457
Η φωτιά καίει δασική έκταση στην περιοχή Στραπουριές | cyclades24.gr

Μεγάλη φωτιά στην Ανδρο: Μήνυμα από το 112 για εκκένωση τεσσάρων οικισμών

Protagon Team Protagon Team 22 Ιουνίου 2024, 13:51
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 22/06/2024 17:00
Η φωτιά καίει δασική έκταση στην περιοχή Στραπουριές
|cyclades24.gr

Μεγάλη φωτιά στην Ανδρο: Μήνυμα από το 112 για εκκένωση τεσσάρων οικισμών

Protagon Team Protagon Team 22 Ιουνίου 2024, 13:51
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 22/06/2024 17:00

Συνέχιζε να μαίνεται το απόγευμα του Σαββάτου η πυρκαγιά που ξέσπασε νωρίτερα σε δασική έκταση στην περιοχή Στραπουριές στην Ανδρο, καθώς στο σημείο έπνεαν ισχυροί άνεμοι που δυσκόλευαν το έργο της κατάσβεσης.

Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς επιχειρούσαν έξι πυροσβέστες με δύο οχήματα ενώ από αέρος συνέδραμαν εκ περιτροπής δύο αεροσκάφη και έξι ελικόπτερα.

Νεότερη ενημέρωση από την Πυροσβεστική ανέφερε πως οι δυνάμεις στο νησί θα ενισχυθούν με 19 πυροσβέστες και πέντε οχήματα από την Αθήνα.

Υπενθυμίζεται πως στις 12:57 στάλθηκε μήνυμα από το 112 σε όσους βρίσκονται στην περιοχή Στραπουριές να είναι σε ετοιμότητα.

Ακολούθησε μήνυμα του 112 στους κατοίκους των περιοχών Στραπουριές, Λάμυρα, Μένητες και Υψηλά προκειμένου να απομακρυνθούν προς τη Χώρα.

Συγκεκριμένα το μήνυμα ανέφερε: «Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Αν βρίσκεστε στις περιοχές Στραπουριές, Λάμυρα, Μένητες και Υψηλά Ανδρου απομακρυνθείτε προς Χώρα Ανδρου. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών».

Χωρίς ενεργό μέτωπο η πυρκαγιά στην Ηλεία

Την ίδια ώρα, η πυρκαγιά που ξεκίνησε την Παρασκευή από την Αχαΐα και πέρασε στην Ηλεία δεν είχε ενεργό μέτωπο, σύμφωνα με την Πυροσβεστική. Οι πυροσβέστες αντιμετώπιζαν, ωστόσο, διάσπαρτες εστίες στις περιοχές Λάττα και Πρόδρομος.

Στο σημείο επιχειρούσαν 180 πυροσβέστες με οκτώ πεζοπόρα τμήματα και 59 οχήματα ενώ από αερός οκτώ αεροσκάφη και έξι ελικόπτερα.

Υπό έλεγχο οι πυρκαγιές στην Αττική

Στην Αττική από το πρωί εκδηλώθηκαν πυρκαγιές σε Σαλαμίνα, Καλύβια και Μαρκόπουλο που χάρη στην έγκαιρη επέμβαση της πυροσβεστικής τέθηκαν γρήγορα υπό έλεγχο, ενώ οριοθετήθηκε και η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε χαμηλή βλάστηση στην περιοχή Λάκκα Κάτσαρη στον Ασπρόπυργο.

Ενεργοποίηση του Copernicus για τη χαρτογράφηση των καμένων

Κατόπιν εντολής του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, η Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, ως Εθνικό Σημείο Επαφής, ενεργοποίησε την υπηρεσία Copernicus/Emergency Management Service της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Σκοπός της ενεργοποίησης είναι η παραγωγή χαρτογραφικών προϊόντων και δεδομένων για περιοχές των περιφερειακών ενοτήτων Αχαΐας και Ηλείας, οι οποίες επλήγησαν από πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν την Παρασκευή 21 Ιουνίου, προς υποβοήθηση του έργου των φορέων που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και στη διαχείριση των συνεπειών του φαινομένου.

Το αίτημα έγινε αποδεκτό από την ΕΕ και αναμένεται άμεσα η διάθεση σειράς χαρτογραφικών δεδομένων και προϊόντων που προκύπτουν από ανάλυση δορυφορικών εικόνων, ανακοίνωσαν οι Αρχές.

Τα δεδομένα και οι χάρτες της Υπηρεσίας Copernicus Emergency Management Service/Mapping θα διατεθούν άμεσα από τη Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς δωρεάν για την διαχείριση του έργου τους.

Φωτογραφία: cyclades24.gr

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...