Οπως ήταν αναμενόμενο, ο Μάικ Μπλούμπεργκ ήταν στο στόχαστρο όλων των συνυποψηφίων του στο πρώτο debate των Δημοκρατικών στο οποίο συμμετείχε.
Ο δισεκατομμυριούχος πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης, τον τελευταίο καιρό έχει ανέβει πολύ στις δημοσκοπήσεις και σχεδόν μονοπωλεί το ενδιαφέρον της προεκλογικής εκστρατείας στις ΗΠΑ.
Ετσι, οι υπόλοιποι υποψήφιοι στόχευσαν τα βέλη τους πάνω του στη διάρκεια της πιο ζωηρής έως τώρα τηλεμαχίας, που έγινε στο Λας Βέγκας, στην οποία, όπως αναφέρουν οι New York Times, τα αίματα είχαν ανάψει από το πρώτο λεπτό.
Οι υπόλοιποι πέντε υποψήφιοι επιτέθηκαν στον Μπλούμπεργκ για τις αμφιλεγόμενες μεθόδους της αστυνομίας της Νέας Υόρκης, όταν ήταν δήμαρχος, με τις οποίες μειώθηκε η εγκληματικότητα, αλλά στοχοποιήθηκαν πολλοί αθώοι Αφροαμερικανοί, για τις οποίες απάντησε ότι ήταν λάθος και ότι έχει ζητήσει επανειλημμένα συγγνώμη.
«Δεν είναι το θέμα η συγγνώμη», του είπε ο Τζο Μπάιντεν, «αλλά η τακτική της αστυνομίας που ο ίδιος ενέκρινε».
Η Γουόρεν επιτέθηκε με ιδιαίτερη σφοδρότητα εναντίον του, παρομοιάζοντάς τον με τον Ντόναλντ Τραμπ και υπενθυμίζοντας ότι «πολλές» γυναίκες τον έχουν κατηγορήσει για σεξουαλική παρενόχληση. Ο Μπλούμπεργκ απάντησε ότι είναι «λίγες», χωρίς να πει πόσες –παρόλο που η Γουόρεν τον πίεσε πολλές φορές να πει νούμερο– και ότι η παρενόχληση ήταν στη χειρότερη περίπτωση ένα «ανέκδοτο» που είπε παρουσία τους, το οποίο δεν τους άρεσε. Στο σημείο αυτό, το κοινό τον αποδοκίμασε. Ο ίδιος αρνήθηκε επίσης την προτροπή της Γουόρεν, να δώσει το «πράσινο φως» σε αυτές τις γυναίκες να μιλήσουν στους δημοσιογράφους για τις κατηγορίες, κάτι που δεν μπορούν να κάνουν γιατί έχουν υπογράψει ιδιωτικά συμφωνητικά με τον Μπλούμπεργκ.
Αντίστοιχα συμφωνητικά είχαν υπογράψει γυναίκες και με τον Τραμπ, τον οποίο κατηγορούσαν για σεξουαλική παρενόχληση ή κακοποίηση. Οι υποθέσεις ορισμένων έλαβαν μεγάλη δημοσιότητα στην προεκλογική εκστρατεία το 2016, όμως δεν στάθηκαν ικανά να αποτρέψουν την εκλογή του.
Σε πολλά σημεία των λεκτικών επιθέσεων εναντίον του, ο Μπλούμπεργκ φάνηκε να δυσανασχετεί και δυσκολεύτηκε να απαντήσει.
Δεύτερος «δημοφιλέστερος» στόχος των υπολοίπων υποψηφίων ήταν ο Μπέρνι Σάντερς, που προηγείται μετά τις πρώτες αναμετρήσεις.
Ο Σάντερς δέχθηκε πολλές ερωτήσεις σχετικές με το πρόγραμμα γενικής πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας το οποίο προωθεί κομβικά ο ίδιος.
Βρέθηκε, όμως, σε δύσκολη θέση εξαιτίας της άρνησής του να δημοσιοποιήσει στοιχεία για την κατάσταση της υγείας του, μετά το έμφραγμα το οποίο υπέστη πριν από λίγους μήνες.
Στο μεταξύ, μία δημοσκόπηση (NBC News / Wall Street) έδειξε ότι τα 2/3 των ψηφοφόρων δεν αισθάνονται άνετα με την υποψηφιότητα ενός σοσιαλιστή για την προεδρία των ΗΠΑ.
Ο ίδιος απάντησε ότι ακόμη και σε αυτή τη δημοσκόπηση φέρεται να κερδίζει τον Ντόναλντ Τραμπ, αν είναι υποψήφιος απέναντί του για την προεδρία.
«Ας μιλήσουμε για τον δημοκρατικό σοσιαλισμό. Ζούμε ήδη από πολλές πλευρές σε μία σοσιαλιστική κοινωνία. Το πρόβλημα είναι ότι, όπως ο δρ Μάρτιν Λούθερ Κινγκ μας υπενθύμισε, έχουμε τον σοσιαλισμό για τους πολύ πλούσιους και τον σκληρό ατομικισμό για τους φτωχούς», είπε ο Σάντερς.
Εντονη ήταν, όμως, και η αντιπαράθεση ανάμεσα στον Πιτ Μπούτιτζιτζ και την Εϊμι Κλόμπουτσαρ, για θέματα εξωτερικής πολιτικής.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News