Μεγαλύτερη φορολογία σε… βάρος τους ζητούν ο Τζορτζ Σόρος, ο συνιδρυτής του Facebook Κρις Χιουζ, οι κληρονόμοι των κολοσσών Hyatt και Disney και άλλοι αμερικανοί δισεκατομμυριούχοι από τους υποψηφίους για τον Λευκό Οίκο.
Με επιστολή τους που δημοσιεύεται σήμερα στο Διαδίκτυο, μερικοί από τους πλουσιότερους Αμερικανούς στηρίζουν την ιδέα της επιβολής ενός φόρου στις μεγάλες περιουσίες.
«Γράφουμε προς όλους τους υποψηφίους για την προεδρία, είτε πρόκειται για Ρεπουμπλικάνους, είτε για Δημοκρατικούς, για να εκφράσουμε τη στήριξή μας στην επιβολή ενός φόρου στις περιουσίες του ενός δεκάτου του 1% των πλουσιότερων Αμερικανών -δηλαδή σε εμάς», γράφουν.
Ο πλούτος που συγκεντρώνει στα χέρια του το 0,1% του πληθυσμού είναι περίπου ίσος με εκείνον που διαθέτει όλο μαζί το 90% των αμερικανών πολιτών.
«Κάθε καινούργιο δολάριο που προέρχεται από νέους φόρους θα πρέπει να προέρχεται από τους πιο ευκατάστατους, όχι από τους Αμερικανούς της μεσαίας ή λαϊκής τάξης», προσθέτουν οι 18 υπογράφοντες από 11 οικογένειες.
Πολλοί υποψήφιοι για την προεδρία των ΗΠΑ, όπως ο Πιτ Μπάτιγκιγκ και ο Μπέτο Ο’ Ρουκ, έχουν ήδη ταχθεί υπέρ ενός τέτοιου μέτρου. Ομως, στην επιστολή αυτή γίνεται σαφής αναφορά στη συγκεκριμένη πρόταση που έχει υποβάλει η γερουσιαστής Ελίζαμπεθ Γουόρεν, η οποία θέλει να φορολογηθούν τα νοικοκυριά που έχουν περιουσία άνω των 50 εκατομμυρίων δολαρίων, δηλαδή περίπου 75.000 οικογένειες. Από τον φόρο αυτό θα μπορούσαν προκύψουν έσοδα 2,75 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέσα σε μια δεκαετία.
«Οι ΗΠΑ έχουν την ηθική και οικονομική ευθύνη να φορολογήσουν πιο αυστηρά την περιουσία μας», συνεχίζει το κείμενο. Τα χρήματα αυτού του επιπρόσθετου φόρου θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν «για να αντιμετωπιστεί η κλιματική αλλαγή, να βελτιωθεί η οικονομία και το σύστημα υγείας, να δημιουργηθούν περισσότερες ευκαιρίες και να ενισχυθούν οι ελευθερίες μας», προσθέτουν. Θεωρούν επίσης «πατριωτικό» αυτόν τον φόρο, δεδομένου ότι όλοι οι Αμερικανοί έχουν καθήκον να συμβάλουν, ανάλογα με τα μέσα που διαθέτουν, στην επιτυχία της χώρας. «Και οι πλουσιότεροι δεν πρέπει να αποτελούν εξαίρεση».
Οι υπογράφοντες θυμίζουν επίσης ότι ο επενδυτής Γουόρεν Μπάφετ, ο τρίτος πλουσιότερος άνθρωπος στις ΗΠΑ, δηλώνει συχνά ότι, αναλογικά, πληρώνει λιγότερους φόρους από την γραμματέα του.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News