1774
Ο βασιλιάς της Ισπανίας περιστοιχισμένος από τον πρωθυπουργό και τον επικεφαλής της Καταλωνίας | REUTERS/Sergio Perez

Οταν ο τρόμος πέρασε και από τη Βαρκελώνη

Protagon Team Protagon Team 17 Αυγούστου 2017, 18:33
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 18/08/2017, 15:20
Ο βασιλιάς της Ισπανίας περιστοιχισμένος από τον πρωθυπουργό και τον επικεφαλής της Καταλωνίας
|REUTERS/Sergio Perez

Οταν ο τρόμος πέρασε και από τη Βαρκελώνη

Protagon Team Protagon Team 17 Αυγούστου 2017, 18:33
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 18/08/2017, 15:20

Σκηνικό τρόμου στη Βαρκελώνη το απόγευμα της Πέμπτης όταν μικρό φορτηγό (τύπου βαν) έπεσε με μεγάλη ταχύτητα πάνω σε πλήθος κόσμου στη Λα Ράμπλα, τον μεγάλο και πολυσύχναστο πεζόδρομο στο κέντρο της πόλης.

Μερικές ώρες αργότερα μια δεύτερη επίθεση στο θέρετρο Καμπρίλς, σε μικρή απόσταση από την πόλη, κατέληξε σε ανταλλαγή πυρών με τους αστυνομικούς κατά την οποία σκοτώθηκαν πέντε τρομοκράτες.

Και όμως, λιγότερο από μία ημέρα από την επίθεση το μήνυμα της πόλης και της κυβέρνησης της Ισπανίας, αλλά και του κόσμου προς την Βαρκελώνη που χτυπήθηκε από την ισλαμική τρομοκρατία είναι ένα: «δεν φοβόμαστε».

Το μεσημέρι της Παρασκευής ο βασιλιάς της Ισπανίας  Φελίπε, ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχλόι και ο επικεφαλής της κυβέρνησης της Καταλωνίας Κάρλες Πουτζεμόν στάθηκαν ο ένας δίπλα στον άλλο αποτίοντας φόρο τιμής στα θύματα. Οι πολιτικές διαφορές είναι υπαρκτές – το ζήτημα της ανεξαρτησίας της Καταλωνίας δεν έχει υποχωρήσει από το προσκήνιο παρά την άρνηση της Μαδρίτης- αλλά για λίγα λεπτά το μήνυμα της ενότητας ήταν εμφανές και ισχυρό.

2017-08-17T224022Z_230690004_RC11CDB0C5F0_RTRMADP_3_SPAIN-BARCELONA
Έντρομοι περαστικοί απομακρύνονται από το σημείο της επίθεσης (Reuters/Stringer)

Η επίθεση έχει την σφραγίδα του ISIS: ανέλαβε την ευθύνη σύμφωνα με το πρακτορείο προπαγάνδας του, το Amaq. Χρησιμοποίησε εξάλλου την ίδια μέθοδο που έχει χρησιμοποιήσει στη Νίκαια, το Βερολίνο και τη Στοκχόλμη με το φορτηγό που ξαφνικά πέφτει μέσα στο ανυποψίαστο πλήθος.

Οι νεκροί της επίθεσης είναι 14 (ανάμεσά τους ένα αγόρι τριών ετών), οι 13 στη Βαρκελώνη και μία γυναίκα στο Καμπρίλς που υπέκυψε στα τραύματά της. Οι τραυματίες τουλάχιστον 100, εκ των οποίων δέκα σοβαρά. Μεταξύ των τραυματιών, που προέρχονταν από πάνω από 30 έθνη, υπάρχουν και Ελληνες: σοβαρή είναι η κατάσταση μίας Ελληνίδας, ενώ ελαφρότερα έχουν τραυματιστεί τα παιδιά της.

Ο οδηγός του φορτηγού κατάφερε να διαφύγει πεζός. Τέσσερα άτομα έχουν συλληφθεί, αν και δεν είναι σαφές κατά πόσο πράγματι συνδέονται με την επίθεση. Ασαφές είναι ακόμη το αν ανάμεσα στους πέντε νεκρούς της επίθεσης στο Καμπρίλς είναι και τρομοκράτες.

epa06148659 Mossos d'Esquadra Police officers attend injured people after a van crashed into pedestrians in Las Ramblas, downtown Barcelona, Spain, 17 August 2017. According to initial reports a van crashed into a crowd in Barcelona's famous Placa Catalunya square at Las Ramblas area injuring several. Local media report the van driver ran away, metro and train stations were closed. The number of people injured and the reasons behind the incident are not yet known. Official sources have not confirmed that the incident is a terrorist attack. EPA/David Armengou FACE PIXELATED BY SOURCE DUE TO LOCAL LAW
EPA/David Armengou
Δεύτερη επίθεση σε θέρετρο

Αργά μετά τα μεσάνυχτα έγινε και δεύτερη επίθεση στην παραλιακή πόλη Καμπρίλς που είναι σε μικρή απόσταση από τη Βαρκελώνη.

Ενα αυτοκίνητο έπεσε με ταχύτητα πάνω σε πλήθος ανθρώπων τραυματίζοντας επτά άτομα, εκ των οποίων το ένα είναι σοβαρά. Το μεσημέρι της Παρασκευής έγινε γνωστό ότι μία γυναίκα υπέκυψε στα τραύματά της. Σύμφωνα με τη διαδικτυακή πύλη eldiario.es, τα τραύματά της είχε προκληθεί από λεπίδα, αλλά οι καταλανικές υπηρεσίες άμεσης βοήθειας δεν επιβεβαίωσαν την πληροφορία.

Στη συνέχεια το αυτοκίνητο ανατράπηκε και ακολούθησε ένοπλη αναμέτρηση με την αστυνομία από την οποία σκοτώθηκαν πέντε άτομα, τα οποία έφεραν ζώνες με ψεύτικα -όπως αποδείχτηκε αργότερα- εκρηκτικά. Η αστυνομία προχώρησε ακόμη και σε ελεγχόμενες εκρήξεις.

Δεν είναι για την ώρα σαφές αν ανάμεσα στους νεκρούς είναι και ο οδηγός του φορτηγού στη Βαρκελώνη, ο οποίος διέφυγε τη σύλληψη.

Las_Ramblas_Barcelona

Οι πρώτες ενδείξεις από την έρευνα των ισπανικών αρχών για την διπλή επίθεση στη Βαρκελώνη και το Καμπρίλς, δείχνουν ότι πιθανότητα ένας πυρήνας οκτώ ατόμων συμμετείχε σε αυτές.

Οι ισπανικές αρχές θεωρούν ότι υπάρχει σύνδεση ανάμεσα στις δύο επιθέσεις και την έκρηξη που σημειώθηκε τη νύχτα της Τετάρτης προς την Πέμπτη στην πόλη Αλκανάρ κατά την οποία οποία ανατινάχθηκε κατοικία στην οποία υπήρχαν περισσότερες από 20 φιάλες βουτανίου. Από την έκρηξη σκοτώθηκε ένα άτομο και τραυματίστηκαν άλλα επτά.

Αστυνομική πηγή δήλωσε ότι οι κάτοικοι του σπιτιού είναι πιθανόν ότι κατασκεύαζαν εκρηκτικούς μηχανισμούς χρησιμοποιώντας τις φιάλες.

Una furgoneta arrolla a varias personas en la Rambla de Barcelona
Δεκάδες οι τραυματίες από την επίθεση στην πιο πολυσύχναστη περιοχή της Βαρκελώνης /El Periodico
Ελληνες μεταξύ των τραυματιών

Ανάμεσα στους τραυματίες είναι και Ελληνες, επιβεβαίωσε σε δηλώσεις της στην ΕΡΤ η κυρία Θεώνη Ζησιμοπούλου, γραμματέας του Γενικού Προξένου της Ελλάδας στη Βαρκελώνη. Όπως είπε, πρόκειται για τα μέλη οικογένειας που επισκέπτονταν την πόλη.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που είχε το ελληνικό προξενείο από τον ίδιο τον πατέρα της οικογένειας, σοβαρότερα είχε τραυματιστεί η μητέρα, ενώ ελαφρύτερα τραύματα έφεραν τα δυο παιδιά. Από το υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαιώθηκε ο τραυματισμός μίας ελληνίδας.

Ο κατάλογος των εθνικοτήτων από τις οποίες προέρχονταν οι περίπου 100 τραυματίες της επίθεσης στη Βαρκελώνη μαρτυρά πολλά για τον χαρακτήρα της πόλης και της επίθεσης σε ένα σημείο που ελκύει ανθρώπους από όλο τον κόσμο.

Οι τραυματίες είναι από την Αίγυπτο, την Αλγερία, την Αργεντινή, την Αυστραλία, την Αυστρία, το Βέλγιο, τη Βενεζουέλα, τη Βρετανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Δομηνικανή Δημοκρατία, την Ελλάδα, τις ΗΠΑ, την Ιρλανδία, τον Ισημερινό, την Ισπανία, την Ιταλία, τον Καναδά, την Κίνα, τη Κολομβία, τη Κούβα, το Κουβέιτ, το Μαρόκο, τη Μαυριτανία, την Ολλανδία, την Ονδούρα, την Ουγγαρία, το Πακιστάν, την πΓΔΜ, το Περού, τη Ρουμανία, τη Ταϊβάν, την Τουρκία και τις Φιλιππίνες.

van
To βαν της αιματηρής επίθεσης / twitter

Επίθεση στην καρδιά της πόλης

Η επίθεση στον πολυσύχναστο πεζόδρομο της Λα Ράμπλα σημειώθηκε στις 17:05 τοπική ώρα. Η πολύβουη Λα Ράμπλα είναι ένας πεζόδρομος 1,2 χλμ. στην καρδιά της Βαρκελώνης, η κλασική βόλτα τουριστών και Καταλανών στο κέντρο της πόλης.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, ο οδηγός του βαν -αφού ανέπτυξε μεγάλη ταχύτητα- ανέβηκε στον πεζόδρομο και έπεσε πάνω στους πεζούς, οι οποίοι έντρομοι προσπαθούσαν να γλιτώσουν. Στο πέρασμά του το φορτηγό παρέσυρε δεκάδες ανθρώπους.

Λίγα λεπτά μετά την επίθεση, ήρθε η πληροφορία σύμφωνα με την οποία δύο ένοπλοι οχυρώθηκαν μέσα σε μπαρ στο κέντρο της πόλης της Βαρκελώνης, χωρίς ωστόσο να είναι ακόμη σαφές αν πρόκειται για αυτούς οι οποίοι, ενδεχομένως, επέβαιναν στο φονικό βαν.

Σύμφωνα με την εφημερίδα El Periodico ακούστηκαν πυρά στην περιοχή της αγοράς Λα Μποκερία. Κατά άλλες πληροφορίες ο δράστης της επίθεσης οχυρώθηκε σε εστιατόριο της περιοχής κρατώντας ομήρους.

H αστυνομία εξαπέλυσε ανθρωποκυνηγητό στους γύρω δρόμους για τη σύλληψη του δράστη ή των δραστών, με πάνοπλους αστυνομικούς να «χτενίζουν» συνοικίες της πόλης.

Όπως έγινε γνωστό έγιναν δεκάδες προσαγωγές και λίγες ώρες μετά την επίθεση ανακοινώθηκε επισήμως η σύλληψη ενός υπόπτου.

Πρόκειται για τον μαροκινής καταγωγής Ντρις Ουκαμπίρ στο όνομα του οποίου έγινε η ενοικίαση του βαν. Στη δημοσιότητα δόθηκε η φωτογραφία του συλληφθέντος και λίγο αργότερα στο twitter ανέβηκε βίντεο από τη στιγμή της σύλληψής του.

dhcpd5cwaaaya_-
Οι εικονιζόμενος είναι ο άνδρας που φέρεται να ενοικίασε το βαν της αιματηρής επίθεσης

Συνελήφθη ακόμη ένας άνδρας από τον βορειοαφρικανικό θύλακα της Ισπανίας, τη Μελίγια, παρότι δεν ήταν ο οδηγός στο φορτηγάκι. Νωρίς την Παρασκευή συνελήφθη τρίτο άτομο, στο Ριπόλ, περί τα 100 χιλιόμετρα βόρεια της Βαρκελώνης και ένα τέταρτο, όπως έγινε γνωστό το μεσημέρι.

Οι ύποπτοι που έχουν συλληφθεί δεν είχαν προηγούμενη εμπλοκή σε τρομοκρατικές ενέργειες.

Τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι οι δυνάμεις ασφαλείας αναζητούν τον 17χρονο Μούσα Ουκαμπίρ, αδελφό του Ιντις.

Η καταλανική αστυνομία ανακοίνωσε επίσης ότι εντόπισε και δεύτερο φορτηγάκι που σχετίζεται με την επίθεση. Το δεύτερο βαν εντοπίστηκε κοντά σε ταχυφαγείο, στη λεωφόρο Μανλέου του Βικ, σύμφωνα με όσα ανέφερε στον ιστότοπό της η τοπική εφημερίδα La Vanguardia. Χαρακτηριστικό της κινητοποίησης των αρχών ασφαλείας είναι το παρακάτω βίντεο.

Αμέσως μετά την επίθεση, με εντολή της αστυνομίας έκλεισαν οι σταθμοί του μετρό κοντά στον πεζόδρομο της Λα Ράμπλα και  η ευρύτερη περιοχή αποκλείστηκε από τις υπηρεσίες ασφαλείας που ζητούσαν από τον κόσμο να μην κατευθύνεται στην πλατεία Καταλονίας. Στο σημείο έσπευσαν άμεσα δεκάδες ασθενοφόρα και οχήματα της Πυροσβεστικής, καθώς και οι ειδικές μονάδες της αστυνομίας και της αντιτρομοκρατικής.

POLICE Bar 3

Εν τω μεταξύ έρχονται στο φως και άλλες λεπτομέρειες από όσα συνέβησαν τις ώρες πριν και μετά την επίθεση στη Λα Ράμπλα.

Το απόγευμα της Πέμπτης, μετά την επίθεση, ένα αυτοκίνητο αρνήθηκε να σταματήσει σε μπλόκο αστυνομικών και συνέχισε να κινείται, τραυματίζοντας έναν αστυνομικό. Αην και αρχικά είχε γίνει γνωστό ότι σκοτώθηκε από αστυνομικά πυρά, την Παρασκευή αναφέρθηκε ότι ένας άνδρας εντοπίστηκε νεκρός με τραύματα από μαχαίρι. Φαίνεται υπήρξε κάποιου είδος πειρατεία του αυτοκινήτου, με τον δράστη να τραυματίζει θανάσιμα τον άνδρα, του οποίο το αυτοκίνητο άρπαξε.

barca2

Σκηνές χάους και θρήνου

Στις αφηγήσεις τους στα ξένα μέσα, τουρίστες και αυτόπτες μάρτυρες περιγράφουν τις σκηνές χάους που ακολούθησαν την επίθεση. «Ξαφνικά, άκουσα τον κρότο μιας σύγκρουσης και όλοι στον δρόμο άρχισαν να τρέχουν φωνάζοντας… Στο σημείο έσπευσαν πολύ γρήγορα αστυνομικοί που ώθησαν το πλήθος πέρα από την πλατεία της Καταλονίας, φωνάζοντας “τρομοκρατική επίθεση”», διηγείται ένας εξ αυτών.

Ένα άλλος τουρίστας είπε στο βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο Sky News ότι επικράτησε χάος και κάποιοι ποδοπατήθηκαν στην απεγνωσμένη προσπάθειά τους να διαφύγουν.

Εργαζόμενος στην περιοχή δήλωσε στο BBC ότι όσοι βρίσκονταν στο γραφείο του είδαν ένα φορτηγάκι να παρασύρει τους ανθρώπους: «Είδα τρεις-τέσσερις ανθρώπους πεσμένους στο έδαφος. Τώρα υπάρχουν πολλά ασθενοφόρα και αστυνομικοί οπλισμένοι στη γύρω περιοχή», δήλωσε ο ίδιος.

Κάποιοι από τους τραυματίες μεταφέρθηκαν με φορεία σε ένα μεγάλο κατάστημα της αλυσίδας Corte Ingles προκειμένου να τους παρασχεθούν επί τόπου οι πρώτες βοήθειες. Οι αστυνομικοί ζητούσαν από τους καταστηματάρχες της περιοχής να αφήσουν τους ανθρώπους να μπουν μέσα και να κατεβάσουν τα ρολά.

Ομόθυμη καταδίκη

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι δήλωσε ότι βρίσκεται σε συνεχή επαφή με όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στη Βαρκελώνη και έδωσε εντολή προς όλες τις διοικήσεις να δοθεί κάθε προτεραιότητα στη Λα Ράμπλα και την αντιμετώπιση των τραυματιών.

«Επικοινωνία προς όλες τις διοικήσεις. Εξυπηρετήστε κατά προτεραιότητα τη Λα Ράμπλα και τους τραυματίες για να διευκολυνθεί το έργο των δυνάμεων ασφαλείας» έγραψε στο twitter.

barcelona

Η βασιλική οικογένεια της Ισπανίας ανάρτησε μήνυμα στο Twitter, στο οποίο αναφέρει: «Είναι δολοφόνοι, τίποτα παραπάνω από εγκληματίες που δεν πρόκειται να μας τρομοκρατήσουν. Ολη η Ισπανία είναι Βαρκελώνη».

Την επίθεση καταδίκασε ακόμη ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και ηγέτες από όλο τον κόσμο.

Από τον Ιούλιο του 2016 τζιχαντιστές έχουν χρησιμοποιήσει αυτό τον τρόπο (τις επιθέσεις με μεγάλα οχήματα) για τα χτυπήματά τους σε ευρωπαϊκές πόλεις, προκαλώντας το θάνατο 100 και πλέον ανθρώπων σε Νίκαια, Βερολίνο, Λονδίνο και Στοκχόλμη. Το 2004 στη Μαδρίτη έχει σημειωθεί μια από τις πλέον πολύνεκρες επιθέσεις στην Ευρώπη. Την 11η Μαρτίου εξερράγησαν βόμβες σε αμαξοστοιχίες και σιδηροδρομικούς  σταθμούς της ισπανικής πρωτεύουσας με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 191 άνθρωποι.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...