361
Το ρούβλι έχει καταβαραθρωθεί στις ισοτιμίες, και δεν θα το σώσουν οι ρωσικές εξαγωγές καυσίμων στην Ευρώπη | Shutterstock

G7: «Δεν θα πληρώσουμε σε ρούβλια το φυσικό αέριο!»

Protagon Team Protagon Team 29 Μαρτίου 2022, 06:49
Το ρούβλι έχει καταβαραθρωθεί στις ισοτιμίες, και δεν θα το σώσουν οι ρωσικές εξαγωγές καυσίμων στην Ευρώπη
|Shutterstock

G7: «Δεν θα πληρώσουμε σε ρούβλια το φυσικό αέριο!»

Protagon Team Protagon Team 29 Μαρτίου 2022, 06:49

Ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Ρόμπερτ Χάμπεκ δήλωσε τη Δευτέρα ότι οι G7, το κλαμπ των μεγάλων βιομηχανικών οικονομιών, απέρριψε το αίτημα του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν να πληρώνουν οι Δυτικοί το ρωσικό καύσιμο που καταναλώνουν όχι σε δολάρια ή σε ευρώ, όπως συνηθίζεται, αλλά σε ρούβλια.

Επισήμως, η Γερμανία, η οποία ασκεί την προεδρία των G7 αυτήν την εποχή, ανακοίνωσε ότι το αίτημα του Πούτιν ήταν «μονομερής και σαφής παραβίαση των συμπεφωνημένων». Υπενθυμίζεται ότι προ ημερών ο Πούτιν είχε δηλώσει ότι οι «μη φιλικές» απέναντι στη Ρωσία χώρες, δηλαδή τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, θα πληρώσουν τις οφειλές τους για το ρωσικό αέριο στο ρωσικό νόμισμα.

«Ολοι οι υπουργοί Ενέργειας των G7 συμφώνησαν ότι πρόκειται για μονομερή και σαφή παραβίαση των υπαρχουσών συμφωνιών» είπε ο Χάμπερ. «Πληρωμή σε ρούβλια δεν είναι αποδεκτή, μάλιστα καλούμε τις ενδιαφερόμενες εταιρείες να μη συμμορφωθούν με την απαίτηση του Πούτιν». Το πολιτικό σχόλιο του («Πράσινου», σημειωτέον) γερμανού υπουργού ήταν το εξής: «Ο Πούτιν είναι πολύ στριμωγμένος».

Ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Ρόμπερτ Χάμπεκ κατηύθυνε τους G7 σε σκληρή αντιρωσική γραμμή όσον αφορά το ρωσικό αίτημα περί πληρωμών σε ρούβλια (REUTERS/Lisi Niesner)

Οι διεθνείς οικονομικοί αναλυτές έχουν εκτιμήσει ότι η κίνηση του Πούτιν έγινε με σκοπό να στηριχτεί το ρούβλι το οποίο έχει καταρρεύσει στις συναλλαγματικές ισοτιμίες από την ημέρα που οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις εισέβαλαν στην Ουκρανία και η Δύση απάντησε με ισχυρές οικονομικές κυρώσεις.

Πριν από τις ανακοινώσεις των G7, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είχε πει ότι «προφανώς δεν θα προμηθεύσουμε με αέριο κανέναν δωρεάν». Είχε προηγηθεί ερώτηση περί πιθανής μείωσης της ροής φυσικού αερίου προς τη Δύση σε περίπτωση άρνησης των Δυτικών να πληρώσουν με ρούβλια, όπως και τελικά έγινε. «Είναι σχεδόν αδύνατον να προβούμε σε φιλανθρωπίες προς την Ευρώπη» δήλωσε απερίφραστα ο Πεσκόφ.

Υπενθυμίζεται ότι τους G7 απαρτίζουν οι ΗΠΑ, η Βρετανία, ο Καναδάς, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία και η Ιαπωνία. Επίσης, ότι την περασμένη Παρασκευή ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είχε απορρίψει πρώτος το περί ρουβλίων αίτημα του Πούτιν: «Η ρωσική κίνηση δεν είναι σύμφωνη με αυτό που έχει υπογραφεί, έτσι δεν βλέπω τον λόγο να την εφαρμόσουμε» είχε πει ο Μακρόν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...