό να προστατεύσει τον ιδιωτικό βίο του. Ως γνωστόν, ο Ζεμούρ είναι το νέο αστέρι της γαλλικής εθνικιστικής σκηνής, με δημοσκοπικό ρεύμα που… πλευριτώνει τη Μαρίν Λεπέν. Παρ’ όλο που ο «γάλλος Τραμπ», όπως τον αποκαλούν, δεν έχει ακόμη ανακοινώσει επίσημα ότι είναι υποψήφιος για την προεδρική κούρσα της επόμενης άνοιξης, τα γκάλοπ του δίνουν κιόλας το 16% των ψήφων.

Με πηγές στο ίδιο το έντυπο, οι λονδρέζικοι Times έγραψαν ότι υπεύθυνος για τον εξοστρακισμό του Γκατενιό είναι ο μεγιστάνας Βενσέν Μπολορέ, κύριος μέτοχος της εταιρείας Lagardère, ιδιοκτήτριας του περιοδικού. Μπολορέ και Ζεμούρ είναι γνωστοί από καιρό, αφού ο πρώτος είχε στη δούλεψή του τον δεύτερο στο δεξιό ειδησεογραφικό κανάλι CNews, δηλαδή «στη γαλλική εκδοχή του αμερικανικού Fox News».

Στο κανάλι αυτό ο Ζεμούρ έλαμψε με την αντιισλαμιστική στάση του και με τις αναλύσεις του ότι η συνεχής μετανάστευση (μουσουλμάνων) οδηγεί σε εμφύλιο πόλεμο το γαλλικό έθνος. Ο Ζεμούρ εγκατέλειψε τη θέση του στο κανάλι τον περασμένο μήνα, ώστε να προετοιμάσει την κάθοδό του στην πολιτική κονίστρα.

Ο Γκατενιό είχε και την ευθύνη για την έκδοση και της κυριακάτικης εφημερίδας της Lagardère, της Le Journal du Dimanche, την οποία είχε μετατρέψει σε προπαγανδιστικό φύλλο του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν – οι άσπονδοι φίλοι του φύλλου το χαρακτηρίζουν σκωπτικά «η Πράβντα του Μακρόν»... Τον δε Ζεμούρ ο Γκατενιό σε πρόσφατο άρθρο του τον είχε χαρακτηρίσει «προφήτη του χαμού».

Η απόλυση του Γκατενιό αφορά πάντως την τακτική του να στείλει παπαράτσι να φωτογραφίσουν τον Ζεμούρ σε κάποια παραλία και όχι την ιδεολογία του που απεχθάνεται την εθνικιστική σκέψη. Κάποιοι στους διαδρόμους του Paris Match και της Le Journal du Dimanche ψιθυρίζουν αριστερά και δεξιά ότι ο Γκατενιό είχε ψυλλιαστεί ότι η απόλυσή του ήταν ζήτημα ημερών, έτσι έστησε την ιστορία με τους παπαράτσι και τις φωτογραφίες ώστε να προβάλλει ως θύμα.

Τα διευθυντικά πόστα μετά την εκδίωξη του Γκατενιό ανέλαβαν στο μεν περιοδικό ο 74χρονος Πατρίκ Μαέ, στη δε εφημερίδα ο 79χρονος Ζερόμ Μπελαΐ.

Για τη βοηθό του Ζεμούρ, την Κναφό, οι Αγγλοι έγραψαν ότι κάποτε είχε σχέση με τον γιο του Σαρκοζί, τον Λουί, και ότι η επιρροή της στον ακροδεξιό αστέρα είναι αυξανόμενη. Ακόμη και η σοβαρή Le Monde ασχολήθηκε με αυτήν, ενώ δεν έχει γραμμή για τη σύζυγο του Ζεμούρ με την οποία έχει αποκτήσει τρία τέκνα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...