904
Οι πυροσβεστικές δυνάμεις κατάφεραν να περιορίσουν την πυρκαγιά το βράδυ της Τετάρτης | IntimeNews

Σε ύφεση η πυρκαγιά στην Πάρνηθα

Protagon Team Protagon Team 23 Αυγούστου 2023, 14:09
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 23/08/2023 21:52
Οι πυροσβεστικές δυνάμεις κατάφεραν να περιορίσουν την πυρκαγιά το βράδυ της Τετάρτης
|IntimeNews

Σε ύφεση η πυρκαγιά στην Πάρνηθα

Protagon Team Protagon Team 23 Αυγούστου 2023, 14:09
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 23/08/2023 21:52

Σε ύφεση βρισκόταν από νωρίς το βράδυ της Τετάρτης η πυρκαγιά στην Πάρνηθα, έπειτα από την ολοήμερη μάχη που έδωσαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας και από τους επικεφαλής των δυνάμεων που επιχειρούν στο πεδίο, οι φλόγες δεν έπληξαν τον πυρήνα του εθνικού δρυμού.

Μέχρι να πέσει το σκοτάδι, ελικόπτερα ενεργούσαν συνεχώς στο μέτωπο της πυρκαγιάς, ενώ στην ουρά της φωτιάς, επτά πυροσβεστικά αεροσκάφη Air Tractors έκαναν το ένα μετά το άλλο ρίψεις επιβραδυντικού υγρού από την πλευρά του Ασπροπύργου, του Μενιδίου και των Δερβενοχωρίων.

Οι προσπάθειες των πυροσβεστών που επιχειρούν και θα συνεχίσουν να επιχειρούν καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας, επικεντρώνονται στο να σβήσουν τις κατά τόπους εστίες της πυρκαγιάς, τα λεγόμενα «καντηλάκια» και να διασφαλίσουν ότι δεν θα υπάρξουν άλλες αναζωπυρώσεις.

Παράλληλα με τη χρήση εκσκαφτικών μηχανημάτων, θα συνεχιστεί η προληπτική διάνοιξη νέων αντιπυρικών ζωνών, σε συνέχεια αυτών που υπήρχαν ήδη από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου.

Όπως τόνισε νωρίτερα στο τηλεοπτικό σταθμό MEGA ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιπύραρχος Ιωάννης Αρτοποιός, η πυρκαγιά μετά τις 17:00 κινούταν ανατολικά μέσα σε μία χαράδρα του Εθνικού Δρυμού προς το μετόχι της Πάρνηθας.

Σύμφωνα με τον κ. Αρτοποιό σημαντικό ρόλο για την εξάπλωση της πυρκαγιάς προς τον Εθνικό Δρυμό έπαιξε το γεγονός πως ο βορειανατολικός άνεμος που φύσαγε από νωρίς το πρωί μέχρι και τις 12 το μεσημέρι ουσιαστικά «φρέναρε» τη φωτιά και δεν της επέτρεπε να κατευθυνθεί προς το Εθνικό Δρυμό, αλλά περίπου στις 12:30 ο άνεμος άλλαξε άρδην και δημιούργησε μια επιτάχυνση της φωτιάς προς τους πρόποδες της Πάρνηθας με κατεύθυνση προς την κορυφογραμμή.

Στην περιοχή, όπως σημείωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, πραγματοποιούνται συνεχείς ρίψεις νερού από 17 εναέρια μέσα και συγκεκριμένα στο σημείο επιχειρούν 9 ελικόπτερα και 8 αεροσκάφη εκ των οποίων οι δύο είναι τράκτορες που έχει στείλει η Γερμανία μέσω του Ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης.

Τέλος, ο κ. Αρτοποιός τόνισε ότι σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προβλέψεις αναμένεται περίπου στις 18:00 το απόγευμα να μειωθεί η δύναμη των ανέμων, και αυτό αναμένεται να βοηθήσει αρκετά τις τεράστιες προσπάθειες κατάσβεσης που γίνονται και από αέρος και από εδάφους.

Λίγο νωρίτερα, η συντονισμένη επιχείρηση των πυροσβεστικών ελικοπτέρων, με συνεχείς ρίψεις νερού και επιβραδυντικού υγρού, έφερε τα πρώτα σημάδια αισιοδοξίας για την επιτυχή αντιμετώπιση της πυρκαγιάς που νωρίτερα προκάλεσε μεγάλες καταστροφές σε σπίτια και επιχειρήσεις στη Αγία Παρασκευή Μενιδίου, καθώς επίσης στη Χασιά και τη Φυλή.

Το ΑΠΕ-ΜΠΕ μετέδωσε αρχικά ότι η φωτιά βρισκόταν στα  όρια του  Εθνικού Δρυμού της Πάρνηθας. Σύμφωνα με πηγές από την Πυροσβεστική τις οποίες επικαλείται το Πρακτορείο, η κατεύθυνση των ισχυρών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή,  «έσπρωχνε» τις φλόγες προς τον Εθνικό Δρυμό, για να ακολουθήσει μία τιτάνια προσπάθεια προκειμένου να κρατηθεί το μέτωπο χαμηλά.

Περίπου στις 15.00, αρμόδιες πηγές που μίλησαν στο Mega, έκαναν λόγο για καλύτερη εικόνα στην περιοχή του Δρυμού, χάρη στις αδιάκοπες ρίψεις που έγιναν και συνεχίζονταν με αμείωτο ρυθμό από τα εναέρια μέσα. Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, ο τρόπος με τον οποίο επιχειρούν τα ελικόπτερα Ερικσον δείχνει να έχει αποτέλεσμα καθώς – πέρα από μία χαράδρα- δεν φαίνονταν πια φλόγες ή κάποιο μεγάλο μέτωπο.

Πυροσβεστικό ελικόπτερο επί τω έργω στον Εθνικό Δρυμό – ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ

Λίγο πριν τις 16.00 οι προσπάθειες εστιάζονταν σε μεγάλη αναζωπύρωση μέσα σε μία από τις χαράδρες του Εθνικού Δρυμού.

Σε κάθε περίπτωση ο κίνδυνος των αναζωπυρώσεων παραμένει, ενώ όλοι αγωνιούν τι θα γινει το βράδυ. Αν δηλ. οι άνεμοι εξασθενήσουν, τουλάχιστον τις ώρες που δεν θα μπορούν λόγω σκότους να επιχειρούν τα εναέρια μέσα.

Συγκρατημένη αισιοδοξία για την έκβαση της μάχης για τη διάσωση του Εθνικού Δρυμού εξέφρασε σε δηλώσεις του στο ίδιο κανάλι και ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Αττικής Βασίλης Κόκκαλης, ο οποίος παράλληλα επιβεβαίωσε ότι τα περισσότερα καμένα σπίτια βρίσκονται στον οικισμό της Αγίας Παρασκευής Μενιδίου (φωτογραφίες κάτω).

Από την πλευρά τους, οι επίγειες δυνάμεις πάνε σπίτι-σπίτι για να σβήσουν κάθε μικροεστία στα σπίτια που έχουν υποστεί ζημιές ή έχουν καεί ολοσχερώς από τη φωτιά.

Εθελοντές δασοπυροσβέστες επιχειρούν στην κατάσβεση πυρκαγιάς σε οίκημα, σε οικισμό στους πρόποδες της Πάρνηθας ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ
Απάντηση ΓΕΕΘΑ: Ουδέποτε κινδύνευσε το στρατόπεδο «Καποτά»

Αναφορικά με το στρατόπεδο Καποτά, που βρίσκεται στην περιοχή, από την Πυροσβεστική αναφέρεται πως δεν διατρέχει άμεσο κίνδυνο καθώς η πυρκαγιά κινήθηκε βορειότερα.

Σε ανακοίνωση του μάλιστα, το ΓΕΕΘΑ ξεκαθάρισε (προς απογοήτευση συγκεκριμένων κονδυλοφόρων του Διαδικτύου που έσπευσαν να γίνουν «πολεμικοί ανταποκριτές«), ότι «το στρατόπεδο “ΛΟΧΑΓΟΥ ΚΑΠΟΤΑ” (σ.σ. στις Αχαρνές Αττικής) ουδέποτε κινδύνεψε καθώς οι μικροεστίες φωτιάς στην περίμετρο του κατασβέστηκαν άμεσα από το προσωπικό του και δεν επεκτάθηκαν στις εγκαταστάσεις του, λόγω των προπαρασκευαστικών ενεργειών πυρασφάλειας και ασφάλειας εγκαταστάσεων που είχαν πραγματοποιηθεί εντός του στρατοπέδου, πριν την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου».

Σημαντικές ζημιές σε σπίτια και επιχειρήσεις άφησε πίσω της η πύρινη λαίλαπα και σε Φυλή και Χασιά -όπου υπάρχουν πληροφορίες για αγνοούμενο ηλικιωμένο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...