Το σκάνδαλο παιδοφιλίας που πλήττει το βρετανικό ποδόσφαιρο εδώ και μερικές ημέρες παίρνει απρόβλεπτες διαστάσεις μετά τη συνταρακτική αποκάλυψη της σαββατιάτικης Telegraph: αγγλικοί σύλλογοι, μεταξύ των οποίων ένας της Premier League, εξαγόραζαν τη σιωπή νεαρών παικτών τους -παιδιών και εφήβων- που έπεφταν θύματα σεξουαλικής κακοποίησης από τους προπονητές τους.
Με κάθε επισημότητα, καλούσαν τις οικογένειες και τους δικηγόρους τους, προκειμένου να υπογράψουν ένα επαίσχυντο συμβόλαιο εχεμύθειας -με το αζημίωτο- κρύβοντας κάτω από το χαλί την εγκληματική δράση των ανθρώπων που είχαν προσλάβει για να μαθαίνουν στα παιδιά τα μυστικά της μπάλας. Οπως αποδεικνύεται, η παιδεραστία -και η συγκάλυψή της- έχει βάθος δεκαετιών στα αγγλικά γήπεδα. Με πολλά, μα πάρα πολλά, θύματα.
Το βράδυ της Παρασκευής η Μητροπολιτική Αστυνομία ανακοίνωσε ότι ερευνά περιστατικά σεξουαλικών επιθέσεων σε συλλόγους του Λονδίνου, «έπειτα από έναν αριθμό καταγγελιών». Η Ενωση Επαγγελματιών Ποδοσφαιριστών έκανε γνωστό ότι οκτώ παίκτες, που σκέφτονται να δημοσιοποιήσουν τις περιπέτειές τους, βρίσκονται σε επαφή μαζί της. Ηταν να μην πέσει η πρώτη πέτρα.
Ολα άρχισαν όταν ο Αντι Γούντγουορντ, στα 43 του πλέον, βρήκε το κουράγιο να αποκαλύψει -στον Guardian- τον βιασμό του από τον προπονητή των εφηβικών του χρόνων. Επειτα από δεκαετίες βασανιστικής σιωπής, παρέα με την κατάθλιψη, τις κρίσεις πανικού και τις αυτοκτονικές τάσεις, κατήγγειλε πως -την εποχή που αγωνιζόταν στην ομάδα Νέων της Κρου Αλεξάντρα- ο Μπάρι Μπένελ τον εξανάγκασε να υποκύψει στις αρρωστημένες ορέξεις του. Οχι μόνον αυτόν, αλλά και δεκάδες άλλα παιδιά.
Ο Μπένελ, το «τέρας» που μετέτρεπε τα όνειρα των νεαρών να παίξουν ποδόσφαιρο σε ισόβιους εφιάλτες, δεν ήταν όποιος κι όποιος. Εκείνα τα χρόνια -τις δεκαετίες των ’80s και των 90’s- είχε τη φήμη του καλύτερου προπονητή νέων ταλέντων στη χώρα. Εκτός από την Κρου, που σήμερα αγωνίζεται στη Δ’ Κατηγορία της Αγγλίας, συνεργάστηκε με σπουδαίους βρετανικούς συλλόγους, όπως η Μάντσεστερ Σίτι, η Λιντς και η Στόουκ. Αλλά και με τις εφηβικές ομάδες πολλών μικρότερων. Οι γονείς που του εμπιστεύτηκαν τα παιδιά τους ήταν πολλοί.
Τα θύματα του Μπένελ άρχισαν να μιλάνε, το ένα μετά το άλλο, σε τηλεοπτικές εκπομπές και εφημερίδες. Ολοι ζήτησαν να αποδοθεί δικαιοσύνη. Φαίνεται, όμως, πως αυτές οι φρικτές ιστορίες που ξεθάφτηκαν αυτές τις ημέρες είναι μόνον η κορυφή του παγόβουνου. Η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Αγγλίας και η Αστυνομία έχουν λόγους να πιστεύουν ότι θα ακολουθήσουν κι άλλα, παρόμοια σκάνδαλα, που θα βάλουν το εθνικό σπορ της χώρας σε μεγάλους μπελάδες.
Ο Guardian αποκάλυψε πως, ήδη, ερευνά την υπόθεση άλλου προπονητή -της Νιούκαστλ- ο οποίος κατηγορείται για σεξουαλικές επιθέσεις σε νεαρά αγόρια. Η νέα τηλεφωνική γραμμή που εγκαινίασαν οι Αρχές, προκειμένου οι νεαροί ποδοσφαιριστές να καταγγέλλουν ύποπτες συμπεριφορές προπονητών ή συμπαικτών τους, δέχθηκε πάνω από 50 κλήσεις στις πρώτες δύο ώρες λειτουργίας της. Και η ομοσπονδία έχει σημάνει συναγερμό.
Ο πρόεδρός της, Γκρεγκ Κλαρκ, με επιστολή του προς τους 30.000 συλλόγους της χώρας ζητά από τις διοικήσεις τους να ενημερώσουν όλα τα μέλη τους για τους κινδύνους και να ενθαρρύνουν τις αποκαλύψεις. Διαβεβαίωσε ότι τα μέτρα που προφυλάσσουν τα παιδιά από παρόμοιες απειλές έχουν ενισχυθεί, όμως δεν κρύφτηκε. Χαρακτήρισε «εξοργιστική» την αδυναμία της ομοσπονδίας να διαχειριστεί το σκάνδαλο, προτού πάρει τέτοιες διαστάσεις: «Ηλθε η ώρα να παραδεχτούμε πως κάναμε λάθος, δεν καταφέραμε να κρατήσουμε τα παιδιά ασφαλή. Η ευθύνη βαραίνει κυρίως όσους έδωσαν στον Μπένελ δουλειά. Είναι συνένοχοι. Η ομοσπονδία θα βοηθήσει την Αστυνομία όσο χρειαστεί».
Με καθυστέρηση λίγων… δεκαετιών, η Κρου και η Μάντσεστερ Σίτι ανακοίνωσαν ότι άρχισαν να διερευνούν το πώς επετράπη στον Μπένελ να είναι προπονητής στις ακαδημίες τους – και αν είχε ελεγχθεί το ποινικό του μητρώο. Το οποίο είναι πλούσιο. Ο βιτσιόζος κόουτς έχει καταδικασθεί πολλάκις, στη Βρετανία και στις ΗΠΑ, για σεξουαλικές επιθέσεις σε νεαρούς. Το 1998 καταδικάστηκε σε φυλάκιση εννέα ετών για 23 περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης έξι αγοριών, ηλικίας 9 έως 15 ετών. Σήμερα, στα 62 του, βρίσκεται πάλι στη φυλακή, μετά την τρίτη καταδίκη του για παιδοφιλία. Αν δεν έβγαιναν στο φως κι άλλα εγκλήματά του, θα αποφυλακιζόταν το 2017.
Οι περιγραφές των θυμάτων του, στην εκπομπή «Victoria Live» του BBC, σόκαραν τη βρετανική κοινή γνώμη. Ο 44χρονος Κρις Ανσγουορθ, μέλος των εφηβικών ομάδων της Κρου και της Μάντσεστερ Σίτι, είχε επισκεφθεί πολλές φορές το σπίτι του Μπένελ, ο οποίος «βρισκόταν συχνά με δύο τρία αγόρια στο κρεβάτι». Ο ίδιος κακοποιήθηκε πάνω από 50 φορές. Δεν το είχε πει ποτέ, σε κανέναν.
Αποφάσισε να μιλήσει, όταν είδε τη συνέντευξη του Γούντγουορντ. «Ημουν σπίτι με τη σύντροφό μου. Της είπα μόνον ότι είχα παίξει με τον Αντι (Γούντγουορντ). Υστερα αποφάσισα να βγω κι εγώ μπροστά, να πω όλα αυτά που ξαναζούσα κάθε μέρα στο μυαλό μου, επί 35 ολόκληρα χρόνια». Οταν τον βίασε ο Μπένελ για πρώτη φορά, ήταν εννέα ετών. Εγκατέλειψε το ποδόσφαιρο στα 16 του.
Τη φρίκη που έζησε στα χέρια του κατά συρροήν κακοποιού – προπονητή του περιέγραψε, στην ίδια εκπομπή, ο επίσης 44χρονος Στιβ Ουόλτερς, o νεαρότερος παίκτης που πέρασε από την Κρου. Ο Πολ Στιούαρντ, πρώην άσος της Μάντσεστερ Σίτι, της Τότεναμ και της Λίβερπουλ, που έπαιξε στο πλάι σπουδαίων ποδοσφαιριστών, όπως ο Λίνεκερ, ο Γκασκόιν, ο Ρας, ο Μπαρνς και ο Ουόντλ, ξεφορτώθηκε το δικό του μυστικό στη Mirror. «Απ’ όταν ήμουν 11 ετών δεχόμουν τις σεξουαλικές επιθέσεις του τότε προπονητή μου καθημερινά, επί τέσσερα χρόνια, με την απειλή ότι, αν έλεγα κάτι, θα πάθαινε κακό η οικογένειά μου». Τα ψυχολογικά προβλήματα τον οδήγησαν στο αλκοόλ και τα ναρκωτικά. Σήμερα είναι 52 ετών.
Ακολούθησε η καταγγελία του Τζέισον Ντάνφορντ. Ο Μπένελ τον πλησίασε στη διάρκεια θερινού καμπ προετοιμασίας της παιδικής ομάδας της Μάντσεστερ Σίτι. «Του είπα να με αφήσει ήσυχο. Υστερα, προφανώς για να με εκδικηθεί, με άφηνε εκτός αγώνων. Δεν μου επέτρεπε ούτε καν να προπονηθώ». Ο Ντάνφορντ αναγκάστηκε να αποχωρήσει από τον σύλλογο, όμως έπεσε σε παιδόφιλο προπονητή και στην επόμενη ομάδα που πήγε. Δεν είχε, παρά να εγκαταλείψει το ποδόσφαιρο.
Στην κορυφή της λίστας των θυμάτων του Μπένελ βρίσκονται ο Γκάρι Σπιντ και ο Αλαν Ντέιβις. Ο Σπιντ, ο ουαλός «αστέρας» της Λιντς και μετέπειτα προπονητής, αυτοκτόνησε τον Νοέμβριο του 2011. Ο Ντέιβις, άλλοτε παίκτης της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, είχε πεθάνει κάτω από μυστηριώδεις συνθήκες το 1992. Ηταν, και οι δυο, «special kids». Ετσι αποκαλούσε όσα έβαζε στο μάτι: «ιδιαίτερα παιδιά». Μετά την προπόνηση τα καλούσε στο σπίτι του για… έξτρα μαθήματα. Το βράδυ, αφού τα τρόμαζε με ιστορίες για φαντάσματα ή με ταινίες θρίλερ, κοιμόταν μαζί τους στο ίδιο κρεβάτι. Για να μη φοβούνται.
Τα αντανακλαστικά των αρμοδίων -συλλόγων και Αρχών- ήταν εξοργιστικά αργά. Οπως ομολόγησε ο ίδιος ο Μπένελ (πατέρας δυο παιδιών, τρομάρα του) το 1988, η εγκληματική του δράση χρονολογείται από το 1978. Στα ποδοσφαιρικά καμπ που διοργάνωνε, στην Ισπανία, την Ουαλία και τις ΗΠΑ, κακοποιούσε παιδιά 9-14 ετών. Κανένας δεν είχε πάρει στα σοβαρά τις ενδείξεις που υπήρχαν και τις φήμες που ακούγονταν. Αν και η Ιντερπόλ είχε ενημερώσει για το ποιόν του προπονητή από τον Ιούλιο του 1995, εκείνος δεν δυσκολευόταν να βρει δουλειά, όταν δεν βρισκόταν στη φυλακή.
Τον Ιανουάριο του 1996, η εκπομπή «Dispatches» του Channel 4 παρουσίασε χειροπιαστά στοιχεία για τη δράση του στη Βρετανία. Η δημοσιογράφος Ντέμπορα Ντέιβις επικοινώνησε αμέσως με την ποδοσφαιρική ομοσπονδία για ένα σχόλιό της, αλλά και για να ρωτήσει αν έχουν ληφθεί μέτρα προφύλαξης των παιδιών. Δεν πήρε καμία απάντηση. Ο Μπένελ -με το όνομα Ρίτσαρντ Τζόουνς μετά το 2004- εξακολουθούσε να είναι ένας… αξιότιμος κόουτς.
Το «mea culpa» της Ομοσπονδίας αναστάτωσε τους γονείς ακόμη περισσότερο. Μετά τις τελευταίες φοβερές αποκαλύψεις, οι βρετανικοί σύλλογοι που διατηρούν ποδοσφαιρικές ακαδημίες δέχονται κατακλυσμό τηλεφωνημάτων, από ανθρώπους που φοβούνται ότι τα παιδιά τους μπορεί να πάθουν τα ίδια και ζητούν εγγυήσεις για να μην τα σταματήσουν από το ποδόσφαιρο. Η μαζική φυγή ταλέντων από τα γήπεδα δεν είναι ο μοναδικός κίνδυνος. Οπως σημειώνει η Telegraph, μικρομεσαία κλαμπ μπορεί να οδηγηθούν σε χρεωκοπία, εφόσον τα δικαστήρια επιδικάσουν τεράστιες αποζημιώσεις στα θύματα των παιδόφιλων υπαλλήλων τους.
Το σκάνδαλο με τους παιδόφιλους των γηπέδων ενδέχεται να λάβει πανευρωπαϊκές διαστάσεις, καθώς -μοιραία- συνδέεται με αυτό που συνέβη τον περασμένο Ιούνιο στη Γερμανία. Λίγες ημέρες αφότου ο 44χρονος πρώην προπονητής της Bundesliga, Σάσα Λεβαντόφσκι, βρέθηκε νεκρός στο διαμέρισμά του, στο Μπόχουμ της Βεστφαλίας, ο γερμανικός Τύπος αποκάλυψε πως η αυτοκτονία του οφείλεται σε υπόθεση παιδεραστίας. Τέσσερα 24ωρα νωρίτερα είχε συλληφθεί να ασελγεί σε ένα δωδεκάχρονο αγόρι ρουμανικής καταγωγής, στην περιοχή του Ντόρτμουντ. Ο προπονητής έδωσε τέλος στη ζωή του, επειδή θα ερχόταν αντιμέτωπος με τη Δικαιοσύνη και τη λαϊκή κατακραυγή.
*Οι αποκαλύψεις ενθάρρυναν κι άλλους να μιλήσουν ανοιχτά για τα τραύματά τους. Μέσα σε μία εβδομάδα η τηλεφωνική γραμμή για την Προστασία Παιδιών NSPCC δέχθηκε 860 κλήσεις. Αντίστοιχα η Μητροπολιτική Αστυνομία έκανε λόγο για αναφορές από 350 θύματα βιασμού.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News