698
| CreativeProtagon

Φρένο στην Airbnb από τον Δήμο της Νέας Υόρκης

Protagon Team Protagon Team 7 Σεπτεμβρίου 2023, 12:55
|CreativeProtagon

Φρένο στην Airbnb από τον Δήμο της Νέας Υόρκης

Protagon Team Protagon Team 7 Σεπτεμβρίου 2023, 12:55

«Η πόλη στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα σε εκατομμύρια πιθανούς επισκέπτες που θα έχουν τώρα λιγότερες επιλογές διαμονής όταν επισκέπτονται τη Νέα Υόρκη: “Δεν είστε ευπρόσδεκτοι”» είπε ο Θίο Ρεντίνσκι, ο υπεύθυνος διεθνούς πολιτικής της Airbnb, σχολιάζοντας τη θέσπιση και την εφαρμογή νέων κανονισμών όσον αφορά τις βραχυχρόνιες μισθώσεις στην κατεξοχήν μητρόπολη των ΗΠΑ.

Το υψηλόβαθμο στέλεχος της Airbnb χαρακτήρισε τις αλλαγές στις σχετικές οδηγίες ως πλήγμα για «τους χιλιάδες Νεοϋορκέζους και τις μικρές επιχειρήσεις στους εξωτερικούς δήμους, που βασίζονται στην κοινή χρήση κατοικιών και στα τουριστικά δολάρια για να τα βγάλουν πέρα». Ωστόσο, αποτελεί γεγονός πως η εταιρεία αναγκάστηκε να ανακοινώσει ότι, λόγω της εφαρμογής των νέων κανονισμών, υποχρεούται πλέον να σταματήσει να εγκρίνει ορισμένες κρατήσεις στην πόλη της Νέας Υόρκης.

Οπως εξηγεί ο Guardian σε ρεπορτάζ του, οι νέοι κανόνες αποσκοπούν στον τερματισμό της αναρχίας που επικρατούσε έως πρόσφατα και επέτρεπε σε ιδιοκτήτες αλλά και ενοίκους να νοικιάζουν τα διαμερίσματά τους όχι μόνο για μία εβδομάδα ή λίγες ημέρες, αλλά ακόμη και για μια βραδιά.

Σύμφωνα με το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο, ενοικιάσεις διάρκειας μικρότερης των 30 ημερών επιτρέπονται μόνον εάν οι οικοδεσπότες είναι εγγεγραμμένοι στο σχετικό μητρώο της Νέας Υόρκης. Οι οικοδεσπότες πρέπει επίσης να δεσμεύονται ότι θα είναι φυσικά παρόντες στα σπίτια τους κατά τη διάρκεια της ενοικίασης, μοιράζοντας τους χώρους διαμονής με τον ή τους φιλοξενούμενούς τους. Επίσης, δεν επιτρέπονται περισσότεροι από δύο επισκέπτες τη φορά, κάτι που πρακτικά αποκλείει τις οικογένειες.

Επιπλέον, η Airbnb, η VRBO και οι λοιπές πλατφόρμες που δραστηριοποιούνται στον άκρως επικερδή κλάδο της βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων δεν μπορούν πλέον να επεξεργάζονται αιτήσεις ενοικίασης για λογαριασμό μη εγγεγραμμένων οικοδεσποτών. Ωστόσο, από τα τέλη του προηγούμενου μήνα έως τις αρχές αυτής της εβδομάδας πολύ λίγοι είχαν καταφέρει να εγγραφούν με επιτυχία, με τις δημοτικές αρχές της πόλης να ανακοινώνουν ότι έχουν εγκρίνει μόλις 300 από τις περισσότερες από 3.800 αιτήσεις που έλαβαν.

Αξιωματούχοι και ακτιβιστές υπέρ της προσιτής στέγασης, που άσκησαν πιέσεις για τη θέσπιση των νέων περιοριστικών κανόνων, επισημαίνουν ότι ήταν απαραίτητοι, ούτως ώστε να σταματήσουν τα διαμερίσματα να λειτουργούν ως ξενοδοχεία. «Στη Νέα Υόρκη τα διαμερίσματα θα πρέπει να προορίζονται για οικιακή χρήση» ανέφερε σχετικά ο Μάρεϊ Κοξ του Inside Airbnb, μιας ακτιβιστικής ομάδας υπέρ της στέγασης, που συλλέγει δεδομένα σχετικά με την παρουσία της εταιρείας σε πόλεις σε ολόκληρο τον κόσμο.

Η Airbnb αντιστάθηκε καταφεύγοντας στα δικαστήρια, όπου υποστήριξε ότι οι νέοι κανονισμοί πρακτικά ισοδυναμούν με απαγόρευση των βραχυχρόνιων μισθώσεων και πως θα πλήξουν τους επισκέπτες που αναζητούν οικονομικά καταλύματα. Ωστόσο, η εταιρεία υποχρεώθηκε να συμμορφωθεί, ανακοινώνοντας πως από την 21η Αυγούστου έχει σταματήσει να δέχεται νέες κρατήσεις για βραχυχρόνιες μισθώσεις από οποιονδήποτε οικοδεσπότη δεν έχει εγγραφεί στο μητρώο ή δεν διαθέτει τη σχετική αίτηση.

Τον περασμένο Ιανουάριο η AirBnb διέθετε 38.500 ενεργές καταχωρίσεις εκτός ξενοδοχείων στην πόλη της Νέας Υόρκης. Οι νέοι κανονισμοί εγκρίθηκαν από τις αρμόδιες δημοτικές αρχές τον Ιανουάριο του 2022, αλλά διάφορα νομικά ζητήματα δεν επέτρεπαν την εφαρμογή τους μέχρι τον προηγούμενο μήνα.

Οσον αφορά τον πυρήνα του προβλήματος, είναι ο ίδιος, είτε πρόκειται για τη Νέα Υόρκη είτε για την Αθήνα. Αποτελεί γεγονός ότι το Airbnb και οι μιμητές του παρείχαν στους ταξιδιώτες περισσότερες και, κυρίως, οικονομικότερες επιλογές διαμονής, προσφέροντας παράλληλα ένα απροσδόκητο οικονομικό κέρδος σε όσους νοίκιαζαν τα σπίτια τους ενώ έλειπαν σε διακοπές.

Συγχρόνως, όμως, συνέβαλαν στο να αρχίσουν να μειώνονται οι κατοικίες που διατίθενται για μακροχρόνια ενοικίαση, ενώ οι μόνιμοι ένοικοι άρχισαν σταδιακά να καταγγέλλουν την τουριστικοποίηση των γειτονιών τους και τη μετατροπή των πολυκατοικιών τους σε ξενοδοχεία, με αγνώστους να περιφέρονται στους διαδρόμους και να ξεσαλώνουν. Επιπλέον, ειδικά όσον αφορά τη Νέα Υόρκη, διάφοροι επιτήδειοι επενδυτές προέβησαν σε μαζικές αγορές ακινήτων τα οποία στη συνέχεια νοίκιαζαν, κατά βάση με τη βραδιά, κατά παράβαση της σχετικής νομοθεσίας. Παρόμοια δραστηριότητα εμφανίζεται πάντως και σε άλλες πόλεις ανά τον κόσμο, της Αθήνας μη εξαιρουμένης.

«Η εγγραφή (στο μητρώο) δημιουργεί ένα ξεκάθαρο πλαίσιο για τους οικοδεσπότες που εφαρμόζουν τους νόμους της πόλης και προστατεύει τους ταξιδιώτες από παράνομες και επικίνδυνες κατοικίες, ενώ τερματίζει τον πολλαπλασιασμό των παράνομων βραχυχρόνιων ενοικιάσεων» δήλωσε ο Κρίστιαν Κλόσνερ, εκτελεστικός διευθυντής του Office of Special Enforcement, μιας ειδικής υπηρεσίας του δήμου της Νέας Υόρκης, αποστολή της οποίας είναι προστασία των κοινοτήτων της αμερικανικής μητρόπολης από τις όποιες βιομηχανίες λειτουργούν, είτε παράνομα είτε εκτός κάποιου ρυθμιστικού πλαισίου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...