Περισσότεροι από τους μισούς δημοσιογράφους της μοναδικής αυτόνομης κυριακάτικης εφημερίδας της Γαλλίας παραιτήθηκαν, αφού απέτυχαν να αποτρέψουν την άφιξη ενός διευθυντή σύνταξης με ακροδεξιούς δεσμούς, σε μια σκληρή διαμάχη που έχει πυροδοτήσει φόβους για περαιτέρω πόλωση των μέσων ενημέρωσης της χώρας, στα πρότυπα των ΗΠΑ.
Οι περίπου 100 δημοσιογράφοι της έγκυρης εφημερίδας Journal Du Dimanche (JDD) τερμάτισαν μια 40ήμερη απεργία –τη μεγαλύτερη στα μέσα ενημέρωσης της Γαλλίας από τη δεκαετία του 1970– την περασμένη Τρίτη, όταν ο Τζοφρουά Λεζέν, παλαιότερα εκδότης της ακροδεξιάς εβδομαδιαίας εφημερίδας Valeurs Actuelles, ανέλαβε ως διευθυντής.
Σύμφωνα με την Guardian, ο 34χρονος νέος διευθυντής είναι κορυφαίος υποστηρικτής του ξενοφοβικού πολιτικού Ερίκ Ζεμούρ, υποψηφίου για τη γαλλική προεδρία το 2022, που προωθεί τη ρατσιστική θεωρία της «μεγάλης αντικατάστασης» και έχει ερευνηθεί 16 φορές –και καταδικαστεί σε τρεις περιπτώσεις– για ομιλία που προωθεί το μίσος.
Ο Λεζέν είναι επίσης στενός φίλος της Μαριόν Μαρεσάλ, ανιψιάς της ακροδεξιάς ηγέτιδας Μαρίν Λε Πεν, που είναι άλλη μια σύμμαχος του Ζεμούρ. Υπό τη διεύθυνσή του, η Valeurs Actuelles δέχθηκε πρόστιμο για ρατσιστικές προσβολές, αφού απεικόνισε τη μαύρη βουλευτή, Ντανιέλ Ομπονό, ως αλυσοδεμένη σκλάβα.
Ο διορισμός του έρχεται εν μέσω της συνεχιζόμενης διαδικασίας εξαγοράς της ιδιοκτησίας της JDD, βραχίονα των μέσων ενημέρωσης του γαλλικού ομίλου Lagardère, που κατέχει επίσης το περιοδικό Paris Match και τον ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1, από τον συντηρητικό Καθολικό δισεκατομμυριούχο Βενσάν Μπολορέ.
Ο όμιλος Vivendi, του 71χρονου επιχειρηματία, κατέχει επίσης το τηλεοπτικό δίκτυο Canal+ και έχει μετατρέψει το κυλιόμενο ειδησεογραφικό του κανάλι CNews σε ένα συντηρητικό φεστιβάλ συζητήσεων για δεξιούς σχολιαστές, συμπεριλαμβανομένου του Ζεμούρ, που συχνά προκαλεί συγκρίσεις με το Fox News – το αμερικανικό ειδησεογραφικό κανάλι που προωθεί ανοιχτά την ακραία συντηρητική πολιτική ατζέντα στις ΗΠΑ.
Η Journal Du Dimanche ιδρύθηκε το 1948 και έχει εβδομαδιαίες πωλήσεις 140.000 αντιτύπων. Τα τελευταία χρόνια θεωρείται ότι υποστηρίζει ευρέως τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν. Υπό τη νέα διεύθυνσή της, η εφημερίδα αναμένεται να επιστρέψει στα περίπτερα μετά το Δεκαπενταύγουστο, ύστερα από απουσία έξι εβδομάδων, ανακοίνωσε ο όμιλος Lagardère.
Το σωματείο των δημοσιογράφων κατέληξε σε μια ικανοποιητική συμφωνία με τη Lagardère για ένα οικονομικό πακέτο για τους δημοσιογράφους που θέλουν να αποχωρήσουν από την εφημερίδα, αλλά δεν κατάφερε να εξασφαλίσει πολλές άλλες διασφαλίσεις, ιδίως σχετικά με τη συντακτική ανεξαρτησία και το περιεχόμενο της εφημερίδας.
Συγκεκριμένα, η εταιρεία αρνήθηκε να συζητήσει την πρόταση δέσμευσης να μην δημοσιεύσει «ρατσιστικές, σεξιστικές και ομοφοβικές δηλώσεις και, γενικότερα, οποιοδήποτε περιεχόμενο εισάγει διακρίσεις ή μίσος» – μια εγγύηση που είχε ζητήσει η ένωση, με βάση το παρελθόν του Λεζέν.
Γεμάτο πικρία για την αποτυχία των κινητοποιήσεών του, αλλά πάντα ενωμένο, το προσωπικό –του οποίου η υποστήριξη για την κήρυξη, την ανανέωση και τελικά τον τερματισμό της απεργίας, δεν έπεσε ποτέ κάτω από το 94%– είπε ότι η επιβολή του Λεζέν ως αρχισυντάκτη ήταν ξεκάθαρα το προοίμιο μιας ριζικής αλλαγής στην έγκυρη εφημερίδα.
Η διαμάχη έχει τροφοδοτήσει αυξανόμενες ανησυχίες στη Γαλλία, σχετικά με τα ολοένα και πιο πολωμένα μέσα ενημέρωσης. Σε ένα άρθρο αφιερωμένο στη διαμάχη, η εφημερίδα Le Monde έγραψε ότι εάν η μελλοντική πορεία της JDD ακολουθήσει αυτή του CNews και του Europe 1 μετά την εξαγορά τους από τον Μπολορέ, «η πολυφωνία των απόψεων στον γαλλικό Τύπο θα μειωθεί και πάλι».
Ο Μπολορέ έχει αρνηθεί κάθε κατηγορία ιδεολογικού παρεμβατισμού στην εφημερίδα, επιμένοντας ότι το ενδιαφέρον του είναι καθαρά οικονομικό. Η γαλλική κυβέρνηση αρνήθηκε να παρέμβει θεσμικά στη διαμάχη, λέγοντας ότι δεν μπορεί και δεν πρέπει να έχει λόγο σε διαφωνίες γύρω από εμπορικές και εκδοτικές επιλογές.
Ωστόσο, αρκετά πολιτικά κόμματα, συμπεριλαμβανομένων των Πρασίνων και των Σοσιαλιστών, ανακοίνωσαν ότι θα μποϊκοτάρουν μελλοντικά αιτήματα για συνεντεύξεις της JDD, ενώ έχουν καταθέσει αρκετές νομοθετικές προτάσεις με στόχο τη διασφάλιση της συντακτικής ανεξαρτησίας των γαλλικών ΜΜΕ στο μέλλον.
Ενα από αυτά τα νομοσχέδια, ζητά συγκεκριμένα ο διορισμός ενός νέου αρχισυντάκτη σε μια εφημερίδα που λαμβάνει (όπως οι περισσότερες γαλλικές εφημερίδες) κρατική επιδότηση, να υπόκειται στην έγκριση των δημοσιογράφων της – όπως συμβαίνει ήδη, για παράδειγμα, στην Le Monde.
Το νομοσχέδιο, ωστόσο, δεν έχει την υποστήριξη του κεντροδεξιού κόμματος των Ρεπουμπλικανών, ή της ακροδεξιάς Εθνικής Συνέλευσης της Λεπέν, ούτε υποστηρίζεται από τους ιδιοκτήτες των μέσων ενημέρωσης, που το βλέπουν ως ένα ανεπιθύμητο περιορισμό στο εμπορικά εχθρικό περιβάλλον των ΜΜΕ της χώρας.
Η κυβέρνηση Μακρόν έχει ανακοινώσει μια έρευνα διάρκειας ενός έτους στα μέσα ενημέρωσης, που θα ξεκινήσει τον επόμενο μήνα, και θα ηγηθεί μιας ανεξάρτητης επιτροπής, η οποία θα εξετάσει όχι μόνο τη συντακτική ανεξαρτησία, αλλά και άλλα βασικά ζητήματα, όπως τις ψευδείς ειδήσεις, το καθεστώς ιδιοκτησίας των ΜΜΕ και την εμπιστοσύνη του κοινού.
Αναλυτές κρίνουν ότι η μεγάλη πλειοψηφία των σημερινών δημοσιογράφων της JDD αναπόφευκτα θα εγκαταλείψει την εφημερίδα, ενώ πολλοί από τους αποχωρήσαντες ίδρυσαν ήδη μια ένωση, που θα πιέσει για έναν νόμο για τη συντακτική ανεξαρτησία και τη συγκέντρωση των μέσων ενημέρωσης, η οποία θα έχει ως στόχο να συνεισφέρει στην κυβερνητική έρευνα.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News