404
Η κεφαλή του «Χριστού του Ερεβάν» από βίντεο-μακέτα και δίπλα το όλον project | YouTube / X

Φωσφορίζον άγαλμα-γίγας τού Ιησού σε βουνό της Αρμενίας!

Protagon Team Protagon Team 7 Σεπτεμβρίου 2024, 13:00
Η κεφαλή του «Χριστού του Ερεβάν» από βίντεο-μακέτα και δίπλα το όλον project
|YouTube / X

Φωσφορίζον άγαλμα-γίγας τού Ιησού σε βουνό της Αρμενίας!

Protagon Team Protagon Team 7 Σεπτεμβρίου 2024, 13:00

Το μεγαλύτερο άγαλμα του Ιησού στον κόσμο πρόκειται να στηθεί σε βουνό της Αρμενίας, κοντά στο Ερεβάν. Μιλάμε για φαραωνικών διαστάσεων κατασκεύασμα, το οποίο ο Χριστός δεν χρειάζεται, όμως ο «θρησκευόμενος» μπίζνεσμαν που το εμπνεύστηκε και σπρώχνει το χρήμα το θέλει διακαώς. Και η κυβέρνηση δεν του είπε όχι, ελπίζοντας σε… τουριστικά αποτελέσματα (σημειωτέον ότι στην εν λόγω γλυπτική σύνθεση ο Κύριος δεν θα κρατάει φραγγέλιο). Η τοπική Εκκλησία διαφώνησε με το όλο project βέβαια, όμως δεν το εμπόδισε. Οσο και να σταυροκοπηθεί κανείς, άκρη δεν βγαίνει.

Το έργο, έγραψε η Repubblica, είναι σχεδόν ολοκληρωμένο. Σύντομα ο «Χριστός του Ερεβάν» θα σπάσει το παγκόσμιο ρεκόρ καθ’ ύψος, ξεπερνώντας σε μπόι τον «Χριστό Λυτρωτή» του Ρίο ντε Τζανέιρο (38 μέτρα) και τον «Χριστό Βασιλιά» του Σβιεμπόντζιν  της Πολωνίας (52,5 μέτρα). Το αρμένικο άγαλμα θα έχει ύψος 77 μέτρα (33 μέτρα το καλλιτέχνημα και 44 μέτρα το βάθρο επί του οποίου θα στηθεί). Το «ωραιότερο», όμως, δεν είναι το ύψος αλλά το… ύφος: «Το άγαλμα θα είναι πλήρως καλυμμένο με φώσφορο, ώστε να εκπέμπει φως κατά τη διάρκεια της νύχτας»…

Ο επιχειρηματίας (και πολιτικός) ονόματι Γκαγκίκ Τσαρουκιάν –γνωστός από ένα τηλεγράφημα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που κυκλοφόρησαν τα WikiLeaks, ως «ο άνθρωπος που θα έκανε τον Τραμπ να μοιάζει με ασκητή»– επέλεξε στρατηγική θέση για να το στήσει, «στην κορυφή ενός βουνού, στα 2.500 μέτρα, ώστε να είναι ορατό σχεδόν από κάθε γωνιά της χώρας του Καυκάσου». Οι Ιταλοί σημείωσαν ότι ο Τσαρουκιάν είναι «άτομο με σημαντική δύναμη και επιρροή στη χώρα, ικανός να πραγματοποιήσει το σχέδιό του παρά τη διαφωνία της Αρμενικής Εκκλησίας».

Το καλύτερο απ’ όλα είναι ότι η κατασκευή (το βάθρο, το άγαλμα και οι βοηθητικοί χώροι) «είχε προβλεφθεί να τοποθετηθεί μέσα σε αρχαιολογικό χώρο της 2ης χιλιετίας π.Χ., ήδη ημικατεστραμμένο από τις εργασίες εκσκαφής, στο όρος Χάτις, 30 χλμ. μακριά από το Ερεβάν». Ομως τα συγκεκριμένα ορεινά οικόπεδα ανήκουν στον Τσαρουκιάν, ο οποίος έκανε και τη σχετική διάνοιξη ενός δρόμου και προέβη και σε εγκαίνια του έργου του παρουσία κυβερνητικών.

Υπήρξαν, όμως, και ζωηρές διαμαρτυρίες πολιτών, έτσι «ενδέχεται να μετατοπιστεί το κατασκεύασμα σε άλλη κορυφή του βουνού, με πρόσβαση στον δρόμο και πλησίον της αρχικής θέσης». Την περασμένη εβδομάδα, συνέχισε το ρεπορτάζ, τα τοπικά μέσα δημοσίευσαν φωτογραφίες του ημιτελούς έργου και ο μπίζνεσμαν ανακοίνωσε ότι η Αρμενία σύντομα θα καυχάται για «το πιο όμορφο και εντυπωσιακό άγαλμα του Χριστού στον κόσμο». Ωστόσο δεν διευκρίνισε πότε θα στηθεί το άγαλμα και πού ακριβώς.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...