Πυρκαγιά ξέσπασε το μεσημέρι της Τετάρτης σε δασική έκταση στην περιοχή Σχίνο Μεσσηνίας.
Λίγο μετά τις 14.30 στάλθηκε μήνυμα μέσω της υπηρεσίας επικοινωνιών έκτακτης ανάγκης 112 του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας σε όσους βρίσκονταν στο Μεσοχώρι του δήμου Πύλου – Νέστορος ώστε να απομακρυνθούν προληπτικά από τον οικισμό και να κινηθούν προς την περιοχή Πήδασος, λόγω της πορείας της φωτιάς προς την κοινότητα.
⚠️ Ενεργοποίηση 1️⃣1️⃣2️⃣
? Αν βρίσκεστε στο #Μεσοχώρι #Πύλος εκκενώστε τώρα προς #Πήδασος
‼️ Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας
Οδηγίες αυτοπροστασίας ℹ️ https://t.co/9lipugtsn0@pyrosvestiki
— 112 Greece (@112Greece) August 3, 2022
Αρχικά, στο σημείο έσπευσαν 65 πυροσβέστες, μεταξύ των οποίων και 14 Φινλανδοί, με τέσσερις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 15 οχήματα, ενώ από αέρος ρίψεις νερού πραγματοποίησαν τέσσερα πυροσβεστικά αεροπλάνα και δύο ελικόπτερα.
#Πυρκαγιά σε δασική έκταση στην περιοχή Σχίνο Μεσσηνίας. Κινητοποιήθηκαν επίγειες και εναέριες δυνάμεις.
— Πυροσβεστικό Σώμα (@pyrosvestiki) August 3, 2022
Στις 15:45, περίπου, το μέτωπο βρισκόταν σε ύφεση, σύμφωνα με την τακτική ενημέρωση των Αρχών το απόγευμα της ίδιας ημέρας (περισσότερα εδώ).
Meteo: Αυξημένος ο κίνδυνος πυρκαγιών στην ανατολική και νότια Ελλάδα τις επόμενες ημέρες
Δυσμενείς πυρομετεωρολογικές συνθήκες αναμένεται να επικρατήσουν σε μεγάλο μέρος της Ανατολικής και Νότιας Ελλάδας από την Τετάρτη 03.08.2022 έως και τουλάχιστον την Παρασκευή 05.08.2022, σύμφωνα με την πυρομετεωρολογική ομάδα FLAME του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) / meteo.gr.
«Κύρια αιτία για την επιδείνωση των πυρομετεωρολογικών συνθηκών είναι η ενίσχυση των βόρειων ανέμων στο Αιγαίο και τα ανατολικά ηπειρωτικά, σε συνδυασμό με την κατά τόπους υψηλή ευφλεκτότητα των δασικών καυσίμων λόγω των παρατεταμένων υψηλών θερμοκρασιών και των ξηρών συνθηκών που επικράτησαν στη χώρα μας τις αμέσως προηγούμενες ημέρες», ανέφεραν οι ειδικοί.
Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία που ανέλυσαν οι πυρομετεωρολόγοι, η εικόνα για την Τετάρτη 03.08.2022 ήταν η εξής:
- «Πολύ υψηλό δυναμικό για καθοδηγούμενες από τον άνεμο δασικές πυρκαγιές με δυνητικά υψηλά θερμικά φορτία αναμένεται σε Αττική (συμπεριλαμβανομένων των Κυθήρων), Βοιωτία, Κ. Εύβοια, Κορινθία, Αργολίδα, Λακωνία, Σαμοθράκη, Λήμνο, Λέσβο, Χίο και Σάμο.
- Τοπικά υψηλό δυναμικό για καθοδηγούμενες από τον άνεμο δασικές πυρκαγιές με δυνητικά υψηλά θερμικά φορτία αναμένεται σε Φθιώτιδα, Ηλεία, Αρκαδία, Σκύρο, Ρόδο και Ν. Κρήτη.
- Υψηλό δυναμικό για καθοδηγούμενες από τον άνεμο δασικές πυρκαγιές αναμένεται σε Ν. Εύβοια, Έβρο, Κυκλάδες, Ικαρία, Κάσο και Κάρπαθο».
Την Πέμπτη 04.08.2022 εκτιμήθηκε πως θα επικρατήσει:
- «Πολύ υψηλό δυναμικό για καθοδηγούμενες από τον άνεμο δασικές πυρκαγιές με δυνητικά υψηλά θερμικά φορτία αναμένεται σε Αττική, Βοιωτία, Κ. Εύβοια, Κορίνθια, Αργολίδα, Λακωνία, Σαμοθράκη, Λήμνο, Λέσβο, Χίο και Σάμο.
- Τοπικά υψηλό δυναμικό για καθοδηγούμενες από τον άνεμο δασικές πυρκαγιές με δυνητικά υψηλά θερμικά φορτία αναμένεται σε Φθιώτιδα, Ηλεία, Αρκαδία, Μεσσηνία, Σκύρο, Ρόδο και Ν. Κρήτη.
- Υψηλό δυναμικό για καθοδηγούμενες από τον άνεμο δασικές πυρκαγιές αναμένεται σε Ν. Εύβοια, Ροδόπη, Έβρο, Κυκλάδες, Κάσο και Κάρπαθο».
Για την Παρασκευή 05.08.2022, τέλος, αναφέρθηκαν τα ακόλουθα:
- «Πολύ υψηλό δυναμικό για καθοδηγούμενες από τον άνεμο δασικές πυρκαγιές με δυνητικά υψηλά θερμικά φορτία αναμένεται σε Αττική, Βοιωτία, Κ. Εύβοια, Κορίνθια, Αργολίδα, Λακωνία, Σαμοθράκη, Λέσβο και Χίο.
- Τοπικά υψηλό δυναμικό για καθοδηγούμενες από τον άνεμο δασικές πυρκαγιές με δυνητικά υψηλά θερμικά φορτία αναμένεται σε Λήμνο, Σάμο, Σκύρο, Ρόδο και Ν. Κρήτη.
- Υψηλό δυναμικό για καθοδηγούμενες από τον άνεμο δασικές πυρκαγιές αναμένεται σε Ν. Εύβοια, Κυκλάδες, Κάσο και Κάρπαθο, και τοπικά σε Φθιώτιδα, Αρκαδία, Μεσσηνία, Ροδόπη και Έβρο.
- Τοπικά υψηλό δυναμικό για καθοδηγούμενες από επαγωγική στήλη δασικές πυρκαγιές αναμένεται σε Δ. Στερεά Ελλάδα και ΒΔ Πελοπόννησο, συνοδευόμενο από μικρή πιθανότητα ανάπτυξης πυρονεφών».
Επισημαίνεται, τέλος, ότι στις παραπάνω γεωγραφικές ζώνες, «ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί σε περιοχές όπου οι βόρειοι άνεμοι θα “ευθυγραμμίζονται” με την τοπογραφία και τη δασική καύσιμη ύλη (π.χ., όταν ο άνεμος πνέει κάθετα στην πλαγιά ενός πυκνόφυτου ορεινού όγκου), μεγιστοποιώντας το δυναμικό εκδήλωσης ακραίας συμπεριφοράς φωτιάς», σύμφωνα με την πυρομετεωρολογική ομάδα FLAME του ΕΑΑ / meteo.gr.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News