1354
Η φωτογραφία που ανέβασε στο FB ο αμερικανός πρόεδρος, μαζί με τον Μπόρις Τζόνσον, κατά τη συνάντησή τους την Πέμπτη, ευχαριστώντας τον για τη φιλοξενία | Facebook

G7: Εμβόλια, Κίνα και κλίμα στην ατζέντα της συνόδου

Protagon Team Protagon Team 11 Ιουνίου 2021, 13:22
Η φωτογραφία που ανέβασε στο FB ο αμερικανός πρόεδρος, μαζί με τον Μπόρις Τζόνσον, κατά τη συνάντησή τους την Πέμπτη, ευχαριστώντας τον για τη φιλοξενία
|Facebook

G7: Εμβόλια, Κίνα και κλίμα στην ατζέντα της συνόδου

Protagon Team Protagon Team 11 Ιουνίου 2021, 13:22

Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας ξεκινά την Παρασκευή στην Κορνουάλη η σύνοδος των G7, των επτά πιο αναπτυγμένων βιομηχανικά χωρών του πλανήτη, με την προσθήκη της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Μέχρι το 2014, συμμετείχε και η Ρωσία, η οποία εξοστρακίστηκε από τους υπόλοιπους λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία και της προσάρτησης της Κριμαίας. Κάποιοι θεωρούν ότι πρέπει πλέον να προστεθεί και η Κίνα, αν και κάτι τέτοιο, προς το παρόν τουλάχιστον, είναι απίθανο.

Αλλωστε, η σχέση των επτά και της ΕΕ με την Κίνα και η στρατηγική που πρέπει να ακολουθήσουν απέναντί της, είναι ένα τα βασικά θέματα που θα συζητήσουν οι ηγέτες. Τα εμβόλια φυσικά είναι ένα ακόμα από τα κύρια θέματα συζήτησης, όπως και το κλίμα.

Ηδη, ο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος πραγματοποιεί το πρώτο του ταξίδι στην Ευρώπη, ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ θα δώσουν 500 εκατ. εμβόλια των Pfizer/BioNTech στις αναπτυσσόμενες και φτωχές χώρες, ενώ ο Μπόρις Τζόνσον πρόσθεσε ότι οι επτά θα ανακοινώσουν τη δωρεά άλλων 500 εκατ. εμβολίων στον υπόλοιπο πλανήτη.

Οι ΗΠΑ και οι άλλες χώρες θα εξετάσουν επίσης την περίπτωση αναδιανομής 100 δισ. δολαρίων από τους πόρους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για να βοηθήσουν χώρες που πασχίζουν περισσότερο να αντιμετωπίζουν την κρίση COVID-19, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Το θέμα θα είναι στο τραπέζι όταν οι ηγέτες της G7 συζητήσουν για το πώς να βοηθήσουν τον κόσμο να εξέλθει από την πανδημία.

«Οι ΗΠΑ και οι εταίροι μας στην G7 εξετάζουν ενεργά μια παγκόσμια προσπάθεια να πολλαπλασιαστεί ο αντίκτυπος από την προτεινόμενη κατανομή Ειδικών Τραβηκτικών Δικαιωμάτων (SDR) στις χώρες που βρίσκονται περισσότερο σε ανάγκη», ανέφερε το γραφείο του αμερικανού προέδρου.

«Με πιθανό μέγεθος έως 100 δισ. δολάρια, η προτεινόμενη προσπάθεια θα στηρίξει περαιτέρω τις υγειονομικές ανάγκες –συμπεριλαμβανομένων των εμβολιασμών— και θα συμβάλει σε πιο πράσινη, πιο εύρωστη οικονομική ανάκαμψη στις ευπαθείς χώρες και θα προωθήσει μια πιο ισορροπημένη, διατηρήσιμη και ανοικτή σε όλους παγκόσμια ανάκαμψη».

Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε χθες από τα άλλα κράτη της G7 να καταλήξουν σε συμφωνία για την ανακατανομή 100 δισ. δολαρίων σε SDR στα αφρικανικά κράτη.

Συνάντηση Μπάιντεν – Τζόνσον

Μία ημέρα πριν από την έναρξη της συνόδου, ο αμερικανός πρόεδρος συναντήθηκε με τον Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος χαρακτήρισε «άφθαρτη» τη σχέση της χώρας του με τις ΗΠΑ.

Οι βρετανικές δυνάμεις ασφαλείας περιπολούν σε στεριά και θάλασσα, στην Κορνουάλη – REUTERS/Dylan Martinez

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο BBC, ο Τζόνσον επεσήμανε ότι Βρετανία και ΗΠΑ μοιράζονται κοινές θέσεις σε θέματα που αφορούν τα ανθρώπινα δικαιώματα, την παγκόσμια τάξη και τις διατλαντικές σχέσεις.

Ο Τζόνσον δήλωσε ότι είχε μια «εκπληκτική» συνάντηση με τον Μπάιντεν, στο θέρετρο Κάρμπις Μπέι.

Η Κάρι Τζόνσον και η Τζιλ Μπάιντεν στην παραλία του Κάρμπις Μπέι με το αγοράκι του βρετανικού πρωθυπουργικού ζεύγους – 10 Downing Street

Ο βρετανός πρωθυπουργός τόνισε ότι θεωρεί τη σχέση της χώρας του με τις ΗΠΑ «άφθαρτη» και «βαθιά και σημαντική».

«Είναι μια σχέση που έχει κρατήσει για πολύ καιρό και αποτελεί σημαντικό μέρος της ειρήνης και της ευημερίας τόσο στην Ευρώπη όσο και στον κόσμο», υπογράμμισε.

Πάνοπλοι αστυνομικοί, έξω από τους χώρους της συνόδου – REUTERS/Peter Nicholls
Τι συμβαίνει στη Βόρεια Ιρλανδία

Στη διάρκεια της συνάντησής τους, οι δύο ηγέτες συζήτησαν «25 θέματα» λεπτομερώς, ανάμεσά τους το ζήτημα της Βόρειας Ιρλανδίας μετά το Brexit, καθώς η συμφωνία αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ προβλέπει να μην υπάρξουν έλεγχοι στα σύνορα μεταξύ Βόρειας Ιρλανδίας και Ιρλανδίας.

O Μπάιντεν έχει προειδοποιήσει στο παρελθόν ότι οποιαδήποτε νέα διευθέτηση δεν θα πρέπει να θέσει σε κίνδυνο τη Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής, η οποία υπεγράφη το 1998 και τερμάτισε δεκαετίες βίας στη Βόρεια Ιρλανδία.

Η λέξη «Αγάπη», στο σακάκι της Τζιλ Μπάιντεν, όχι μόνο ήταν το μήνυμα που θέλησε να στείλει η Πρώτη Κυρία εκ μέρους του Λευκού Οίκου στον υπόλοιπο πλανήτη, αλλά και η απάντησή της στο τζάκετ που φορούσε η Μελάνια Τραμπ, όταν επισκέφτηκε κέντρο κράτησης ανήλικων προσφύγων στο Τέξας, το 2018, με τη φράση «Πραγματικά δεν με νοιάζει, εσένα;» – REUTERS/Toby Melville/Pool

Οταν ρωτήθηκε αν ο αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος έχει καταγωγή από την Ιρλανδία, εξέφρασε τις ανησυχίες του για το θέμα, ο Τζόνσον απάντησε: «Οχι, ο πρόεδρος δεν είπε τίποτα τέτοιο», παρά τις πληροφορίες των βρετανικών ΜΜΕ ότι ο Μπάιντεν έστειλε αυστηρό μήνυμα στον βρετανό πρωθυπουργό να μη βάλει σε κίνδυνο την ειρηνευτική διαδικασία.

Οι ηγέτες της ΕΕ θα συζητήσουν το θέμα, που εξελίσσεται σε αγκάθι των σχέσεών τους με τη Βρετανία, το Σάββατο, κατά τη συνάντηση με τον Τζόνσον στο περιθώριο των εργασιών της συνόδου κορυφής της G7 στην Αγγλία.

Κόντρα ανάμεσα σε Παρίσι και Λονδίνο για τη Βόρεια Ιρλανδία

Την Παρασκευή, στο περιθώριο της συνόδου των G7, υπήρξαν έντονες αντιδράσεις από τον υπουργό Εξωτερικών της Βρετανίας Ντόμινικ Ράαμπ σε δηλώσεις του Εμανουέλ Μακρόν για το θέμα.

Ο Ράαμπ δήλωσε ότι «η ακεραιότητα του Ηνωμένου Βασιλείου δεν είναι διαπραγματεύσιμη», απαντώντας στην αυστηρή δήλωση του προέδρου της Γαλλίας, σύμφωνα με την οποία «κανένα θέμα σχετικό με το Πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας δεν είναι διαπραγματεύσιμο».

«Δεν διαπραγματευόμαστε ούτε παζαρεύουμε την ακεραιότητα του Ηνωμένου Βασιλείου , είτε εδαφική, είτε συνταγματική , είτε οικονομική. Δεν μπαίνει στο τραπέζι, δεν είναι διαπραγματεύσιμη», δήλωσε ο Ράαμπ στο Sky News προσθέτοντας ότι «το μπαλάκι είναι στην πλευρά της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών είπε ότι εξαρτάται από την Ευρωπαϊκή Ενωση να απαντήσει τώρα στις προτάσεις του Ηνωμένου Βασιλείου για την επίλυση του προβλήματος της Βόρειας Ιρλανδίας.

Το Λονδίνο κατηγορεί την Ευρωπαϊκή Ενωση ότι έχει υιοθετήσει υπερβολικά άκαμπτη στάση στην εφαρμογή των ειδικών τελωνειακών ρυθμίσεων ως προς την Βόρεια Ιρλανδία, οι οποίες είναι πηγή εντάσεων στην βρετανική επαρχία.

Τα μέτρα αυτά υπήρξαν αντικείμενο σκληρής διαπραγμάτευσης ανάμεσα στις Βρυξέλλες και το Λονδίνο στο πλαίσιο της συμφωνίας του Brexit που υπογράφτηκε από την κυβέρνηση Τζόνσον.

Το Πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας ετέθη σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου και προβλέπει την παραμονή της Βόρειας Ιρλανδίας στην ενιαία αγορά και την τελωνειακή ένωση για τα εμπορεύματα, επιβάλλοντας τελωνειακούς ελέγχους στα προϊόντα που περνούν από την Θάλασσα της Ιρλανδίας.

Στην πραγματικότητα, το Πρωτόκολλο μεταθέτει στην θάλασσα ανάμεσα στην Βόρεια Ιρλανδία και την Βρετανία τα σύνορα ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και το Ηνωμένο Βασίλειο μετά την έξοδο της χώρας από την Ενωση. Το σύνορο αυτό θα βρισκόταν κανονικά στην ιρλανδική νήσο χωρίζοντας την Δημοκρατία της Ιρλανδίας, μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, από την Βόρεια Ιρλανδία, βρετανική επαρχία. Η επαναφορά των αόρατων σήμερα συνόρων ανάμεσα στην Ιρλανδία και την Βόρεια Ιρλανδία θα τορπίλιζε την ειρηνευτική Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής του 1998, που έβαλε τέλος σε 30 χρόνια αιματηρής βίας ανάμεσα στους ενωτικούς προτεστάντες και τους ρεπουμπλικανούς καθολικούς.

Ομως, οι ρυθμίσεις του Πρωτοκόλλου προκαλούν την δυσαρέσκεια των ενωτικών, υποστηρικτών της παραμονής της Βόρειας Ιρλανδίας υπό την βρετανική κυριαρχία. Καταγγέλλουν την εγκατάσταση του συνόρου στην θάλασσα που χωρίζει την επαρχία από την Βρετανία. Τα περιστατικά βίας στις αρχές του Απριλίου δημιουργούν φόβους για νέες συγκρούσεις το καλοκαίρι, όταν οι καθιερωμένες προτεσταντικές πορείες τον Ιούλιο υμνούν την κυριαρχία των ενωτικών και την επιβολή της θέλησής τους στην Βόρεια Ιρλανδία.

Η βρετανική κυβέρνηση επιδιώκει παράταση της περιόδου χάριτος για το κατεψυγμένο κρέας, η οποία τελειώνει στις 30 Ιουνίου. Οι εισαγωγές κρέατος από χώρες εκτός της ΕΕ κανονικά απαγορεύονται. Εάν δεν γίνει κάτι, τα βρετανικά λουκάνικα και οι κοτομπουκιές κινδυνεύουν να εξαφανισθούν από τα σούπερ μάρκετ της Βόρειας Ιρλανδίας. Και αυτό, κατά τον Τζόνσον, αποτελεί ένδειξη του «παραλογισμού» αυτών των ρυθμίσεων.

Ο Μακρόν προειδοποίησε ότι «τίποτε δεν μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο επαναδιαπραγμάτευσης» στο ζήτημα του Brexit και τόνισε ότι «δεν είναι σοβαρό να θέλει κάποιος να αναθεωρήσει τον Ιούλιο αυτό που ολοκληρώθηκε έπειτα από συζητήσεις και δουλειά ετών».

Ο Εμανουέλ Μακρόν κάνει δηλώσεις για τη Βόρεια Ιρλανδία – REUTERS/Pascal Rossignol/Pool

«Θεωρώ ότι το μπαλάκι είναι στην πλευρά της Ευρωπαϊκής Ενωσης και κατανοούμε αυτό που λένε οι Γάλλοι, αλλά αυτό θα πρέπει να κινητοποιήσει την Επιτροπή στις Βρυξέλλες να υιοθετήσει μία περισσότερο πραγματιστική και ευέλικτη προσέγγιση», δήλωσε ο Ράαμπ.

Για τις Βρυξέλλες, το Λονδίνο οφείλει να τηρήσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε υπογράφοντας το Πρωτόκολλο, έχοντας επίγνωση των συνεπειών. Διαφορετικά, μπορεί να συναχθεί ότι η βρετανική πλευρά υπέγραψε το Πρωτόκολλο θεωρώντας ότι θα ξεπεράσει τις «αρνητικές» του συνέπειες παραβιάζοντάς το.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...