688
Ο Φώτης Ιωαννίδης δείχνει να εξελίσσεται μέρα με τη μέρα. Οδηγεί την εθνική και δείχνει ικανός για τα πάντα | REUTERS/Louiza Vradi

Φώτης Ιωαννίδης: Το ελληνικό πρωτάθλημα… τον στενεύει

Sportscaster Sportscaster 11 Σεπτεμβρίου 2024, 16:02
Ο Φώτης Ιωαννίδης δείχνει να εξελίσσεται μέρα με τη μέρα. Οδηγεί την εθνική και δείχνει ικανός για τα πάντα
|REUTERS/Louiza Vradi

Φώτης Ιωαννίδης: Το ελληνικό πρωτάθλημα… τον στενεύει

Sportscaster Sportscaster 11 Σεπτεμβρίου 2024, 16:02

Το ματς στο Δουβλίνο ήταν πολύ πιο δύσκολο απ’ ό,τι μαρτυρά το τελικό σκορ (0-2). Αλλά, εκεί που όλα φαίνονταν βουνό για την Εθνική μας ομάδα, η «κλάση» του Φώτη Ιωαννίδη έκανε τα πράγματα απλά. Χωρίς το δικό του γκολ στις αρχές του δεύτερου 45λεπτου, ίσως η ιστορία του αγώνα να είχε γραφτεί διαφορετικά.

Και τι γκολ! Παρέλαβε την μπάλα έξω από την περιοχή των Ιρλανδών και με ένα αριστοτεχνικό πλασέ με το «κακό» του πόδι, το αριστερό, άφησε τον αντίπαλο γκολκίπερ να παρακολουθεί όρθιος την πορεία της προς τα δίχτυα του. Χωρίς ιδιαίτερη δύναμη. Με ψυχραιμία, αυτοπεποίθηση και επιδεξιότητα που λίγοι επιθετικοί -οι πιο σπουδαίοι- έχουν να επιδείξουν.

Ηταν το τρίτο του γκολ σε δύο ματς με τη φανέλα της «νέας» Εθνικής Ελλάδος του Ιβάν Γιοβάνοβιτς. Στην πρεμιέρα της στο εφετινό Nations League, το περασμένο Σάββατο, ο 24χρονος φορ του Παναθηναϊκού είχε νικήσει τους Φινλανδούς σχεδόν «μόνος του». Σκόραρε δυο από τα τρία ελληνικά τέρματα, ενώ είχε συμμετοχή και στο τρίτο. Στα 75 λεπτά που αγωνίστηκε, η φινλανδική άμυνα υπέφερε.

«Υποκλινόμαστε, Φώτη Ιωαννίδη», έγραψε σήμερα (11/9) το πρωί η UEFA στον επίσημο ιστότοπο της διοργάνωσης. Στην ιστοσελίδα της A Bola ήταν πρώτο θέμα. «Ρίξτε μία πιο προσεκτική ματιά στο αριστούργημα του Ιωαννίδη. Για γκολ σαν αυτό τον ήθελε η Σπόρτινγκ… Ο έλληνας επιθετικός σούταρε έξω από τη μεγάλη περιοχή και άφησε τον ιρλανδό τερματοφύλακα κολλημένο στο έδαφος».

Το καλοκαίρι η Σπόρτινγκ έδωσε μάχη για να τον αποκτήσει. Τον διεκδίκησαν και άλλοι ευρωπαϊκοί σύλλογοι, όπως η Σαουθάμπτον και η Λέστερ, καταθέτοντας προσφορές που άγγιξαν τα 30 εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με το ρεπορτάζ. Ο Παναθηναϊκός, όμως, πιστεύει ότι σε λίγο καιρό ο Ιωαννίδης θα αξίζει πολύ περισσότερα. Και ετοιμάζεται να του προτείνει νέα επέκταση του συμβολαίου του (λήγει το καλοκαίρι του 2027), τη δεύτερη μέσα σε ενάμισι χρόνο, με σημαντική αύξηση των αποδοχών του.

Το γκολ -α λα Μέσι- που πέτυχε στη Γαλλία σε βάρος της Λανς ανέβασε, ήδη, την αξία του στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο. Το χθεσινό, ακόμη περισσότερο. Τα Κύπελλα Ευρώπης και οι αγώνες των εθνικών ομάδων είναι η «βιτρίνα», στην οποία οι υποψήφιοι αγοραστές θαυμάζουν το σπάνιο ταλέντο του. Ο Ιωαννίδης δεν είναι, απλώς, ένας καλός εκτελεστής, αλλά ένας πλήρης σέντερ-φορ. Τέτοιον επιθετικό, το ελληνικό ποδόσφαιρο είχε πολλά χρόνια να αναδείξει. Αλλά και στον υπόλοιπο Κόσμο, παίκτες με τις δικές του αρετές δεν υπάρχουν πολλοί.

Η θεαματική του εξέλιξη είναι case study. Οταν πήγε στον Παναθηναϊκό, τον Αύγουστο του 2020, η μεταγραφή του πέρασε (σχεδόν) απαρατήρητη. Στη Λιβαδειά είχε δώσει σαφές δείγμα του σπάνιου ταλέντου του, το οποίο του έδωσε την ευκαιρία να πραγματοποιήσει το ντεμπούτο του στη Σούπερ Λιγκ προτού, καν, ενηλικιωθεί. Αλλά για τους πολλούς, ήταν «ο Φώτης από τον Λεβαδειακό». Ενας 20χρονος, που αποκτήθηκε από μια ομάδα υποβιβασμένη στη Σούπερ Λιγκ 2. Αντιμετωπίστηκε με δυσπιστία, όμως αυτό του βγήκε σε καλό, όπως αποδείχθηκε.

Χωρίς το άγχος των μεγάλων προσδοκιών, χωρίς βιασύνη να αποδείξει ότι «αξίζει τα λεφτά του», ανέβηκε τα σκαλιά της επιτυχίας ένα – ένα. Επαιξε στον Παναθηναϊκό, ύστερα έγινε βασικός και στο τέλος αναντικατάστατος, όταν κέρδισε την εμπιστοσύνη των προπονητών του – όχι όταν το απαίτησαν οι οπαδοί και τα media. Είχε την τύχη να συναντήσει δυο καλούς δασκάλους νεαρών παικτών, τον Λάζλο Μπόλονι και τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς, αλλά και ο ίδιος επένδυσε στον εαυτό του.

Δούλεψε σκληρά, και ποτέ δεν το έβαλε κάτω. Δεν απογοητεύτηκε, ούτε όταν ήταν τρίτος στην ιεραρχία, πίσω από τον Μακέδα και τον Καρλίτος, ούτε όταν

ήρθε στον Παναθηναϊκό ο Αντράζ Σπόραρ, έμπειρος φορ και διεθνής με την εθνική ομάδα της Σλοβενίας. Το ίδιο συνέβη και στην Εθνική, όπου πριν από δυο χρόνια είχε μπροστά του τον Παυλίδη και τον Γιακουμάκη.

Η «εκτόξευση» του Ιωαννίδη άρχισε τον Νοέμβριο του 2022. Σχεδόν δυο χρόνια μετά, κανείς δεν θα διαφωνήσει πως είναι θέμα χρόνου να συντρίψει το ρεκόρ της ακριβότερης μεταγραφής έλληνα ποδοσφαιριστή, το οποίο κατέχει ο Παναγιώτης Ρέτσος από το 2017, όταν μετακινήθηκε από τον Ολυμπιακό στην Μπάγερ Λεβερκούζεν έναντι 17,5 εκατ. ευρώ.

Δεν θα αργήσει αυτή η μέρα. Κι αν στις 10 Οκτωβρίου σκοράρει στο «Γουέμπλεϊ» εναντίον της Αγγλίας ένα γκολ σαν αυτά που πέτυχε στο «Φελίξ Μπολάρ» και στο Δουβλίνο, στις 11 θα πρέπει να αρχίσει να ετοιμάζει βαλίτσες για κάποιο από τα top πρωταθλήματα της Ευρώπης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...