648
Αυτό που δεν αρέσει στον Λαρς Φρούεργκααρντ Γιόργκεσεν είναι να επαίρεται και να επιδεικνύεται, όπως άλλα αφεντικά κορυφαίων εταιρειών | EPA/ CreativeProtagon

Financial Times: Πρόσωπο της Χρονιάς ο διευθυντής της Novo Nordisk

Protagon Team Protagon Team 20 Δεκεμβρίου 2023, 19:31
Αυτό που δεν αρέσει στον Λαρς Φρούεργκααρντ Γιόργκεσεν είναι να επαίρεται και να επιδεικνύεται, όπως άλλα αφεντικά κορυφαίων εταιρειών
|EPA/ CreativeProtagon

Financial Times: Πρόσωπο της Χρονιάς ο διευθυντής της Novo Nordisk

Protagon Team Protagon Team 20 Δεκεμβρίου 2023, 19:31

Ταξιδεύει με εμπορικές πτήσεις –και όχι με ιδιωτικά τζετ–, πηγαινοέρχεται στη δουλειά του με ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο, ενώ στον ελεύθερο χρόνο του αρέσκεται να κάνει καγιάκ σε μια λίμνη κοντά στο σπίτι του. Αυτό που σίγουρα δεν αρέσει στον Λαρς Φρούεργκααρντ Γιόργκεσεν είναι να επαίρεται και να επιδεικνύεται, όπως άλλα μεγάλα αφεντικά κορυφαίων εταιρειών.

Ολα τα παραπάνω δεν αλλάζουν το γεγονός ότι η Novo Nordisk, η δανέζικη φαρμακευτική εταιρεία που διευθύνει από το 2017, κατέστη η επιχείρηση με την υψηλότερη χρηματιστηριακή αξία στην Ευρώπη, ξεπερνώντας την LVMH, τον γνωστό οίκο πολυτελείας του ζάπλουτου (πλουσιότερου ανθρώπου στον κόσμο) Μπερνάρ Αρνό. Ούτε ότι κατά οι Financial Times τον επέλεξαν ως Πρόσωπο της Χρονιάς για το 2023.

Η τεράστια οικονομική επιτυχία της Novo Nordisk και η διάκριση του διευθύνοντος συμβούλου της από τη λονδρέζικη οικονομική εφημερίδα οφείλονται στο Wegovy και στο Ozempic, δύο φάρμακα που παρασκευάζει η εταιρεία και έχουν ήδη προκαλέσει επανάσταση στη θεραπεία της παχυσαρκίας. Εως πολύ πρόσφατα, η μόνη πραγματικά αποτελεσματική λύση ήταν η βαριατρική χειρουργική, η οποία είναι μεν ελάχιστα επεμβατική αλλά όχι χωρίς κινδύνους για τον ασθενή, ενώ επίσης κοστίζει. Πλέον, όμως, χάρη στη Novo Nordisk, αρκεί μια ένεση.

Ο αντίκτυπος μιας απλής, ασφαλούς και άμεσα διαθέσιμης θεραπείας για την παχυσαρκία θα μπορούσε να είναι τεράστιος, όπως παρατηρούν οι Financial Times, «όχι μόνο στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, αλλά και στις κοινωνίες, στα δημοσιονομικά και στη σχέση μας με το φαγητό».

Εως το 2030 εκτιμάται ότι η παχυσαρκία θα πλήξει μέχρι και ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους, με όλες τις σχετικές επιπτώσεις όσον αφορά την αναπόφευκτη αύξηση του αριθμού των πασχόντων από διαβήτη, καρδιακές παθήσεις και άλλες διαταραχές. Μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες, καταγράφονται απώλειες 30 δισ. δολαρίων ετησίως εξαιτίας ασθενειών των εργαζομένων που σχετίζονται με την παχυσαρκία. Επιπλέον, υπάρχουν ενδείξεις ότι τα νέα αυτά φάρμακα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την πρόληψη καρδιακών προσβολών και, ενδεχομένως, για τη θεραπεία του Αλτσχάιμερ.

Για την ανάπτυξη των δύο σκευασμάτων χρειάστηκαν δεκαετίες, ενώ το Wegovy εγκρίθηκε στις ΗΠΑ το 2021. Ωστόσο, φέτος ήταν η χρονιά τους, καθώς κατέστη ξεκάθαρο ότι δεν επρόκειτο απλώς για ακόμα μια μόδα που ακολουθούν και προωθούν πάσης φύσεως διασημότητες.

Η Barclays προβλέπει ότι τα έσοδα από τις πωλήσεις του Wegovy, το οποίο χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, θα φτάσουν φέτος τα 4,2 δισ. δολάρια και τα 7,3 δισ. το επόμενο έτος. Σχετικά με το Ozempic, το οποίο αναπτύχθηκε για την αντιμετώπιση του διαβήτη αλλά συχνά συνταγογραφείται και για παχυσαρκία, εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει σε έσοδα τα 13 δισ. δολάρια φέτος και τα 16 δισ. το 2024.

Οσον αφορά τον Λαρς Φρούεργκααρντ Γιόργκεσεν και τη συνεισφορά του, οι Financial Times τον ξεχώρισαν ως Πρόσωπο της Χρονιάς για τον ρόλο που διαδραμάτισε στην υπομονετική και επίμονη προώθηση μιας μεταμορφωτικής καινοτομίας.

«Ο Γιόργκενσεν […] δεν θα ήταν ποτέ τόσο θρασύς ώστε να ισχυριστεί ότι τα προϊόντα του θα μπορούσαν να είναι πανάκεια των δεινών της κοινωνίας – με τον αέρα ορισμένων στελεχών της Σίλικον Βάλεϊ» γράφει η Χάνα Κάτσλερ, συντάκτρια θεμάτων υγείας της λονδρέζικης εφημερίδας.

Ωστόσο, ο κάθε άλλο παρά επηρμένος διευθύνων σύμβουλος της Novo Nordisk επιμένει ότι η εταιρεία του και η ευρύτερη βιομηχανία ενδέχεται να έχουν «τεράστιες πιθανότητες να επηρεάσουν τον κόσμο», συμβάλλοντας στην επίλυση ορισμένων εκ των πολλών σοβαρών κοινωνικών προβλημάτων, όπως είναι η γήρανση του πληθυσμού και οι χρόνιες ασθένειες.

Από επιχειρηματική σκοπιά, όμως, η εταιρεία με τη μεγαλύτερη χρηματιστηριακή αξία στην Ευρώπη καλείται να αντιμετωπίσει μια σειρά από πιθανά εμπόδια που θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά την αναμενόμενη περαιτέρω ανάπτυξή της.

Οι Financial Times αναφέρουν σχετικά ότι η αύξηση της ζήτησης για τα δυο επαναστατικά σκευάσματά της –η οποία εν μέρει οφείλεται σε διασημότητες, περιλαμβανομένου του Ελον Μασκ, που αδυνατίζουν– επέφερε ελλείψεις, συμβάλλοντας έτσι στην ανάπτυξη μιας ακμάζουσας πλέον μαύρης αγοράς.

Εκφράζονται επίσης ανησυχίες για πιθανές παρενέργειες, ενώ πρόσφατα εγκρίθηκε και το φάρμακο της ανταγωνιστικής Eli Lilly για την παχυσαρκία, το οποίο όχι μόνον είναι φθηνότερο, αλλά θα μπορούσε να αποδειχτεί και πιο αποτελεσματικό.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...