313
Αποψη συνοικίας της Κωνσταντινούπολης από τον Βόσπορο. Οσα κτίρια χτίστηκαν πριν από το 1999 θεωρούνται επισφαλή | REUTERS/Murad Sezer

Φόβοι για πολλά Ρίχτερ στην Κωνσταντινούπολη: 100.000 αιτήσεις για σεισμικό έλεγχο σε κτίρια

Protagon Team Protagon Team 13 Μαρτίου 2023, 12:33
Αποψη συνοικίας της Κωνσταντινούπολης από τον Βόσπορο. Οσα κτίρια χτίστηκαν πριν από το 1999 θεωρούνται επισφαλή
|REUTERS/Murad Sezer

Φόβοι για πολλά Ρίχτερ στην Κωνσταντινούπολη: 100.000 αιτήσεις για σεισμικό έλεγχο σε κτίρια

Protagon Team Protagon Team 13 Μαρτίου 2023, 12:33

Οι φονικοί σεισμοί στην Τουρκία σημειώθηκαν μακριά από την Κωνσταντινούπολη αλλά ενέτειναν τον φόβο των 15 εκατομμυρίων κατοίκων της για το επόμενο μεγάλο χτύπημα του Εγκέλαδου, που, σύμφωνα με τους ειδικούς, μπορεί να πλήξει τη μεγαλούπολη πριν από το 2030.

Η Κωνσταντινούπολη κάθεται πάνω στο βόρειο τμήμα του διαβόητου ρήγματος της Ανατολίας, που μπορεί να δώσει πολύ ισχυρούς σεισμούς. Το 70% των κτιρίων της έχει χτισθεί πριν από τον νέο αντισεισμικό κανονισμό του 1999 και θεωρείται επικίνδυνο. Ερευνα πριν από τρεις μήνες προέβλεψε ότι σε περίπτωση μεγάλου σεισμού, μπορεί να σκοτωθούν έως και 90.000 κάτοικοι στην πόλη.

Χιλιάδες άνθρωποι έχουν κάνει αίτηση για να περάσει από το κτίριο όπου μένουν ή εργάζονται επιθεωρητής, ώστε να αποφανθεί για τη στατικότητα και τον βαθμό κινδύνου σε περίπτωση ισχυρής σεισμικής δόνησης.

Από τις αρχές Φεβρουαρίου και τους φονικούς σεισμούς στη χώρα, έχουν κατατεθεί 100.000 νέες αιτήσεις από ιδιοκτήτες και ενοίκους για επιθεώρηση του κτιρίου τους στον Δήμο Κωνσταντινούπολης. Η αναμονή φτάνει τους τέσσερις μήνες.

Ο Εκρέμ Ιμάμογλου, δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, έχει υποσχεθεί καλύτερη εκπαίδευση των ομάδων διάσωσης και την προετοιμασία προσωρινών καταφυγίων για 4,5 εκατ. ανθρώπους, σε περίπτωση σεισμού, αλλά τα μέτρα αυτά δεν θεωρούνται αρκετά.

Οπως ανέφερε το BBC, χιλιάδες κτίρια της πόλης, ιδίως παλιές κατασκευές, θεωρούνται επικίνδυνα από πολιτικούς μηχανικούς για διάφορους λόγους: έχουν τσιμέντο κακής ποιότητας, κοντές κολόνες, ισόγειο με μεγαλύτερο ύψος από τους πάνω ορόφους ή διακοσμητικά στοιχεία που εξέχουν του κυρίως κτιριακού «σώματος» και το καθιστούν ασταθές.

Οι τουρκικές αρχές έχουν ανακοινώσει την κατασκευή μίας οπτικής ίνας μήκους 50 χλμ., που ελπίζουν ότι θα χρησιμεύσει ως σύστημα προειδοποίησης σεισμών. Αν όμως οι κάτοικοι δεν ξέρουν πού να πάνε για να προστατευθούν, το σύστημα δεν θα έχει αποτέλεσμα, προειδοποιούν οι ειδικοί.

Οι μετασεισμοί στην Τουρκία είναι και πολιτικοί, σχολίασε το BBC, καθώς πολλοί είναι οργισμένοι με την κυβέρνηση μετά τους 50.000 νεκρούς και την κατάρρευση χιλιάδων κτιρίων από τους ισχυρούς σεισμούς στις επαρχίες της χώρας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...