Οι Λεπέν είναι το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα οικογένειας που διαλύεται λόγω πολιτικής. Η υποψήφια για τη γαλλική προεδρία Μαρίν Λεπέν έχει συγκρουστεί πολλάκις δημοσίως με τον πατέρα της –πατριάρχη της γαλλικής Ακροδεξιάς– Ζαν Μαρί Λεπέν, πριν τον εκδιώξει από το κόμμα που εκείνος ίδρυσε, ενώ τώρα βρίσκεται σε αντιπαλότητα με την ανιψιά της, Μαριόν Μαρεσάλ, ανερχόμενο αστέρι στους κόλπους της Ακρας Δεξιάς.
Η Μαρεσάλ επέστρεψε στην πρώτη γραμμή της γαλλικής πολιτικής σκηνής και άρπαξε τα όπλα ενάντια στο κόμμα της αδελφής της μητέρας της, ως επικεφαλής μιας αντίπαλης ακροδεξιάς ομάδας στις προσεχείς εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αναφέρει ρεπορτάζ των Times του Λονδίνου.
Η 33χρονη ανερχόμενη πολιτικός πήρε το χρίσμα από τον Ερίκ Ζεμούρ, πολέμιο της γαλλικής πολιτικής στα θέματα της μετανάστευσης, η υποψηφιότητα του οποίου στις προεδρικές εκλογές του 2022 τον έθεσε αντίπαλο της Μαρίν Λεπέν. Η Μαρεσάλ θα ηγηθεί της μάχης του νεοσύστατου Κόμματος Επανάκτησης στις ευρωεκλογές του 2024, όπου θα τεθεί αντιμέτωπη με το κόμμα της θείας της και το δεξιό κόμμα των Ρεπουμπλικανών.
Για τη Μαρεσάλ, κόρη της αδερφής της Μαρίν Λεπέν, Γιαν, είναι ένα στοίχημα να αναβιώσει μια λιμνάζουσα πολιτική καριέρα που άνοιξε θεαματικά το 2012, όταν κέρδισε μια έδρα στο γαλλικό κοινοβούλιο σε ηλικία μόλις 22 ετών. Η νίκη της για το Εθνικό Μέτωπο, όπως ονομαζόταν το κόμμα της Λεπέν εκείνη την εποχή, την έκανε τη νεότερη βουλευτή της Γαλλίας μετά το 1791.
Μετά από δύο διαδοχικές εκλογικές αποτυχίες και μια παύση στην πολιτική της καριέρα για να γεννήσει δύο κόρες, η Μαρεσάλ αναβίωσε τα διαπιστευτήριά της ως η αγαπημένη του πιο μορφωμένου τμήματος της σκληρής Δεξιάς, όταν πέρυσι τα έσπασε δημοσίως με τη θεία της για να βοηθήσει την προεδρική υποψηφιότητα του Ζεμούρ.
Η συμμετοχή της Λεπέν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών απέναντι στον Μακρόν έδειχνε να βάζει τέλος στις φιλοδοξίες τόσο του Ζεμούρ όσο και της Μαρεσάλ. Ωστόσο, το Κόμμα Επανάκτησης επιβίωσε και η λαμπερή ακροδεξιά ανιψιά επανέκαμψε με την υποψηφιότητά της για τις ευρωεκλογές την περασμένη εβδομάδα.
Καλεσμένη στην εμβληματική τηλεοπτική ειδησεογραφική εκπομπή του κρατικού καναλιού TF1, περιέγραψε το σχέδιό της να ηγηθεί μιας ομάδας δεξιών ευρωβουλευτών νέου τύπου, σε αυτό που ελπίζει ότι θα είναι ένας συνασπισμός σε όλη την ΕΕ για την καταπολέμηση της μετανάστευσης και του Ισλάμ.
Η Μαρεσάλ είπε ότι οι εκλογές του προσεχούς Ιουνίου θα είναι μια ιστορική ευκαιρία γιατί «για πρώτη φορά έχουμε την ευκαιρία να ανατρέψουμε τις ισορροπίες στην Ευρωπαϊκή Ενωση, στην οποία τώρα κυριαρχεί το Κέντρο και η Αριστερά, προς την πλειοψηφία της αληθινής Δεξιάς».
«Εχουμε την ευκαιρία να συσπειρώσουμε τους δεξιούς ψηφοφόρους γύρω από μια μεγάλη μάχη» είπε στην εκπομπή του TF1. «Αυτό σημαίνει συσπείρωση για την υπεράσπιση της ταυτότητάς μας, του πολιτισμού μας και των αξιών μας, που σήμερα απειλούνται από την πλημμύρα των μεταναστών και τον εξισλαμισμό».
Ο Ζεμούρ και η Μαρεσάλ κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την «υπαρξιακή απειλή» μιας μουσουλμανικής κατάληψης της Γαλλίας, σε μια ετήσια συγκέντρωση το περασμένο Σαββατοκύριακο περίπου 3.000 υποστηρικτών του Κόμματος Επανάκτησης στην πόλη Γκρεού-Λε-Μπέν, στις Αλπεις της Προβηγκίας.
Η Μαρεσάλ, η οποία πέταξε το όνομα Λεπέν από το διπλό της επίθετο το 2018, όταν βγήκε από τη σκιά του Εθνικού Μετώπου της θείας της, είπε ότι δεν την ενδιαφέρουν «οι ασυναρτησίες» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ωστόσο, διατύπωσε μια πιο θετική γραμμή για την ΕΕ και για το NATO από τη θεία της, που είναι γνωστή για τις επιθέσεις της προς τις Βρυξέλλες και τον αντιαμερικανισμό της.
Η νεαρή γαλλίδα πολιτικός έχει καλλιεργήσει δεσμούς με τα ακμάζοντα κόμματα της σκληρής Δεξιάς που βασίζονται στην εθνοταυτοτική πολιτική στην Ισπανία, στη Σουηδία και στη Φινλανδία – και ιδιαίτερα με τους Ιταλούς Αδελφούς, το λαϊκιστικό κόμμα της Τζόρτζια Μελόνι, που κέρδισε την εξουσία πέρυσι.
Ο Βιντσέντζο Σόφο, ευρωβουλευτής από το κόμμα της Μελόνι, έγινε ο δεύτερος σύζυγός της το 2021. Οι δυο τους έχουν μια κόρη ενός έτους, που ονομάζεται Κλοτίλντ. «Η ιστορική νίκη της Μελόνι στην Ιταλία συνιστά εξαιρετικά νέα για την υπεράσπιση του πολιτισμού μας», είχε δηλώσει πέρυσι η Μαρεσάλ.
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το κόμμα του Ζεμούρ θα συγκεντρώσει μόλις περίπου το 7% των ψήφων στις ευρωεκλογές, με σχεδόν το 30% να πηγαίνει στον Εθνικό Συναγερμό της θείας της Μαρεσάλ. Η Λεπέν εστιάζει στο ρόλο της στο γαλλικό κοινοβούλιο και στην αναμενόμενη τέταρτη υποψηφιότητά της για το προεδρικό μέγαρο των Ηλυσίων το 2027, αφήνοντας την εκστρατεία για τις ευρωεκλογές στον Ζορντάν Μπαρντελά, τον 28χρονο προστατευόμενο της.
Η Μαρεσάλ βασίζεται στην κομψή παρουσία της στα μέσα ενημέρωσης για να επιφέρει ένα μεγάλο πλήγμα στην ψήφο του Εθνικού Συναγερμού και να σφυρηλατήσει μια νέα συντηρητική δύναμη στη Γαλλία, εις βάρος των Ρεπουμπλικανών. Ισχυρίζεται ότι πήρε κουράγιο από ένα κάλεσμα αυτόν τον μήνα του ακόμα δημοφιλή πρώην προέδρου Νικολά Σαρκοζί, για τη δημιουργία ενός νέου ευρέος κόμματος της Δεξιάς.
Για τον σκοπό αυτό θέλει οι ευρωβουλευτές του Κόμματος Επανάκτησης να ενταχθούν στους Ευρωπαίους Συντηρητικούς και Μεταρρυθμιστές –την ευρωσκεπτικιστική ομάδα που σχηματίστηκε με πρωτοβουλία του πρώην βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον το 2009– στο κοινοβούλιο του Στρασβούργου.
Οι πολιτικές φυλές των Ζεμούρ και Λεπέν αισθάνονται ενδυναμωμένες μετά από ένα καλοκαίρι που άνοιξε με πέντε ημέρες γεμάτες από τις χειρότερες νεανικές φυλετικές εξεγέρσεις από το 2005, και στη συνέχεια ανάγκασε τον πρόεδρο Μακρόν να επιβάλλει την απαγόρευση της μουσουλμανικής αμπάγια –ενός φορέματος που καλύπτει όλο το σώμα των κοριτσιών– στα κρατικά σχολεία.
«Είμαι μητέρα δύο κοριτσιών. Η προοπτική να μεγαλώσουν σε μια χώρα όπου το χιτζάμπ και η αμπάγια έχουν γίνει καθημερινά ζητήματα, σε μια χώρα ταραχών και βιασμών από μετανάστες, με κάνει να απελπίζομαι» έγραψε η Μαρεσάλ στο Twitter πριν από τη συγκέντρωση του περασμένου Σαββατοκύριακου. «Γι’ αυτό είμαι υποψήφια. Για τις κόρες μου και για τη χώρα μου».
Η Μαρεσάλ επιχειρεί παράλληλα να υποβαθμίσει τη σύγκρουση στη δυσλειτουργική δυναστεία Λεπέν, η οποία ξεκίνησε όταν η Μαρίν ξέσπασε εναντίον τον πατέρα της και τον έδιωξε από το κόμμα, πριν από σχεδόν μια δεκαετία. Η Λεπέν χαρακτήρισε σκληρή προδοσία την προσχώρηση της Μαρεσάλ στο κόμμα του Ζεμούρ, αλλά οι δυο γυναίκες δείχνουν να έχουν ξεπεράσει τις αντιπαραθέσεις – τουλάχιστον δημοσίως. «Είμαστε μια οικογένεια που συγχωρεί» είπε πρόσφατα η Λεπέν.
Αλλα μέλη του Εθνικού Συναγερμού είναι λιγότερο ευγενικά με τη Μαρεσάλ. Κατ’ ιδίαν προβλέπουν εκλογική καταστροφή του κόμματος του Ζεμούρ, το οποίο αν δεν πιάσει το όριο του 5% δεν θα κερδίσει καμία έδρα στην Ευρωβουλή. Ο Σεμπαστιάν Σενού, εκπρόσωπος του Συναγερμού, δεν πιστεύει ότι η υποψηφιότητα της Μαρεσάλ θα είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστική. «Ερχεται και φεύγει συχνά στην πολιτική της διαδρομή» εξηγεί στους Times.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News