399
Αποψη των δεξαμενών που περιέχουν επεξεργασμένο ραδιενεργό νερό και βρίσκονται μέσα στον χώρο του εργοστασίου της Φουκουσίμα | Kyodo/via REUTERS

Φουκουσίμα: Τέλη Αυγούστου θα ξεκινήσει η ρίψη ραδιενεργού νερού στον Ειρηνικό

Protagon Team Protagon Team 7 Αυγούστου 2023, 09:12
Αποψη των δεξαμενών που περιέχουν επεξεργασμένο ραδιενεργό νερό και βρίσκονται μέσα στον χώρο του εργοστασίου της Φουκουσίμα
|Kyodo/via REUTERS

Φουκουσίμα: Τέλη Αυγούστου θα ξεκινήσει η ρίψη ραδιενεργού νερού στον Ειρηνικό

Protagon Team Protagon Team 7 Αυγούστου 2023, 09:12

Παρά τις διεθνείς αντιδράσεις, ιδιαίτερα έντονες στην Κίνα και τη Νότια Κορέα, οι ιαπωνικές αρχές σκοπεύουν να αρχίσουν ρίψεις επεξεργασμένου ραδιενεργού νερού από το κατεστραμμένο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα στον Ειρηνικό στα τέλη Αυγούστου.

Την πληροφορία ανέφερε στο σημερινό της φύλλο η Asahi Shimbun, επικαλούμενη πηγές της στην κυβέρνηση που δεν κατονομάζει.

Οι ρίψεις αναμένεται να αρχίσουν αφού ο ιάπωνας πρωθυπουργός Φουμίο Κισίντα συναντηθεί την επόμενη εβδομάδα με τον Τζο Μπάιντεν και τον πρόεδρο της Νότιας Κορέας, Γιουν Σοκ-γελ, στην Ουάσινγκτον την επόμενη εβδομάδα και τους διαβεβαιώσει για την ασφάλεια του εγχειρήματος, κατά την εφημερίδα.

Ο εποπτικός φορέας του τομέα της πυρηνικής ενέργειας της Ιαπωνίας ενέκρινε την έναρξη των ρίψεων από την Tokyo Electric Power (TEPCO) στον ωκεανό. Οι ιαπωνικές αρχές και ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) διαβεβαιώνουν πως είναι ασφαλές, όμως χώρες της περιοχής φοβούνται πως θα μολυνθούν τα αλιεύματα και άλλα τρόφιμα.

Η περίοδος της αλιείας από τράτες βυθού ανοικτά της Φουκουσίμα, βορειοανατολικά από το Τόκιο, ξεκινά συνήθως τον Σεπτέμβριο και η κυβέρνηση του Κισίντα θέλει τα νερά από τη Φουκουσίμα να έχουν ριχτεί στη θάλασσα προτού αρχίσει, σύμφωνα με το δημοσίευμα της Ασάχι.

Επί 12 χρόνια, έπειτα από την καταστροφή του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα, το νερό που καθημερινώς έψυχε τους αντιδραστήρες σωρευόταν σε δεξαμενές μέσα στον χώρο του εργοστασίου.

Σήμερα, έχουν γεμίσει περισσότερες από 1.000 δεξαμενές, και οι Ιάπωνες λένε ότι δεν υπάρχει άλλη λύση από τη ρίψη του νερού στη θάλασσα.

Κατέστρωσαν το σχετικό σχέδιο το 2019 και υπέβαλαν το νερό σε ειδική επεξεργασία ώστε να αφαιρέσουν τα ραδιενεργά στοιχεία. Ομως για ένα τουλάχιστον, για το τρίτιο, το ραδιενεργό ισότοπο του υδρογόνου, δεν υπάρχει τεχνολογία απομάκρυνσής του από το νερό.

Κατά το Τόκιο, η όλη επιχείρηση θα διαρκέσει 30-40 χρόνια με ελεγχόμενη ρίψη και θα είναι ακίνδυνη για τα ψάρια και τον άνθρωπο.

Ωστόσο οι εκτιμήσεις της Ιαπωνίας, αλλά και η γνωμάτευση του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας, δεν πείθουν τους Κινέζους. «Οι Ιάπωνες λένε ότι όλοι οι πυρηνικοί σταθμοί στον κόσμο απελευθερώνουν μολυσμένο νερό, όμως είναι νερό που δεν έχει εκτεθεί στον πυρήνα του αντιδραστήρα. Το υγρό από τη Φουκουσίμα δεν είναι συγκρίσιμο με αυτό που χρησιμοποιείται υπό κανονικές συνθήκες ψύξης», είχε δηλώσει ο κινέζος πρεσβευτής στο Τόκιο.

Οι Κινέζοι λένε ότι υπάρχουν άλλες λύσεις για την περίπτωση του νερού της Φουκουσίμα, κατά πολύ ασφαλέστερες, όπως η εναπόθεση του ραδιενεργού ύδατος σε υπόγειες αποθήκες με τη χρήση της πιο σύγχρονης τεχνολογίας, αλλά και ο τρόπος της απλής εξάτμισής του.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...