261
Νεαρές γυναίκες στο πλευρό της Ζιζέλ Πελικό και όλων των θυμάτων βιασμού, στην πλατεία Δημοκρατίας, στο Παρίσι | REUTERS/Abdul Saboor

Γαλλία: Διαδηλώσεις στήριξης προς τη Ζιζέλ Πελικό σε 30 πόλεις

Protagon Team Protagon Team 15 Σεπτεμβρίου 2024, 10:31
Νεαρές γυναίκες στο πλευρό της Ζιζέλ Πελικό και όλων των θυμάτων βιασμού, στην πλατεία Δημοκρατίας, στο Παρίσι
|REUTERS/Abdul Saboor

Γαλλία: Διαδηλώσεις στήριξης προς τη Ζιζέλ Πελικό σε 30 πόλεις

Protagon Team Protagon Team 15 Σεπτεμβρίου 2024, 10:31

Στους δρόμους βγήκαν το Σάββατο εκατοντάδες γάλλοι πολίτες, κυρίως γυναίκες, για να εκφράσουν την υποστήριξή τους προς την Ζιζέλ Πελικό, της οποίας ο σύζυγος δικάζεται με την κατηγορία ότι επί μία δεκαετία τη νάρκωνε και προσκαλούσε δεκάδες αγνώστους για να τη βιάσουν – μια υπόθεση που έχει προκαλέσει εθνικό σοκ.

Φεμινιστικές οργανώσεις έκαναν έκκληση για την πραγματοποίηση περίπου 30 συγκεντρώσεων σε μεγάλες πόλεις, από τη Μασσαλία μέχρι το Παρίσι. Στην Πλατεία της Δημοκρατίας, στην Πόλη του Φωτός, δεκάδες πανό έγραφαν «Στηρίζουμε τη Ζιζέλ», «Η ντροπή πρέπει να αλλάξει στρατόπεδο» και «Θύματα, σας πιστεύουμε».

Η απίστευτη αυτή ιστορία έχει συγκλονίσει ολόκληρη τη χώρα από τότε που ξεκίνησε η δίκη, στις αρχές του μήνα, και η 72χρονη σήμερα Πελικό έχει γίνει σύμβολο σθένους και αντοχής στη μάχη κατά της σεξουαλικής βίας.

Η Ζιζέλ Πελικό αποφάσισε να είναι ανοιχτή η δίκη της, που αναμένεται να διαρκέσει μέχρι τον Δεκέμβριο, προκειμένου να αφυπνίσει την κοινωνία για τη σεξουαλική κακοποίηση και τον βιασμό κατόπιν νάρκωσης, όπως έχουν δηλώσει οι δικηγόροι της.

«Την ευχαριστούμε χίλιες φορές για το τεράστιο κουράγιο της» είπε η στρατευμένη φεμινίστρια Φατιμά Μπενομάρ, μέλος της ένωσης Coudes a Coudes, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό BFM TV, προσθέτοντας ότι οι συγκεντρώσεις θα τιμήσουν όλα τα θύματα βιασμών.

Ο Ντομινίκ Πελικό, πρώην πλέον σύζυγος της Ζιζέλ, κατηγορείται ότι επί μία δεκαετία τη νάρκωνε και προσκαλούσε διάφορους άνδρες να τη βιάσουν. Μαζί του δικάζονται 50 άνδρες ηλικίας από 26 έως 74. Αν κριθούν ένοχοι αντιμετωπίζουν ποινές κάθειρξης έως και 20 ετών. Οι 18 από τους κατηγορουμένους, συμπεριλαμβανομένου του Πελικό, είναι προφυλακισμένοι. Οι υπόλοιποι 32 είναι ελεύθεροι υπό όρους και ένας δικάζεται ερήμην.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...