293
Aστεγοι στο Σαν Φρανσίσκο, την ώρα που 40.000 κατοικίες παραμένουν κενές | EPA/JOHN G. MABANGLO

Φόρο για τα ακατοίκητα ακίνητα εξετάζει το Σαν Φρανσίσκο

Protagon Team Protagon Team 3 Φεβρουαρίου 2022, 14:56
Aστεγοι στο Σαν Φρανσίσκο, την ώρα που 40.000 κατοικίες παραμένουν κενές
|EPA/JOHN G. MABANGLO

Φόρο για τα ακατοίκητα ακίνητα εξετάζει το Σαν Φρανσίσκο

Protagon Team Protagon Team 3 Φεβρουαρίου 2022, 14:56

Την πιθανότητα επιβολής φόρου στα ακατοίκητα ακίνητα εξετάζει το Σαν Φρανσίσκο, το οποίο αντιμετωπίζει οξύ πρόβλημα αστεγίας.

Στην πόλη, γύρω από την οποία έχουν την έδρα τους μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας, υπάρχουν πάνω από 40.000 άδειες κατοικίες, ενώ υπάρχει έλλειψη περίπου 160.000 κατοικιών. Αυτό ενώ έχουν αρχίσει να εμφανίζονται ολόκληροι καταυλισμοί αστέγων, κάποιοι από τους οποίους είναι κοντά σε κτίρια γραφείων.

Οι πολιτικοί, όπως σημειώνουν οι Times, είναι διχασμένοι για το ενδεχόμενο επιβολής του φόρου. Οσοι είναι υπέρ υποστηρίζουν ότι θα βγουν κατοικίες προς διάθεση και αυτό θα αποφέρει έσοδα στην πόλη. Εκθεση από αξιωματούχους του δήμου υποστηρίζει ότι ο φόρος για τα ακατοίκητα σπίτια θα οδηγήσει μέχρι και 10% των ιδιοκτητών να τα νοικιάσει εντός διετίας. Ανάλογα με το είδος και το ύψος του φόρου, θα μπορούσε να αποφέρει 13 με 61 εκατ. δολάρια τον χρόνο.

Φόρο σε άδεια ακίνητα ήδη επιβάλλει το Οκλαντ, απέναντι από το Σαν Φρανσίσκο, ενώ εξετάζουν την επιβολή του μέτρου και άλλες πόλεις στην Καλιφόρνια. Πάντως, παρά τον φόρο, τα ενοίκια στο Οκλαντ –ή το Βανκούβερ που έχει παρόμοιο πρόβλημα και δοκίμασε την ίδια λύση– συνεχίζουν να αυξάνονται.

Αντιθέτως, άλλοι υποστηρίζουν ότι ο φόρος θα πλήξει την ανάπτυξη. «Δεν έχει νόημα ένας τέτοιος φόρος», υποστηρίζει από την πλευρά του ο επικεφαλής ομάδας υποστήριξης αστέγων, διότι «δημιουργεί την ψευδή αίσθηση ότι δεν χρειάζεται να κατασκευάσουμε περισσότερες κατοικίες».

H δήμαρχος της πόλης, Λόντον Μπριντ, τάσσεται υπέρ της ανέγερσης κατοικιών ως διέξοδο για το στεγαστικό πρόβλημα, αλλά συναντά αντίθεση από πολλές πλευρές. Το ζήτημα πιθανόν θα τεθεί σε τοπικό δημοψήφισμα τον Νοέμβριο, μαζί με τις ενδιάμεσες εκλογές.

Η δήμαρχος του Σαν Φρανσίσκο, Λόντον Μπριντ προτείνει την ανέγερση κατοικιών προκειμένου να συγκρατηθούν οι τιμές των ενοικίων και να βρουν στέγη όσοι ζουν στους δρόμους | Shutterstock

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...