717
Ενοπλοι Σύροι στο σημείο του ομαδικού τάφου, στο Αλ-Κιουταϊφά | REUTERS/Ammar Awad

Φρίκη στη Συρία: Ο τάφος με τα 100.000 θύματα του Ασαντ έξω από τη Δαμασκό

Protagon Team Protagon Team 18 Δεκεμβρίου 2024, 12:20
Ενοπλοι Σύροι στο σημείο του ομαδικού τάφου, στο Αλ-Κιουταϊφά
|REUTERS/Ammar Awad

Φρίκη στη Συρία: Ο τάφος με τα 100.000 θύματα του Ασαντ έξω από τη Δαμασκό

Protagon Team Protagon Team 18 Δεκεμβρίου 2024, 12:20

Ενας ομαδικός τάφος σε μια πόλη έξω από τη Δαμασκό περιέχει τουλάχιστον 100.000 θύματα του καθεστώτος Ασαντ, σύμφωνα με τον επικεφαλής μιας ΜΚΟ για τη Συρία, που εδρεύει στις ΗΠΑ.

Ο Μουάζ Μουσταφά, μιλώντας στο Reuters από τη Δαμασκό, δήλωσε ότι ο χώρος στο Αλ-Κιουταϊφά, περίπου 40 χιλιόμετρα βόρεια της συριακής πρωτεύουσας, ήταν ένας από τους πέντε ομαδικούς τάφους που είχε εντοπίσει.

«Εκατό χιλιάδες είναι η πιο συντηρητική εκτίμηση» του αριθμού των πτωμάτων που είναι θαμμένα στην περιοχή, δήλωσε ο επικεφαλής της Συριακής Ομάδας Δράσης Εκτάκτου Ανάγκης.

Ο Μουσταφά δήλωσε ότι είναι βέβαιος ότι υπάρχουν περισσότεροι ομαδικοί τάφοι από αυτούς τους πέντε και ότι σε αυτούς βρίσκονται αμερικανοί και βρετανοί πολίτες, Σύροι και άλλοι ξένοι.

Εκατοντάδες χιλιάδες Σύροι εκτιμάται ότι έχουν σκοτωθεί από το 2011, όταν η καταστολή των διαδηλώσεων από τον Ασαντ εξελίχθηκε σε έναν εξαιρετικά αιματηρό εμφύλιο πόλεμο.

Ο Μπασάρ αλ-Ασαντ και ο πατέρας του Χαφέζ, ο οποίος πέθανε το 2000, κατηγορούνται από Σύρους, οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και άλλες κυβερνήσεις για εκτεταμένες εξωδικαστικές εκτελέσεις, συμπεριλαμβανομένων μαζικών εκτελέσεων εντός του συστήματος των διαβόητων φυλακών της χώρας.

Ο βρετανικός ειδησεογραφικός σταθμός Channel 4 News περιέγραψε τον ομαδικό τάφο ως τον μεγαλύτερο του 21ου αιώνα.

Αποψη από drone, της έκτασης που καταλαμβάνει ο ομαδικός τάφος, σε απόσταση 40 χλμ από τη Δαμασκό – REUTERS/Ammar Awad

Ο Μουσταφά είπε ότι η υπηρεσία πληροφοριών της συριακής πολεμικής αεροπορίας ήταν «υπεύθυνη για τα στρατιωτικά νοσοκομεία, όπου συλλέγονταν τα θύματα όσων είχαν βασανιστεί μέχρι θανάτου. Εκεί τα έστελναν οι διάφορες υπηρεσίες πληροφοριών και από εκεί τα πήγαιναν στους ομαδικούς τάφους».

Τα πτώματα μεταφέρονταν επίσης στις τοποθεσίες από το δημοτικό γραφείο κηδειών της Δαμασκού, το προσωπικό του οποίου βοηθούσε στην εκφόρτωσή τους από τα ρυμουλκούμενα οχήματα-ψυγεία, είπε, όπως ανέφερε η Telegraph.

«Είχαμε τη δυνατότητα να μιλήσουμε με τους ανθρώπους που εργάζονταν σε αυτούς τους ομαδικούς τάφους, οι οποίοι είχαν διαφύγει μόνοι τους από τη Συρία ή τους βοηθήσαμε να διαφύγουν», δήλωσε ο Μουσταφά.

Η ομάδα του μίλησε με οδηγούς μπουλντόζας που αναγκάστηκαν να σκάψουν τάφους και «πολλές φορές, κατόπιν εντολής, συμπίεσαν τα πτώματα για να χωρέσουν και στη συνέχεια τα σκέπασαν με χώμα».

Ο Μουσταφά εξέφρασε την ανησυχία του για το γεγονός ότι οι χώροι των τάφων δεν ήταν φυλασσόμενοι και δήλωσε ότι έπρεπε να διατηρηθούν για να διασφαλιστούν τα αποδεικτικά στοιχεία για τις έρευνες.

Μιλώντας στο Channel 4, μάρτυρες των μαζικών ταφών δήλωσαν ότι ορισμένοι από τους ανθρώπους που μεταφέρθηκαν στον χώρο είχαν τραύματα από σφαίρες, είχαν δεμένα τα μάτια ή ήταν γυμνοί.

Μία ομάδα σύρων ανταρτών και ξένων δημοσιογράφων στέκεται πάνω από το σημείο όπου είναι θαμμένα χιλιάδες πτώματα – REUTERS/Ammar Awad

Ενας άνδρας, ο οποίος είπε ότι το αφεντικό του συμμετείχε στη μεταφορά πτωμάτων από τις φυλακές και τα στρατιωτικά νοσοκομεία της Συρίας στους ομαδικούς τάφους, είπε ότι τα πτώματα είχαν δεμένα τα μάτια τους και ένα μόνο τραύμα από σφαίρα στο μέτωπο.

Η ομάδα ειδήσεων του Channel 4 οδηγήθηκε στον μεγαλύτερο τάφο από τον πρώην δήμαρχο της Αλ-Κιουταϊφά, Μοχάμεντ Αμπντούλ Ματζίντ.

Εκεί, μίλησαν με έναν άλλο άνδρα ονόματι Ισάμ Σαάντ, ο οποίος είπε ότι χειριζόταν τον εκσκαφέα που χρησιμοποιήθηκε για να θάψουν τα πτώματα στο σημείο.

Ο Σαάντ είπε στους δημοσιογράφους ότι τα πτώματα έφταναν σε φορτηγά ψυγεία που ανήκαν σε κρατική εταιρεία, τα οποία κατά τα άλλα χρησιμοποιούνταν για τη μεταφορά φρούτων και λαχανικών.

Είπε ότι τον καλούσαν κάθε μέρα επί επτά χρόνια για να θάψει πτώματα.

Ο ΟΗΕ εκτιμά ότι περισσότεροι από 306.000 άμαχοι σκοτώθηκαν από το 2011 έως το 2021 στη Συρία -κατά μέσο όρο 84 άνθρωποι κάθε μέρα.

Οι μισοί από αυτούς τους θανάτους, σύμφωνα με τους παρατηρητές ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ, δεν καταγράφηκαν ποτέ από καμία ομάδα.

Ο Σαάντ εκτίμησε ότι ο τάφος περιέχει τα πτώματα περίπου 100.000 έως 150.000 ανθρώπων, αλλά δήλωσε ότι θα μπορούσαν να είναι «ενδεχομένως περισσότεροι».

Ο Μουσταφά αναρωτήθηκε, «πού είναι οι ιατροδικαστικές ομάδες; Πού είναι οι κυβερνήσεις και οι εμπειρογνώμονες που μπορούν να διασφαλίσουν αυτά τα μέρη, να μας βοηθήσουν να καταλάβουμε πώς γίνεται η εκταφή σωμάτων από ομαδικούς τάφους, πώς λαμβάνονται δείγματα DNA για τις πολλές οικογένειες που εξακολουθούν να αναζητούν τους αγαπημένους τους; Ακόμη και τη δική μου. Ο θείος μου θα μπορούσε να είναι κάτω από τα πόδια μου αυτή τη στιγμή. Οι φίλοι μου θα μπορούσαν να είναι, και τόσοι άλλοι», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...