489
Ο φόρος στα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη στοχεύει στην καταπολέμηση της παιδικής παχυσαρκίας | Shutterstock/Lithiumphoto

Γαλλία: Διχάζει η φορολόγηση της ζάχαρης

Protagon Team Protagon Team 1 Νοεμβρίου 2024, 13:17
Ο φόρος στα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη στοχεύει στην καταπολέμηση της παιδικής παχυσαρκίας
|Shutterstock/Lithiumphoto

Γαλλία: Διχάζει η φορολόγηση της ζάχαρης

Protagon Team Protagon Team 1 Νοεμβρίου 2024, 13:17

Τα σχέδια για τη φορολόγηση των γλυκών, των μπισκότων και άλλων επεξεργασμένων τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη διχάζουν τη Γαλλία, καθώς γίνονται αποδεκτά από τους γιατρούς αλλά απορρίπτονται από τους επιχειρηματίες.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Times του Λονδίνου, οι βουλευτές ψήφισαν υπέρ της επιβολής εισφοράς στα γλυκά, σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η παχυσαρκία στα παιδιά και στους νέους. Από τη ρύθμιση εξαιρούνται οι μικρές επιχειρήσεις, όπως τα αρτοποιεία και οι βιοτεχνίες μπισκότων.

Το νομοσχέδιο έδωσε αφορμή για μια αγωνιώδη συζήτηση σχετικά με την ταυτότητα μιας χώρας της οποίας η εθνική υπερηφάνεια βασίζεται, εν μέρει, σε μια αίσθηση γαστρονομικής υπεροχής, η οποία τα τελευταία χρόνια απειλείται όλο και περισσότερο.

Παρότι τα τουριστικά συμβούλια των γαλλικών δήμων εξακολουθούν να προβάλλουν τη χώρα ως προπύργιο της μεσογειακής διατροφής, με λαχανικά που ωριμάζουν στον ήλιο, η πραγματικότητα είναι ότι περίπου το 30% των παιδιών στη Γαλλία καταναλώνουν τέσσερις φορές τη συνιστώμενη ημερήσια ζάχαρη.

Συνολικά το 17,4% του γαλλικού πληθυσμού πάσχει από παχυσαρκία – σε σύγκριση με το 8,5% του 1997 και το 15% του 2012. Αν και το ποσοστό είναι υψηλότερο σε πολλές άλλες ανεπτυγμένες χώρες –20,4% στο Ηνωμένο Βασίλειο, 19% στη Γερμανία και 40,6% στις Ηνωμένες Πολιτείες– η τάση ανησυχεί τους γάλλους ειδικούς.

Ο Μπόρις Χανσέλ, διατροφολόγος στο νοσοκομείο Μπισά στο Παρίσι, λέει στους Times ότι πρόκειται για επείγουσα υγειονομική κρίση. «Αυτό που συνέστησαν οι ειδικοί είναι να χρησιμοποιήσουμε τα έσοδα του φόρου για να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να τρώνε πράγματα που είναι καλά για την υγεία τους. Αν βελτιωθεί το κόστος παραγωγής, αναπόφευκτα οι κατασκευαστές θα αλλάξουν τη συνταγή των προϊόντων τους και θα βελτιώσουν την ποιότητά τους» ισχυρίζεται.

Η υπουργός Υγείας, Ζενεβίβ Νταριοσέκ, υποστήριξε την πρόταση, με βάση την οποία είναι πιθανό να προστεθούν περίπου δέκα λεπτά του ευρώ στην τιμή κάθε πακέτου γλυκών. Ωστόσο η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Ανί Ζενεβάρ, ανέφερε ότι το μέτρο θα αποτελέσει «βαρίδι για τις εταιρείες μας, σε μια εποχή που αγωνίζονται να υπερασπιστούν τη θέση τους στις παγκόσμιες αγορές».

Πρόσθεσε ότι η γαλλική βιομηχανία τροφίμων ήταν η δεύτερη πιο ισχυρή παγκοσμίως πριν από 20 χρόνια, αλλά πλέον έχει πέσει στην έκτη θέση – «και φαίνεται πως μάλλον οδεύουμε για την έβδομη». Ο πρωθυπουργός Μισέλ Μπαρνιέ δεν έχει ακόμα ξεκαθαρίσει τη θέση του, αλλά αναλυτές ισχυρίζονται ότι ίσως μπει στον πειρασμό να υποστηρίξει τον φόρο, έστω και μόνο για να βοηθήσει στη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος της χώρας, που αναμένεται να φτάσει φέτος το 6,2% του ΑΕΠ.

Η Γαλλία έχει ήδη επιβάλει φόρο ζάχαρης στα αναψυκτικά, παρόμοιο με αυτόν που εφαρμόστηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2018, αν και με χαμηλότερο συντελεστή. Ενα ποτό που περιέχει περισσότερα από 8 γραμμάρια ζάχαρης ανά 100 ml φορολογείται με 8 πένες (9 λεπτά του ευρώ) ανά λίτρο στη Μεγάλη Βρετανία, και με 0,14 ευρώ ανά λίτρο στη Γαλλία.

Ο Γιανίκ Νεντέρ, αντιπρόεδρος της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης και καρδιολόγος, προτρέπει τους Γάλλους να πάρουν «ως παράδειγμα» τον φόρο της Βρετανίας στα αναψυκτικά. Ισχυρίζεται ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είναι πρότυπο στη «διατροφική εκπαίδευση των νέων».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...