Τι συνιστά ο ξαφνικός καυγάς του Σταύρου Θεοδωράκη με την Φώφη Γεννηματά; Πρόκειται για ένα συνηθισμένο καλοκαιρινό μπουρίνι ή για το ξέσπασμα μιας καταιγίδας που θα καταστρέψει τις προσδοκίες για συνεργασία και συμπόρευση των μεταρρυθμιστικών δυνάμεων της ευρύτερης Κεντροαριστεράς; Τα ερωτήματα αυτά απασχολούν όλους, στελέχη και παράγοντες, που εμπλέκονται στην υπόθεση της συνεργασίας στον κεντροαριστερό χώρο.
Η αρχική εντύπωση που σχηματίστηκε είναι ότι ο επικεφαλής του Ποταμιού «έκανε θόρυβο» για να καταστήσει γνωστή την υποψηφιότητά του για την αρχηγία το ερχόμενο φθινόπωρο. Σε αυτό συνηγορούν και οι βασικές εκτιμήσεις της Χαριλάου Τρικούπη.
Ωστόσο οι νεότερες δηλώσεις του κ. Θεοδωράκη, στον ΣΚΑΪ, την Τετάρτη το πρωί καταδεικνύουν ότι πρόκειται για το ξεδίπλωμα μιας τακτικής που θα εξελιχθεί τους επόμενους μήνες. Δηλαδή ο επικεφαλής του Ποταμιού ανακοινώνει δημόσια τη πολιτική του πλατφόρμα, ζητώντας από όσους άλλους υποψήφιους και κυρίως από την κυρία Γεννηματά να κάνουν το ίδιο.
Στο πλαίσιο αυτό εξηγείται η προσωπική αιχμή στην κυρία Γεννηματά με την επίκληση της δήλωσής της για τις αστικές συγκοινωνίες. Μ΄ άλλα λόγια : «Εμείς είμαστε εκσυγχρονιστές . Εσείς πείτε τι είστε».
Η γραμμή αυτή συζητήθηκε στο Πολιτικό Συμβούλιο του Ποταμιού και δεν ήταν σε γνώση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Οταν έγινε γνωστή, σε σύσκεψη υπό τον κ. Θεοδωράκη, εκφράστηκαν αντιρρήσεις για τον διλημματικό χαρακτήρα της ομιλίας και ερωτήματα για τη σκοπιμότητα που εξυπηρετεί. «Οταν θέτεις διλήμματα θα πρέπει να είσαι έτοιμος να δεχθείς κι από τον άλλον», σχολίασε κορυφαίος βουλευτής του Ποταμιού.
Από την πρόταση του επικεφαλής του Ποταμιού προκύπτουν δυο αναπάντητα και κρίσιμα ερωτήματα.
Πρώτον, τι προτίθεται να κάνει ο κ. Θεδωράκης αν δεν εκλεγεί αρχηγός; Θα παραμείνει ή όχι στο νέο σχήμα;
Δεύτερον, τι ακριβώς εννοεί με την αναφορά ότι οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες των κομμάτων διατηρούνται μέχρις ότου διαλυθεί η Βουλή ακόμη κι αν συγκροτηθεί ενιαίος πολιτικός φορέας;
Ο Σταύρος Θεοδωράκης προχώρησε ένα ακόμη βήμα παραπέρα, μιλώντας για πρώτη φορά πως ο χαμένος στη μάχη της αρχηγίας ή μένει στο νέο κοινό πολιτικό φορέα ή φεύγει και πάει σπίτι του.
Αν ερέθισε κάτι και αποτέλεσε αντικείμενο συζητήσεων στο εσωτερικό της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και προκάλεσε αίσθηση στην ευρύτερη Κεντροαριστερά, ήταν οι αιχμές και προσωπικές αναφορές για τη Φώφη Γεννηματά. Εκεί που όλοι έχουν την εντύπωση ότι κάτι πάει να γίνει με πνεύμα συνεννόησης στην Επιτροπή Διαλόγου και να διαμορφώνεται θετικό κλίμα, ξαφνικά οι τόνοι ανέβηκαν και η αντιπαράθεση κλιμακώθηκε.
Στο Ποτάμι είναι σαφώς καχύποπτοι κι επιφυλακτικοί για την τελική στάση της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ. Θεωρούν ότι, δια της διολισθήσεως, αποφεύγει να αποφασίσει ότι θέλει τη συγκρότηση ενός ενιαίου φορέα των μεταρρυθμιστικών δυνάμεων στον χώρο της Κεντροαριστεράς και αφήνει να αιωρούνται ιδέες για ομοσπονδία ή συνασπισμό κομμάτων. Ουδόλως τυχαία η συνεχής αναφορά του κ. Θεοδωράκη ότι τις απορρίπτει.
Ακόμη, εκτιμούν ότι η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης πιέζεται από κομματικές δυνάμεις που αρνούνται να εγκαταλείψουν τον ηγεμονικό ρόλο της Χαριλάου Τρικούπη.
Παράλληλα η κριτική του Σταύρου Θεοδωράκη στη Φώφη Γεννηματά έχει το χαρακτήρα της έναρξης της αναμέτρησής τους στη βάση, για την αρχηγία του σχήματος που όλα δείχνουν ότι θα συγκροτηθεί. «Θέλαμε να καταστήσουμε σαφές ότι έχουμε τη δική μας εκσυγχρονιστική μεταρρυθμιστική πλατφόρμα και με αυτή ο Σταύρος θα διεκδικήσει να ηγηθεί. Της Φώφης και του ΠΑΣΟΚ ποια είναι; », εξήγησε συνεργάτης του επικεφαλής του Ποταμιού. Πού πάει λοιπόν ο Σταύρος;
Στη Χαριλάου Τρικούπη είναι γεγονός ότι δεν ανέμεναν τόσο υψηλούς τόνους από την πλευρά του Ποταμιού. Υπό μία έννοια ξαφνιάστηκαν. Παρόλα αυτά πέραν της αρχικής απάντησης με σχόλιο του γραφείου Τύπου δεν επιθυμούν να «διευκολύνουν», τον επικεφαλής του Ποταμιού. Αποδίδουν τη δυναμική σπουδή του κ. Θεοδωράκη στο να απευθυνθεί σε ευρύτερο ακροατήριο παρά στον στενό κομματικό κύκλο του Ποταμιού.
Στη Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο η προσέγγιση Φώφης Γεννηματά- Γιώργου Παπανδρέου να ανησύχησε την ηγεσία του Ποταμιού η οποία ενδεχομένως να είδε ότι ο διακριτός της ρόλος περιορίζεται.
Επίσης αξίζει να καταγραφεί η εκτίμηση πως η επιλογή του κ. Θεοδωράκη ίσως συνιστά μεθόδευση ώστε να αποχωρήσει από τις διεργασίες του χώρου πιεζόμενος από τα φιλελεύθερα στελέχη του Ποταμιού. Η εκδοχή απορρίπτεται από το Ποτάμι.
Σε κάθε περίπτωση η έλλειψη εμπιστοσύνης ανάμεσα στις δύο πλευρές είναι ακόμη μεγάλη, μολονότι στο επίπεδο της Επιτροπής Διαλόγου η συνεργασία των στελεχών απ’ όλες τις πλευρές είναι παραγωγική και καλοδιάθετη ώστε να διαμορφωθεί ένα σύγχρονο προγραμματικό πλαίσιο προοδευτικών μεταρρυθμίσεων.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News