345
O κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου στην εκπομπή «Αταίριαστοι» του ΣΚΑΪ το μεσημέρι της Τρίτης | ΥouTube/ΣΚΑΪ

«Φρένο» Οικονόμου στα περί πλαφόν στην τιμή του ρεύματος

Protagon Team Protagon Team 12 Απριλίου 2022, 14:02
O κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου στην εκπομπή «Αταίριαστοι» του ΣΚΑΪ το μεσημέρι της Τρίτης
|ΥouTube/ΣΚΑΪ

«Φρένο» Οικονόμου στα περί πλαφόν στην τιμή του ρεύματος

Protagon Team Protagon Team 12 Απριλίου 2022, 14:02

«Φρένο» στα σενάρια περί επιβολής πλαφόν στις τιμές ενέργειας, επιχείρησε να βάλει την Τρίτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι η κυβέρνηση εξαντλεί κάθε διαθέσιμο περιθώριο για την ανακούφιση της κοινωνίας. Στο πλαίσιο αυτό χαρακτήρισε τον Απρίλιο «μήνα υλοποίησης πολύ σημαντικών μέτρων και στηρίξεων».

«Αν είναι να βάλουμε πλαφόν στις τιμές ενέργειας και αυτά τα λεφτά να κληθούμε να τα πάρουμε πίσω από τους φορολογουμένους, γιατί κάπως θα πρέπει να επιχορηγήσουμε τη διαφορά (…), αυτό είναι ένα μέτρο που δεν θα έχει αποτέλεσμα», σημείωσε ο κ. Οικονόμου σε δηλώσεις του στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Οπως εξήγησε, οι διαφορές τιμών στην παραγωγή μεταξύ υδροηλεκτρικών, ΑΠΕ και φυσικού αερίου, πάνε σε έναν ειδικό λογαριασμό και δίνονται απευθείας στον καταναλωτή. Οπότε σε περίπτωση επιβολής πλαφόν, ενδεχομένως να μην ήταν αυτής της έκτασης η έκπτωση στους λογαριασμούς.

Σε κάθε περίπτωση, ο εκπρόσωπος προσδιόρισε τη Σύνοδο Κορυφής στα τέλη Μαΐου ως το καταληκτικό ορόσημο για τη λήψη ευρωπαϊκών μέτρων στήριξης των κοινωνιών, επαναλαμβάνοντας ότι αν δεν υπάρξει απόφαση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει την ελληνική κοινωνωνία, πιο δραστικά, με εθνικούς πόρους.

Απαντώντας εξάλλου στην κριτική του ΣΥΡΙΖΑ για το μοντέλο που ακολουθεί -σε αντίθεση όπως υποστηρίζει με την κυβέρνηση Μητσοτάκη- η Ισπανία,  ο κ. Οικονόμου παρατήρησε ότι αυτό που τώρα κάνει η Ισπανία για τον δικό της καταναλωτή, είναι στην ουσία αυτό που κάνει η κυβέρνηση όλο το προηγούμενο διάστημα.

«Δεν κάνει η Ισπανία κάτι συντριπτικά διαφορετικό από αυτό που κάνουμε εμείς», σχολίασε, επισημαίνοντας με νόημα πως θα έχει αξία να συγκριθεί η έκπτωση στο ρεύμα που τελικά θα πληρώνει ο ισπανός καταναλωτής με τις εκπτώσεις που έχουν δοθεί και δίνονται στην Ελλάδα.

Οσον αφορά το  ενδεχόμενο μείωσης του ΦΠΑ στα τρόφιμα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αρκέστηκε να πει ότι κάθε νέο μέτρο θα ανακοινωθεί στην ώρα του και όταν μετρηθεί σωστά, οπότε  για να μην έχει ανακοινωθεί [το σγκεκριμένο] σημαίνει πως είναι σε φάση αξιολόγησης.

Για τα καύσιμα τέλος, ανέφερε ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να συνεχιστεί τον Μάιο και τον Ιούνιο η επιδότηση των 15 λεπτών ανά λίτρο, ενώ για τη βενζίνη επεσήμανε ότι η ενίσχυση ισχύει έως τον Ιούνιο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...