477
«Εσύ με έφαγες, Πούτιν!» μοιάζει να λέει ο Ναντέζντιν δείχνοντας τον υπαίτιο του αποκλεισμού του από τις προεδρικές εκλογές | EPA/MAXIM SHIPENKOV

Φρένο Πούτιν στον Ναντέζντιν λόγω «νεκρών ψυχών»

Protagon Team Protagon Team 3 Φεβρουαρίου 2024, 10:31
«Εσύ με έφαγες, Πούτιν!» μοιάζει να λέει ο Ναντέζντιν δείχνοντας τον υπαίτιο του αποκλεισμού του από τις προεδρικές εκλογές
|EPA/MAXIM SHIPENKOV

Φρένο Πούτιν στον Ναντέζντιν λόγω «νεκρών ψυχών»

Protagon Team Protagon Team 3 Φεβρουαρίου 2024, 10:31

Ο άνθρωπος απευθύνθηκε στους συμπατριώτες του ευθέως: «Ρώσοι, βοηθήστε με να κερδίσω τον Πούτιν!» τους είπε, και εκείνοι έσπευσαν να σχηματίσουν ουρές έξω από το εκλογικό κέντρο του για να στηρίξουν διά της υπογραφής τους την υποψηφιότητά του. Διότι στη Ρωσία κάθε υποψήφιος για την προεδρία πρέπει να συγκεντρώσει τουλάχιστον 100.000 υπογραφές υπέρ του, και μάλιστα από 40 περιφέρειες της Ρωσικής Ομοσπονδίας, αλλιώς δεν δύναται να ασκήσει το δικαίωμα του εκλέγεσθαι. Αν οι υποψίες του Guardian επαληθευτούν, το συγκεκριμένο μέτρο είναι σοφά μελετημένο από το Κρεμλίνο.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του βρετανικού μέσου, η εκλογική επιτροπή της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι βρήκε «πεθαμένους» («dead souls», δηλαδή «νεκρές ψυχές» στο πρωτότυπο, για να θυμίζει και το αριστούργημα του Νικολάι Γκόγκολ) ανάμεσα στους υπογράψαντες υπέρ του Μπόρις Ναντέζντιν, που είναι σεσημασμένος από το ρωσικό κράτος επειδή έχει διαπράξει έγκλημα καθοσιώσεως: δήλωσε ότι τάσσεται κατά του πολέμου στην Ουκρανία και υπέρ της επαναπροσέγγισης με τη Δύση.

Ο Ναντέζντιν είναι, λοιπόν, «ο μοναδικός αντιπολεμικός υποψήφιος», όπως έγραψαν οι Βρετανοί. Και έκριναν ότι η ανακοίνωση της εκλογικής επιτροπής είναι ύποπτη: «Πρόκειται για ένδειξη μεθόδευσης του αποκλεισμού του Ναντέζντιν, ώστε να κερδίσει ο Πούτιν». Δεν έχει ακόμη αποκλειστεί τελεσιδίκως, όμως η ανακοίνωση της Παρασκευής 2 Φεβρουαρίου είναι κάπως απειλητική, αφού ο συγκεκριμένος υποψήφιος καλείται να περάσει από την επιτροπή τη Δευτέρα «διά υπόθεσίν του» – δηλαδή «για να εξεταστούν τα σφάλματα που εντοπίστηκαν στις υπογραφές των υποστηρικτών του».

Ο Νικολάι Μπουλάγιεφ, μέλος της εκλογικής επιτροπής, ανέφερε στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Tass τα εξής: «Υπάρχουν λάθη που προκαλούν έκπληξη. Οταν βλέπουμε εκατοντάδες ανθρώπους που δεν ζουν πια να υπογράφουν, τίθεται ζήτημα ηθικής τάξεως. Σε κάποιον βαθμό ο υποψήφιος εμπλέκεται άμεσα».

Οι αναλυτές των ρωσικών πραγμάτων λένε ότι η ιστορία είναι πιο βαθιά μελετημένη από το προφανές που όλοι αντιλαμβάνονται. Οτι δηλαδή επετράπη στον Ναντέζντιν να μπει στη διαδικασία μόνο και μόνο για να αποδειχθεί, υποτίθεται, «η απελπισία της αντιπολεμικής ατζέντας» που ξεθάβει πτώματα για να υπογράψουν.

Ομως υπήρξαν πράγματα που όντως ενόχλησαν το Κρεμλίνο, όπως η υποστήριξη στον Ναντέζντιν εκ μέρους του φυλακισμένου ηγέτη της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι, η συνάντηση του υποψηφίου προέδρου με θυμωμένες συζύγους στρατιωτών που πολεμούν στην Ουκρανία και οι προσπάθειές του να προσεγγίσει τους Ρώσους που διέφυγαν στο εξωτερικό επειδή διαφωνούν με τον πόλεμο. «Η υποψηφιότητα Ναντέζντιν έχει καταστεί ντροπιαστική για το Κρεμλίνο».

Επίσης, ο Ναντέζντιν έχει δηλώσει στο προεκλογικό μανιφέστο του ότι ο Πούτιν «έκανε μοιραίο λάθος που ξεκίνησε την ειδική στρατιωτική επιχείρηση» και ότι «κοιτάζει τον κόσμο από το παρελθόν, γι’ αυτό και σέρνει στο παρελθόν τη Ρωσία» – πράγματα που δεν καταπίνονται από τον «τσάρο».

Η εκλογική επιτροπή, αν κόψει τον Ναντέζντιν για τα «λάθη στις υπογραφές», δεν θα πρωτοτυπήσει: για τον ίδιο λόγο αρνήθηκε να δεχθεί την υποψηφιότητα της Γιεκατερίνα Ντούντσοβα, «που και αυτή τάσσεται κατά του πολέμου στην Ουκρανία». Μάλιστα, για την περίπτωσή της η επιτροπή επικαλέστηκε μέχρι και… ορθογραφικά λάθη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...