909
Ο Γενς Στόλτενμπεργκ συνάντησε τον Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο, την Δευτέρα | REUTERS/Elizabeth Frantz

Φωτιές άναψε ο Στόλτενμπεργκ: Πρότεινε αύξηση της πυρηνικής ισχύος του ΝΑΤΟ

Protagon Team Protagon Team 18 Ιουνίου 2024, 16:18
Ο Γενς Στόλτενμπεργκ συνάντησε τον Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο, την Δευτέρα
|REUTERS/Elizabeth Frantz

Φωτιές άναψε ο Στόλτενμπεργκ: Πρότεινε αύξηση της πυρηνικής ισχύος του ΝΑΤΟ

Protagon Team Protagon Team 18 Ιουνίου 2024, 16:18

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ανέφερε ότι η στρατιωτική συμμαχία εξετάζει το ενδεχόμενο να αυξήσει τον αριθμό των διαθέσιμων πυρηνικών όπλων, προκαλώντας τις προειδοποιήσεις των εμπειρογνωμόνων για την πιθανότητα μιας νέας κούρσας εξοπλισμών.

Ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι το ΝΑΤΟ θα μπορούσε, για πρώτη φορά, να αντιμετωπίσει μια σημαντική πυρηνική απειλή από δύο μέτωπα -τη Ρωσία και την Κίνα- και ότι μπορεί να είναι απαραίτητο να αυξηθεί ο αριθμός των διαθέσιμων πυρηνικών κεφαλών ως αποτρεπτικό μέσο.

Μιλώντας στην Telegraph την Κυριακή, ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε: «Δεν θα υπεισέλθω σε επιχειρησιακές λεπτομέρειες σχετικά με το πόσες πυρηνικές κεφαλές θα πρέπει να είναι επιχειρησιακές και ποιες θα πρέπει να αποθηκεύονται, αλλά πρέπει να διαβουλευτούμε για αυτά τα θέματα. Αυτό ακριβώς κάνουμε».

Αν και οι παρατηρήσεις ήταν σκόπιμα προσεκτικές, γράφει ο Guardian, απηχούν τα σχόλια του Λευκού Οίκου μια εβδομάδα πριν, προειδοποιώντας για την αντιληπτή ανάγκη να αντιδράσουμε στην αύξηση του αριθμού των πυρηνικών κεφαλών από την Κίνα, τη Ρωσία και τη Βόρεια Κορέα.

Ο Πρανέι Βάντι, ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας για τον έλεγχο των εξοπλισμών, δήλωσε αυτόν τον μήνα: «Ελλείψει αλλαγής στα οπλοστάσια των αντιπάλων, μπορεί να φτάσουμε σε ένα σημείο τα επόμενα χρόνια όπου θα απαιτείται αύξηση των σημερινών αριθμών».

Ένας αναλυτής δήλωσε ότι ο Στόλτενμπεργκ, ο οποίος επισκέφθηκε την Ουάσινγκτον τη Δευτέρα, φαίνεται να ενισχύει τα αμερικανικά μηνύματα με στόχο τη Μόσχα και το Πεκίνο, αν και το ΝΑΤΟ ιστορικά δεν έχει επικεντρωθεί στην Κίνα.

Ο Σεμπάστιαν Μπρίξι-Γουίλιαμς, εκτελεστικός διευθυντής της δεξαμενής σκέψης για θέματα ασφαλείας, Basic, είπε οι δηλώσεις του γενικού γραμματέα φαίνεται πως αποσκοπούν στο να κόψουν τη φόρα της Ρωσίας και της Κίνας, προκειμένου να προσπαθήσει να αποτρέψει μια κούρσα εξοπλισμών. Αλλά δεν θα πρέπει να υποθέσουμε ότι πρόκειται για μπλόφα και μπορεί στην πραγματικότητα να κάνει πιο πιθανή μια κούρσα εξοπλισμών».

Τον επόμενο μήνα, το ΝΑΤΟ διοργανώνει την ετήσια σύνοδο κορυφής του στην Ουάσινγκτον με φόντο τις αμερικανικές εκλογές.

Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει επανειλημμένα εκφράσει σκεπτικισμό για την αξία της συμμαχίας και έχει παραπονεθεί για τα επίπεδα των αμυντικών δαπανών των κυρίως ευρωπαϊκών μελών της.

Πριν από το ταξίδι του στον Λευκό Οίκο, ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι οι αμυντικές δαπάνες των χωρών αυξήθηκαν σημαντικά το περασμένο έτος. «Μπορώ ήδη τώρα να αποκαλύψω ότι φέτος περισσότεροι από 20 σύμμαχοι θα δαπανήσουν τουλάχιστον το 2% του ΑΕΠ για την άμυνα», είπε σε ομιλία του στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ, σε σύγκριση με 11 χώρες πριν από ένα χρόνο.

Οι ΗΠΑ διαθέτουν 1.770 πυρηνικές κεφαλές τοποθετημένες σε πυραύλους ή αποθηκευμένες σε βάσεις με επιχειρησιακές δυνάμεις, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης (Sipri) νωρίτερα τη Δευτέρα.

Η Ρωσία διατηρεί 1.710 και έχει αναστείλει τη συνεργασία με τη συνθήκη New Start που υπέγραψε με τις ΗΠΑ, η οποία είχε ως στόχο να θέσει ανώτατο όριο στον αριθμό των στρατηγικών κεφαλών που έχουν αναπτυχθεί, στις 1.550. Τα τακτικά ή πεδίου μάχης πυρηνικά όπλα δεν συγκαταλέγονται στη συνθήκη.

Η Δύση εκτιμά ότι η Κίνα έχει αρχίσει να αναπτύσσει έναν μικρό αριθμό πυρηνικών όπλων με τους εκτοξευτές τους κατά τη διάρκεια του 2023 -συνολικά 24, σύμφωνα με την έρευνα της Sipri- και υπάρχουν ανησυχίες στην Ουάσινγκτον και το ΝΑΤΟ ότι το Πεκίνο θα μπορούσε να αυξήσει σημαντικά τον συνολικό αριθμό.

Ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι «σε ένα όχι πολύ μακρινό μέλλον», το ΝΑΤΟ «μπορεί να αντιμετωπίσει κάτι που δεν έχει αντιμετωπίσει ποτέ στο παρελθόν, και αυτό είναι δύο δυνητικοί αντίπαλοι με πυρηνική ισχύ, η Κίνα και η Ρωσία. Φυσικά, αυτό έχει συνέπειες. Η Κίνα τροφοδοτεί τη μεγαλύτερη ένοπλη σύγκρουση στην Ευρώπη από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο» και «ταυτόχρονα θέλει να διατηρήσει καλές σχέσεις με τη Δύση».

Ο ίδιος ξεκαθάρισε πως το Πεκίνο «δεν μπορεί να τα έχει όλα: Κάποια στιγμή –εκτός εάν η Κίνα αλλάξει πορεία– οι Σύμμαχοι θα πρέπει να επιβάλουν (μέτρα που θα έχουν) ένα κόστος».

Οι ανησυχίες σχετικά με το μακροπρόθεσμο πυρηνικό πρόγραμμα της Κίνας σε μια περίοδο ρωσικής στρατιωτικής επιθετικότητας, λέγεται ότι συνέβαλαν στην απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να άρει το ανώτατο όριο του μέγιστου αριθμού πυρηνικών κεφαλών Trident που είναι διατεθειμένο να διατηρήσει, από 180 σε 260. Περίπου 120 μπορούν να αναπτυχθούν σε πυρηνικά υποβρύχια, εκτιμά η Sipri.

Βρετανικές αμυντικές πηγές δήλωσαν ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν συμμετέχει σε συζήτηση για αλλαγές στην επιχειρησιακή πυρηνική του ανάπτυξη. Τα πυρηνικά όπλα του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν δεσμευτεί για την άμυνα του ΝΑΤΟ σε περίπτωση μεγάλης στρατιωτικής κρίσης, ενώ οι ΗΠΑ έχουν δεσμευτεί να σπεύσουν σε βοήθεια των μελών της συμμαχίας σε περίπτωση επίθεσης.

Οι πυρηνικές κεφαλές ποικίλλουν ως προς την καταστροφική τους ισχύ, αλλά οι περισσότερες έχουν τη δυνατότητα να καταστρέψουν πόλεις. Οι πυρηνικές κεφαλές Trident εκτιμάται ότι έχουν εκρηκτική ισχύ 100 κιλοτόνων η καθεμία- η ατομική βόμβα που έπεσε στη Χιροσίμα το 1945 στο τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, είχε ισχύ περίπου 15 κιλοτόνων.

Αντιδράσεις Κρεμλίνου – Πεκίνου

Αντιδρώντας στις δηλώσεις Στόλτενμπεργκ, ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, τον κατηγόρησε για «άλλη μια κλιμάκωση της έντασης», ενώ εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ προσπάθησε να υποβαθμίσει τα σχόλια του γενικού γραμματέα τονίζοντας ότι πέρα από τον εκσυγχρονισμό δεν υπάρχουν «σημαντικές αλλαγές στην πυρηνική μας αποτροπή».

Η Κίνα επέκρινε την Τρίτη τις δηλώσεις του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος ζήτησε χθες Δευτέρα το Πεκίνο να πληρώσει το τίμημα για την υποστήριξη που φέρεται να προσφέρει στη Ρωσία στον πόλεμό της στην Ουκρανία.

«Του ζητάμε να σταματήσει να επιρρίπτει την ευθύνη σε άλλους και να σπέρνει τη διχόνοια, να μην ρίχνει λάδι στη φωτιά (…) και να κάνει κάτι συγκεκριμένο για την πολιτική διευθέτηση της κρίσης», δήλωσε ο Λιν Ζιάν εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών όταν ρωτήθηκε για το θέμα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...