388
Εργαζόμενοι των Ηνωμένων Εθνών με φόντο τα φορτηγά που μεταφέρουν την ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα | REUTERS/Ibraheem Abu Mustafa

Φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας

Protagon Team Protagon Team 21 Οκτωβρίου 2023, 10:44
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 21/10/2023 19:06
Εργαζόμενοι των Ηνωμένων Εθνών με φόντο τα φορτηγά που μεταφέρουν την ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα
|REUTERS/Ibraheem Abu Mustafa

Φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας

Protagon Team Protagon Team 21 Οκτωβρίου 2023, 10:44
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 21/10/2023 19:06

Φορτηγά που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια για τη Λωρίδα της Γάζας έχουν αρχίσει από το πρωί του Σαββάτου να εισέρχονται στο πέρασμα της Ράφα, που συνδέει την Αίγυπτο με τον υπό πολιορκία παλαιστινιακό θύλακα, σύμφωνα με τις εικόνες που μετέδωσε η αιγυπτιακή κρατική τηλεόραση.

Την πληροφορία επιβεβαίωσε πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας και αξιωματούχος της αιγυπτιακής Ερυθράς Ημισελήνου στο AFP.

«Το κομβόι ανθρωπιστικής βοήθειας που πρόκειται να εισέλθει σήμερα (στη Λωρίδα της Γάζας) περιλαμβάνει 20 φορτηγά που μεταφέρουν φάρμακα, ιατρικό εξοπλισμό και περιορισμένο αριθμό αποθεμάτων τροφίμων (τρόφιμα σε κονσέρβες)», αναφέρεται σε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου της Χαμάς.

Παλαιστίνιος αξιωματούχος αρμόδιος για τα σύνορα δήλωσε ότι τα φορτηγά είχαν ήδη φτάσει στην παλαιστινιακή πλευρά του περάσματος της Ράφα πριν τις 11 το πρωί.

Σε εικόνες που αναμεταδίδει ζωντανά το Al Jazeera μέσω του λογαριασμού στην πλατφόρμα Χ διακρίνονται Παλαιστίνιοι να πολιορκούν τα φορτηγά με την ανθρωπιστική βοήθεια.

Οι κάτοχοι ξένων διαβατηρίων, συμπεριλαμβανομένων Αμερικανών, έχουν προσεγγίσει το σημείο με την ελπίδα να τους επιτραπεί να διέλθουν στο πλαίσιο κάποιας συμφωνίας, αν και το Κάιρο έχει δηλώσει ότι πρώτα πρέπει να παραδοθεί η βοήθεια.

Συνολικά είκοσι φορτηγά της αιγυπτιακής Ερυθράς Ημισελήνου εισήλθαν στην αιγυπτιακή πλευρά του περάσματος της Ράφα.

Στην παλαιστινιακή πλευρά δημοσιογράφος του AFP είδε 36 άδεια ημι-ρυμουλκά να εισέρχονται στο πέρασμα με κατεύθυνση την Αίγυπτο, έτοιμα να φορτωθούν τη βοήθεια.

Τέσσερα ασθενοφόρα, δύο οχήματα του ΟΗΕ και δύο οχήματα του Ερυθρού Σταυρού ήταν ορατά στην παλαιστινιακή πλευρά.

Το άνοιγμα του περάσματος είχε προαναγγείλει και ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

Το πέρασμα της Ράφα, μεταξύ της Γάζας και της Αιγύπτου, είναι η μοναδική δίοδος για να εισέλθει βοήθεια στη Λωρίδα απευθείας από περιοχές εκτός του Ισραήλ και η μοναδική έξοδος που δεν οδηγεί η Ιερουσαλήμ.

Μπλίνκεν: Να μείνει ανοιχτό το πέρασμα της Ράφα

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Αντονι Μπλίνκεν, προέτρεψε «όλες τις πλευρές να κρατήσουν ανοιχτό το πέρασμα της Ράφα για να καταστεί δυνατή η συνεχής μεταφορά της βοήθειας, που αποτελεί επιτακτική ανάγκη για την ευημερία του λαού της Γάζας», σύμφωνα με δήλωση που έχει στη διάθεσή του το πρακτορείο AFP.

«Ημασταν σαφείς: η Χαμάς δεν πρέπει να παρεμβαίνει στην παροχή αυτής της σωτήριας βοήθειας», δήλωσε ο Μπλίνκεν. «Οι Παλαιστίνιοι πολίτες δεν είναι υπεύθυνοι για τη φρικτή τρομοκρατία της Χαμάς και δεν πρέπει να υποφέρουν για τις διεφθαρμένες πράξεις της», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...