Οι ιρανικές αρχές επιβεβαίωσαν ότι διεξάγουν έρευνα σχετικά με τη δηλητηρίαση μαθητριών σχολείων θηλέων στην πόλη Κομ.
Σύμφωνα με τον Guardian, πληροφορίες ανέφεραν ότι οι μαθήτριες δηλητηριάστηκαν ως «πράξη εκδίκησης», επειδή συμμετείχαν στις πρόσφατες διαδηλώσεις εναντίον του καθεστώτος των μουλάδων, που συντάραξαν το Ιράν.
Ο ιρανός αναπληρωτής υπουργός Παιδείας Γιουνές Παναχί δήλωσε σχετικά στους δημοσιογράφους: «Μετά τη δηλητηρίαση αρκετών μαθητριών στην Κομ, διαπιστώθηκε ότι κάποιοι ήθελαν να κλείσουν όλα τα σχολεία, ιδίως τα σχολεία θηλέων.
»Αποκαλύφθηκε ότι οι χημικές ενώσεις που χρησιμοποιήθηκαν για τη δηλητηρίαση των μαθητριών δεν είναι “χημικά πολέμου”, οι δηλητηριασμένες μαθήτριες δεν χρειάζονται “επιθετική” θεραπεία και ένα “μεγάλο ποσοστό” των χημικών παραγόντων που χρησιμοποιήθηκαν, είναι θεραπεύσιμο».
Ο Χομαγιούμ Σαμεγιά Νατζαφαμπάντι, μέλος της επιτροπής Υγείας του Κοινοβουλίου, επιβεβαίωσε επίσης ότι η δηλητηρίαση μαθητριών σε πόλεις όπως το Κομ και το Μπουρτζέρντ «έχει γίνει σκόπιμα».
Μιλώντας στον Guardian υπό τον όρο της ανωνυμίας, ένας γιατρός που ειδικεύεται στη θεραπεία θυμάτων δηλητηρίασης δήλωσε: «Με τα δεδομένα που είναι διαθέσιμα, η πιο πιθανή αιτία αυτής της δηλητηρίασης θα μπορούσε να είναι ένας ασθενής οργανοφωσφορικός παράγοντας. Κάποιες από τις δηλητηριασμένες μαθήτριες παρουσιάζουν σημάδια έντονης εφίδρωσης, υπερβολικής σιελόρροιας, εμετού, εντερικής υπερκινητικότητας και διάρροιας».
Ο γιατρός είπε ότι πιστεύουν πως η δηλητηρίαση έγινε για να «τρομάξουν τους διαδηλωτές χρησιμοποιώντας εξτρεμιστικές ομάδες [ριζοσπαστικούς ισλαμιστές] εντός και εκτός της χώρας.
»Θέλουν να εκδικηθούν τις μαθήτριες που πρωτοστάστησαν στις πρόσφατες διαδηλώσεις. Ποτέ στο παρελθόν δεν έχω περιθάλψει κάποιον που δηλητηριάστηκε με οργανοφωσφορικούς παράγοντες. Οι μόνες περιπτώσεις που αντιμετώπισα ήταν εργαζόμενοι που εκτέθηκαν σε αυτούς τους παράγοντες σε γεωργικά φυτοφάρμακα», δήλωσε.
Οι επιθέσεις έχουν αναγκάσει τις μαθήτριες να μείνουν μακριά από το σχολείο. Ενας δάσκαλος από το Κομ –που βρίσκεται περίπου 110 χλμ. νότια της Τεχεράνης– δήλωσε στο Radio Farda ότι από τις 250 μαθήτριες, μόνο 50 παρακολουθούσαν τα μαθήματα.
Την περασμένη εβδομάδα οργισμένοι γονείς διαμαρτυρήθηκαν έξω από το γραφείο του κυβερνήτη στο Κομ και αρκετά σχολεία έκλεισαν λόγω της εκκρεμούς έρευνας.
Ο Μασίχ Αλινετζάντ, ένας ιρανός ακτιβιστής για τα ανθρώπινα δικαιώματα με έδρα στη Νέα Υόρκη, δήλωσε στον Guardian: «Κατά τη γνώμη μου, αυτή η χημική επίθεση είναι η εκδίκηση της Ισλαμικής Δημοκρατίας εναντίον των γενναίων γυναικών που [απέρριψαν] την υποχρεωτικότητα της χιτζάμπ και κλόνισαν το “Τείχος του Βερολίνου” του αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.
»Καθώς το ιρανικό καθεστώς του Ισλαμικού Κράτους μισεί τα κορίτσια και τις γυναίκες, καλώ τις γυναίκες σε όλο τον κόσμο –ιδιαίτερα τις μαθήτριες– να γίνουν η φωνή των ιρανών μαθητριών και να καλέσουν τους ηγέτες των δημοκρατικών χωρών να καταδικάσουν αυτή τη σειρά δηλητηριάσεων και να απομονώσουν το καθεστώς του Χαμενεΐ. Το ονομάζω αυτό βιολογική τρομοκρατία και θα πρέπει να διερευνηθεί από τον ΟΗΕ. Χρειαζόμαστε έναν εξωτερικό οργανισμό να το ερευνήσει το συντομότερο δυνατό», τόνισε ο ίδιος.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News