318
H Μέρκελ χειρονομεί, ενοχλημένη από κάποιον αόρατο στον φακό κίνδυνο – καρέ από πρόσφατη εμφάνισή της σε εκδήλωση πορτογαλικού φιλανθρωπικού ιδρύματος | REUTERS/Pedro Nunes

Φρένο στη «σπάταλη» Μέρκελ από την κυβέρνηση Σολτς

Protagon Team Protagon Team 7 Νοεμβρίου 2022, 18:47
H Μέρκελ χειρονομεί, ενοχλημένη από κάποιον αόρατο στον φακό κίνδυνο – καρέ από πρόσφατη εμφάνισή της σε εκδήλωση πορτογαλικού φιλανθρωπικού ιδρύματος
|REUTERS/Pedro Nunes

Φρένο στη «σπάταλη» Μέρκελ από την κυβέρνηση Σολτς

Protagon Team Protagon Team 7 Νοεμβρίου 2022, 18:47

Ποιος το περίμενε να εγκαλείται για σπάταλο βίο η Ανγκελα Μέρκελ, η γερμανίδα πολιτικός που ως καγκελάριος επέβαλε λιτότητα στην Ευρώπη και αυστηρά μνημόνια στην Ελλάδα! Και όμως… Οι συντάκτες του περιοδικού Der Spiegel έγραψαν ότι σήμερα είναι τζάμπα πολυέξοδη, δηλαδή ότι ξοδεύει κρατικό χρήμα για δικά της «λούσα». Την υπόδειξη για συμμάζεμα τής την έκανε ήδη η σημερινή ομοσπονδιακή κυβέρνηση συνεργασίας (Σοσιαλδημοκράτες, «Πράσινοι», Φιλελεύθεροι).

Η Μέρκελ ειδοποιήθηκε εγγράφως ότι πρέπει να εξοικονομήσει κρατικά ευρώ μειώνοντας τα έξοδα του γραφείου της στο οποίο εργάζονται εννέα αμειβόμενοι από το κράτος υπάλληλοι (γραμματείς, σοφέρ, κ.λπ.). Τα άτομα αυτά στοιχίζουν στο κράτος 50.000 ευρώ μηνιαίως – κατά μέσον όρο 5.555 ευρώ έκαστο, δηλαδή πολλά λεφτά ακόμη και για τη Γερμανία. Η Corriere della Sera αναμεταδίδοντας την είδηση παρατήρησε σκωπτικά ότι η γερμανική κυβέρνηση προτρέπει η Μέρκελ σε μεγαλύτερη… δημοσιονομική πειθαρχία.

Το Der Spiegel επικαλέστηκε μεν έγγραφο του υπουργείου Οικονομικών, όμως δεν έδωσε και παραδείγματα των ιδιωτικών δαπανών της Μέρκελ οι οποίες πληρώθηκαν με κρατικά ευρώ. Υπενθύμισε, πάντως, ότι το γραφείο της πρώην καγκελαρίου δεν μπορεί να χρησιμοποιείται για ιδιωτικούς σκοπούς. Οπως και να έχει, είναι ευρέως γνωστό ότι το πρώτο ταξίδι της Μέρκελ μετά την πολιτική αποστρατεία της έγινε στην Ιταλία (στην Τοσκάνη) και ήταν ιδιωτικό, ψυχαγωγικού χαρακτήρα.

Επίσης οι εννέα υπάλληλοι θεωρούνται πολλοί, αφού άλλοι πρώην καγκελάριοι, όπως ο Γκέρχαρντ Σρέντερ, απασχολούσαν λιγότερους. Βέβαια ο Σρέντερ έχασε το προνόμιο των επτά κρατικών υπαλλήλων που είχε στη δούλεψή του, επειδή του χρεώθηκε «προνομιακή σχέση με τη Ρωσία» (δηλαδή τιμωρήθηκε για τους αγωγούς μεταφοράς ρωσικού φυσικού αερίου Nord Stream). Ο Σρέντερ έχει ασκήσει έφεση κατά της απόφασης αυτής.

Σαν γενικό κανόνα, ο οποίος θα εφαρμοστεί στην επόμενη πολιτική αποστρατεία καγκελαρίου, η γερμανική Βουλή υπερψήφισε διάταξη με την οποία οι πρώην καγκελάριοι μελλοντικώς θα δικαιούνται μόνο πέντε υπαλλήλους για βοηθούς τους και ότι με τη συμπλήρωση της πενταετίας θα χάνουν τον έναν. Αυτή η διάταξη αφήνει ανεπηρέαστη τη σύνθεση του γραφείου της Μέρκελ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...