428
Το πλοιάριο, γεμάτο μετανάστες, είχε εκπέμψει SOS ώρες νωρίτερα, αλλά κανείς δεν τους βοήθησε | Candida Lobes/MSF

Φρίκη στη Μεσόγειο: Δέκα μετανάστες νεκροί από ασφυξία σε πλοιάριο

Protagon Team Protagon Team 18 Νοεμβρίου 2021, 11:01
Το πλοιάριο, γεμάτο μετανάστες, είχε εκπέμψει SOS ώρες νωρίτερα, αλλά κανείς δεν τους βοήθησε
|Candida Lobes/MSF

Φρίκη στη Μεσόγειο: Δέκα μετανάστες νεκροί από ασφυξία σε πλοιάριο

Protagon Team Protagon Team 18 Νοεμβρίου 2021, 11:01

Αλλη μία τραγωδία με μετανάστες που χάθηκαν στη Μεσόγειο, στην προσπάθειά τους να φτάσουν στην Ευρώπη, σημειώθηκε την Τετάρτη.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα εντόπισαν ένα πλοιάριο ασφυκτικά γεμάτο με ανθρώπους, που βολόδερνε στα κύματα, ανοικτά της Λιβύης και ανάμεσά τους βρέθηκαν 10 πτώματα μεταναστών που είχαν πεθάνει από ασφυξία.

Το «Geo Barents», το πλοίο διάσωσης της μη κυβερνητικής οργάνωσης, περισυνέλεξε άλλους 99 μετανάστες, ζωντανούς. Οι περισσότεροι ήταν από τη Γουινέα, τη Νιγηρία, τη Συρία, την Ακτή Ελεφαντοστού και τη Σομαλία.

«Στον πάτο της ξύλινης, γεμάτης βάρκας βρέθηκαν νεκροί 10 άνθρωποι. Δέκα θάνατοι που θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί. Οπως ο θάνατος άλλων 1.225 που έχασαν τη ζωή τους διασχίζοντας τη Μεσόγειο από την αρχή του έτους. Δέκα άνθρωποι που πέθαναν από ασφυξία έπειτα από 13 ώρες που παράδερναν στη θάλασσα. Η θανατηφόρα οδός της κεντρικής Μεσογείου. Πώς μπορούμε να το δεχόμαστε αυτό το 2022;», έγραψε στο Twitter η ΜΚΟ.

Οι μετανάστες βρίσκονταν στο κάτω επίπεδο του πλοιαρίου, όπου ήταν έντονη η δυσοσμία από καύσιμα και δεν υπήρχε χώρος να αναπνεύσουν.

«Αφού είχαν μεταφερθεί όλοι στο σκάφος μας, χρειαστήκαμε δύο ώρες για να περισυλλέξουμε τα πτώματα, ώστε να έχουν μία αξιοπρεπή ταφή», είπε εκπρόσωπος της οργάνωσης, σύμφωνα με τον Guardian.

Οι μετανάστες μεταφέρονται στο σκάφος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα

Η γραμμή διάσωσης Alarm Phone, που λειτουργεί με εθελοντές και μεταφέρει στις αρμόδιες αρχές της Ευρωπαϊκής Ενωσης τα σήματα SOS, που εκπέμπουν τα πλοιάρια με μετανάστες, είπε ότι είχε δώσει την πληροφορία ότι ένα πλοιάριο κινδυνεύει, ώρες νωρίτερα, αλλά κανείς δεν έκανε τίποτα μέχρι να επέμβουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα. «Εχουμε κουραστεί πια να μεταφέρουμε σήματα SOS και κανείς να μην κάνει τίποτα», δήλωσε εκπρόσωπός τους.

Η επιχείρηση διάσωσης του «Geo Barents» «πιθανότατα απέτρεψε τον θάνατο κι άλλων μεταναστών που επέβαιναν στο πλοιάριο», τόνισαν οι MSF, υπογραμμίζοντας «την ανάγκη να ενισχυθούν οι θαλάσσιες περίπολοι».

Σύμφωνα με την ΜΚΟ, το «Geo Barents» έκανε τρεις διασώσεις το τελευταίο 24ωρο και μεταφέρει περίπου 200 ανθρώπους, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά, με το πιο μικρό να είναι μόλις 10 μηνών, καθώς και τις σορούς των 10 νεκρών.

«Πολλοί από αυτούς είναι τραυματισμένοι σωματικά και ψυχικά από τη φρικτή δοκιμασία», τόνισαν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, οι οποίοι αναζητούν ασφαλές λιμάνι για να τους αποβιβάσουν.

Τουλάχιστον 1.235 άνθρωποι έχουν ήδη χάσει τη ζωή τους το 2021, έναντι 858 την ίδια περίοδο το 2020, προσπαθώντας να περάσουν από τη Λιβύη στην Ιταλία, σύμφωνα με τον Φλάβιο Ντι Τζιάκομο του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ).

Από το 2014, τουλάχιστον 22.825 άνθρωποι έχουν πνιγεί σε αυτή την περιοχή της Μεσογείου. Πρόκειται για το πιο θανατηφόρο πέρασμα για μετανάστες στον κόσμο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...