294
Ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης στη συνέντευξή του στην εκμπομπή «Επίλογος» στο EPTnews την Πέμπτη | ΥοuΤube

Φραγκογιάννης: ΕΔΕ στο ΥΠΕΞ για τις εξαγωγές προϊόντων λογισμικού

Protagon Team Protagon Team 9 Δεκεμβρίου 2022, 10:31
Ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης στη συνέντευξή του στην εκμπομπή «Επίλογος» στο EPTnews την Πέμπτη
|ΥοuΤube

Φραγκογιάννης: ΕΔΕ στο ΥΠΕΞ για τις εξαγωγές προϊόντων λογισμικού

Protagon Team Protagon Team 9 Δεκεμβρίου 2022, 10:31

Στη συνέντευξή του στην εκπομπή «Επίλογος» του ΕΡΤ Νews, με τον Απόστολο Μαγγηριάδη, ο υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και Εξωστρέφεια, Κώστας Φραγκογιάννης, κλήθηκε να τοποθετηθεί για το δημοσίευμα New York Times σχετικά με την υπόθεση των παρακολουθήσεων στην Ελλάδα, στο οποίο μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι η Γενική Γραμματεία Οικονομικής Διπλωματίας και Εξωστρέφειας του υπουργείου έδωσε στην Intellexa δύο άδειες εξαγωγής στη Μαδαγασκάρη.

Απαντώντας, ο κ. Φραγκογιάννης ενημέρωσε ότι από τις 16 Νοεμβρίου έχει δοθεί εντολή για τη διενέργεια ένορκης διοικητικής εξέτασης στο υπουργείο Εξωτερικών προκειμένου να διαπιστωθεί κατά πόσο τηρήθηκαν οι ευρωπαϊκοί και εθνικοί κανόνες που αφορούν την εξαγωγή προϊόντων λογισμικού.

Οπως εξήγησε, πρόκειται για προϊόντα διττής υπόστασης, αυτά δηλαδή που χρειάζονται άδεια για να εξαχθούν καθώς πρόκειται για προϊόντα που μπορεί να λειτουργούν καλόβουλα ή κακόβουλα. Στην κατηγορία αυτή εντάσσονται και τα προϊόντα λογισμικού.

Το υπουργείο, σημείωσε, δίνει εκατοντάδες άδειες και υπάρχουν διαδικασίες ελέγχου που θεσπίζονται από ευρωπαϊκούς και εθνικούς κανονισμούς, ενώ ο ίδιος λαμβάνει γνώση μόνο για τις αιτήσεις που απορρίπτονται.

«Εγώ έμαθα πριν από 2,5-3 μήνες από δημοσιεύματα στον Τύπο ότι η εταιρεία Intellexa είχε ζητήσει και είχε πάρει δύο άδειες εξαγωγής», υποστήριξε ο κ. Φραγκογιάννης και ξεκαθάρισε πως «δεν υπάρχει καμία άδεια λογισμικού προϊόντος που να φέρει τη δική μου υπογραφή ή την υπογραφή οποιουδήποτε υπουργού της κυβέρνησης».

Οι  άδειες εξαγωγής, διευκρίνισε,  είναι «υπηρεσιακή υπόθεση και δίνονται από υπηρεσιακούς παράγοντες. Γίνεται μία αίτηση, γίνεται ένας έλεγχος με βάση τον ευρωπαικό και τον εθνικό κανονισμό και υπογράφεται η άδεια της εξαγωγής».

«Ζήτησα να αποκαλυφθεί όλη η αλήθεια και οταν η έρευνα αυτή ολοκληρωθεί, ελπίζω σύντομα, με το πόρισμα το οποίο θα προκύψει, περιμένω να δω κατά πόσο ακολουθήθηκαν όλες οι διαδικασίες που προβλέπονται από τους ευρωπαικούς κανονισμούς. Αν υπάρχουν ευθύνες θα αποδοθούν», ξεκαθάρισε, τονίζοντας ότι πρόκειται για μία απόρρητη έρευνα που  διεξάγεται εσωτερικά στο ΥΠΕΞ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...