357
Ο μητροπολίτης Χρυσόστομος στην... παρέμβασή του στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του ΣΚΑΪ την Παρασκευή | ΥοuΤube/ΣΚΑΪ

Αποτροπιασμός για τη δήλωση Χρυσόστομου: «Μία γυναίκα δεν κάθεται να βιάζεται χωρίς να το θέλει»

Protagon Team Protagon Team 2 Σεπτεμβρίου 2022, 10:23
Ο μητροπολίτης Χρυσόστομος στην... παρέμβασή του στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του ΣΚΑΪ την Παρασκευή
|ΥοuΤube/ΣΚΑΪ

Αποτροπιασμός για τη δήλωση Χρυσόστομου: «Μία γυναίκα δεν κάθεται να βιάζεται χωρίς να το θέλει»

Protagon Team Protagon Team 2 Σεπτεμβρίου 2022, 10:23

Αναπτύσσοντας τη θέση της Εκκλησίας για τις αμβλώσεις, ο μητροπολίτης Δωδώνης Χρυσόστομος –μία, υποτίθεται, από τις πιο ψύχραιμες και μετριοπαθείς φωνές μεταξύ των ιεραρχών– προέβη σε μία πρωτοφανή και συνάμα εξοργιστική δήλωση, ισχυριζόμενος –δις– ότι δεν υπάρχει βιασμός χωρίς συναίνεση. Τάχθηκε μάλιστα κατά των αμβλώσεων ακόμη και σε περίπτωση που η γυναίκα έχει πέσει θύμα βιασμού, λέγοντας το απίστευτο, ότι δεν μπορεί να γίνει σύλληψη όταν υπάρχει βιασμός!

«Δεν κάθεται και μια γυναίκα και να βιάζεται χωρίς να το θέλει. Μην τρελαθούμε τώρα. Ε, ε μην τρελαθούμε […] Δεν μένει έγκυος με αυτό το θέμα πρέπει να έχει συμμετοχή (!), πρέπει να ενεργήσουν και οι δύο για να γίνει σύλληψις», είπε επί λέξει ο μητροπολίτης, που επέμεινε αντιπαρερχόμενος τις διαμαρτυρίες των παριστάμενων δημοσιογράφων, λέγοντας:

«Εσείς αντιλαμβάνεστε ότι μια γυναίκα κάθεται και βιάζεται και μένει και έγκυος; Εχει συμμετοχή».

Με αφορμή εξάλλου το κήρυγμα που θα γίνει την Κυριακή σε όλους τους ναούς κατά των αμβλώσεων, ο Δωδώνης, αφού σημείωσε ότι η Ιερά Σύνοδος «αφουγκράζεται την κοινωνία», ισχυρίστηκε ότι η άμβλωση είναι έγκλημα και πως «δεν είναι δυνατόν να επιτρέπεται η καταστροφή ενός νηπίου, ενός παιδιού που όταν συλληφθεί έχει ήδη αρχίσει να είναι ζωή».

Στις περιπτώσεις, δε, που ένα έμβρυο έχει σοβαρά προβλήματα υγείας, είπε πως θα πρέπει να ζητηθεί άδεια από την Εκκλησία για να γίνει άμβλωση, αλλά θα πρέπει να αποδεικνύεται επιστημονικά και όχι «με χρηματική εξασφάλιση της αποφάσεως του γιατρού», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

«Αν ο εγκέφαλος του παιδιού είναι ότι θα βγει προβληματικό», είπε, «τότε θα πρέπει να ζητήσει την βοήθεια της Εκκλησίας και να δεχθεί να κάνει άμβλωση αλλά με ( …) επιστημονική και όχι με χρηματική εξασφάλιση της αποφάσεως του γιατρού»,.

Ομοίως, τόνισε ο μητροπολίτης Χρυσόστομος, η Εκκλησία είναι κατά της αντισύλληψης, αφήνοντας ωστόσο ένα «παράθυρο» για τις περιπτώσεις κατά τις οποίες εάν συλλάβει μια γυναίκα, κινδυνεύει να πεθάνει. Και όχι «αν κάνουμε έρωτα μόνο για τον έρωτα», όπως παρατήρησε συμπληρώνοντας το «μεσαιωνικό» του παραλήρημα.

Για αδιανόητη και καταδικαστέα δήλωση του μητροπολίτη έκανε λόγο σε ανάρτησή της η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως.

Πρόκειται, είπε η υπουργός, για δήλωση που προσβάλλει βάναυσα την κοινωνία και δεν συνάδει με τη στάση της Εκκλησίας που εμπράκτως στηρίζει γυναίκες-θύματα κακοποίησης και βιασμού.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...