Η είδηση είναι περίεργη επειδή διανύουμε τον Απρίλιο και όχι τον Δεκέμβριο. Το 80% των αμπελώνων της Γαλλίας παγώνει, καθώς πλήττεται από κύμα παγετού άνευ προηγουμένου. Ετσι κινδυνεύει ο τρύγος του επομένου φθινοπώρου και συνεπώς το αποτύπωμα της αγροτικής παραγωγής (εξαγωγικού προσανατολισμού, σημειωτέον) στο γαλλικό ΑΕΠ.
Ο πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ ήδη ανακοίνωσε αποδέσμευση κονδυλίων υπέρ των αμπελουργών. Το όλο φαινόμενο, παράκαιρο οπωσδήποτε και «εξαιρετικό» όπως χαρακτηρίστηκε από τους αρμοδίους, αποδίδεται στην κλιματική αλλαγή. Πάντως τα τελευταία χρόνια παρατηρήθηκαν τέτοιες «βουτιές» της θερμοκρασίας στη Γαλλία, αλλά σε μικρότερη έκταση και με μικρότερη ένταση. Το εφετινό κύμα εαρινού παγετού πλήττει σχεδόν όλη τη χώρα, από τον Βορρά μέχρι και τη Μεσόγειο.
Ο ίδιος ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, πολύ ευαίσθητος όσον αφορά προϊόντα-σύμβολα του γαλλικού τρόπου ζωής, απευθύνθηκε στους αγρότες με μήνυμά του και τους διαβεβαίωσε ότι είναι στο πλευρό τους και «θα παραμείνει στο πλευρό τους».
Η νυκτερινή θερμοκρασία στα γαλλικά χωράφια πέφτει ακόμη και στο -6, ενώ οι προβλέψεις των μετεωρολόγων δεν είναι ενθαρρυντικές για τη συνέχεια. Στη Βουργουνδία ή στην κοιλάδα του ποταμού Ροδανού, οι ζημιές ενδέχεται να αφορούν σχεδόν το σύνολο της σταφυλοπαραγωγής, φθάνοντας στο εκπληκτικό ποσοστό 90%.
Με το τελευταίο κύμα παγετού που ανακοίνωσαν οι μετεωρολόγοι, οι αγρότες έσπευσαν και προμηθεύτηκαν μαγκάλια, μικρά και μεγάλα, και κεριά κάθε είδους, θερμαντικά μέσα δηλαδή τα οποία ανάβουν στα χωράφια τους και έτσι επιχειρούν να ζεστάνουν τα φυτά τους! Απίθανα πράγματα… Βέβαια, η θερμοκρασία του περιβάλλοντος γύρω από τα μαγκάλια και τα σπαρματσέτα ανεβαίνει ελάχιστα, ωστόσο η ελπίδα θερμαίνεται αρκετά ώστε να πεθάνει αυτή τελευταία.
Και αν νομίζετε ότι αυτός ο θερμαντικός πρωτογονισμός είναι φθηνός, γελιέστε: η καταπολέμηση του παγετού με κεριά και μαγκάλια είναι δαπανηρή υπόθεση, το κόστος ανέρχεται έως και σε 7.000 ευρώ ανά εκτάριο.
Προ ημερών έγινε μίτινγκ στο υπουργείο Γεωργίας στο Παρίσι για την αντιμετώπιση της κρίσης του παγετού: πολιτικό προσωπικό, αγρότες, ασφαλιστές, τραπεζίτες και διοικητικό προσωπικό του κράτους συσκέφθηκαν ώστε να βρεθούν οι κατάλληλες χρηματοπιστωτικές λύσεις με σκοπό να αποφευχθεί η πτώχευση πολλών αγροτικών επιχειρήσεων στον κλάδο της σταφυλοπαραγωγής και οινοποιίας.
Μία από τις περιοχές που πλήττονται περισσότερο από τη μετεωρολογική κρίση είναι και αυτή του Κονιάκ (του ομωνύμου αποστάγματος) στα δυτικά της Γαλλίας.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News