307
| INTIMEnews

FT για την «έκρηξη» στον τουρισμό: «Η Ελλάδα αναστήθηκε»

Protagon Team Protagon Team 13 Σεπτεμβρίου 2021, 15:13
|INTIMEnews

FT για την «έκρηξη» στον τουρισμό: «Η Ελλάδα αναστήθηκε»

Protagon Team Protagon Team 13 Σεπτεμβρίου 2021, 15:13

Την εκρηκτική ανάκαμψη του τουριστικού κλάδου αποτυπώνουν τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τους δείκτες κύκλου εργασιών στις υπηρεσίες το β’ τρίμηνο του 2021.

Κλάδοι όπως οι αεροπορικές μεταφορές, οι υπηρεσίες καταλύματος και οι υπηρεσίες εστίασης κατέγραψαν εντυπωσιακά ποσοστά αύξησης τζίρου σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, όταν ήταν σε ισχύ τα μέτρα περιορισμού για την ανάσχεση της πανδημίας.

Συγκεκριμένα στο β’ τρίμηνο του 2021, ο τζίρος των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τομέα του τουρισμού (παροχή υπηρεσιών καταλυμάτων) σημείωσε «έκρηξη» 766%, όταν αυτός της εστίασης αυξήθηκε κατά 73,1%.

Στον τομέα των μεταφορών, τα αντίστοιχα ποσοστά ήταν: χερσαίες μεταφορές και μεταφορές μέσω αγωγών 18,7%, πλωτές μεταφορές 19,4%, αεροπορικές μεταφορές 80,5%, αποθήκευση και υποστηρικτικές προς τη μεταφορά δραστηριότητες 25% και ταχυδρομικές και ταχυμεταφορικές δραστηριότητες 4,5%.

Την ανωτέρω εικόνα μεταφέρει σε ανταπόκρισή της για τους Financial Times, υπό τον τίτλο «Greece, resurrected» («Η Ελλάδα αναστήθηκε»), η Ελένη Βαρβιτσιώτη, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι ο τουριστικός κλάδος της χώρας κατάφερε να ξεπεράσει όχι μόνο τις συνέπειες της πανδημίας, αλλά και το πλήγμα των καταστροφικών πυρκαγιών του καλοκαιριού.

Σύμφωνα με αναλυτές, οι λόγοι για το εντυπωσιακό αυτό αποτέλεσμα ήταν τα καθαρά και έγκαιρα μηνύματα, ήδη από τον περασμένο Απρίλιο, ότι η χώρα θα ήταν ανοιχτή για τους τουρίστες, «open for business», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται.

Η Ελλάδα επίσης, σημειώνεται, παρά τις περί του αντιθέτου συστάσεις των Βρυξελλών, αποφάσισε να ανοίξει τα σύνορά της και για τους αμερικανούς τουρίστες, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα μία αύξηση των πτήσεων από τις ΗΠΑ σε σχέση με το 2019. Και παρ’ όλο που υπήρξε σημαντική αύξηση κρουσμάτων κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, δεν επιβλήθηκε τελικά κανένα αυστηρό lockdown στους σημαντικότερους τουριστικούς προορισμούς της χώρας.

Και τώρα, τα στοιχεία δείχνουν ότι η τουριστική σεζόν συνεχίζει να κρατάει καλά και για τον Σεπτέμβριο, με τους ξενοδόχους να έχουν κρατήσεις ακόμη και για τον Οκτώβριο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...