612
| REUTERS/Johanna Geron/Pool

Φον ντερ Λάιεν: Στους εμβολιασμούς η Βρετανία είναι ταχύπλοο και η ΕΕ τάνκερ

Protagon Team Protagon Team 5 Φεβρουαρίου 2021, 15:36
|REUTERS/Johanna Geron/Pool

Φον ντερ Λάιεν: Στους εμβολιασμούς η Βρετανία είναι ταχύπλοο και η ΕΕ τάνκερ

Protagon Team Protagon Team 5 Φεβρουαρίου 2021, 15:36

Είναι η πρώτη φορά που η Βρετανία παίρνει τρόπον τινά τα εύσημα λόγω… Brexit και μάλιστα από την πρόεδρο της Κομισιόν. Αιτία τα αναπάντεχα εμπόδια στον εμβολιασμό των εκατομμυρίων πολιτών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν παραδέχθηκε ότι μία χώρα μόνη της, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, μπορεί να κινηθεί με την ταχύτητα ενός ταχύπλοου, όσον αφορά τους εμβολιασμούς, τη στιγμή που τα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ, θυμίζουν τάνκερ. «Αλλα αυτή είναι η δύναμή μας» προσέθεσε η γερμανίδα αξιωματούχος εξηγώντας ότι οι 27 θα ωφεληθούν περισσότερο από τη συνεργασία και την κοινή τους στάση στο ζήτημα των εμβολίων.

«Δεν είναι κούρσα ταχύτητας, είναι αγώνας ασφάλειας» τόνισε χαρακτηριστικά.

Η πρόεδρος της Κομισιόν παραδέχθηκε ότι έχουν γίνει λάθη στη διαχείριση του τιτάνιου αυτού εγχειρήματος, από την πλευρά των Βρυξελλών και ότι η ίδια υποτίμησε τις δυσκολίες και ότι θα έπρεπε να είχε προειδοποιήσει τους πολίτες.

Σε συνέντευξή της με εννέα ευρωπαϊκές εφημερίδες, υπερασπίστηκε τη στάση των Βρυξελλών όσον αφορά τη σύναψη συμφωνιών με τις κατασκευάστριες εταιρείες των εμβολίων και την καθυστέρηση της συμφωνίας με την AstraZeneca συγκριτικά με την αντίστοιχη που σύναψε η βρετανική κυβέρνηση τρεις μήνες νωρίτερα.

Η Φον ντερ Λάιεν είπε ότι ναι μεν μπορεί οι συλλογικές αποφάσεις να καθυστερούν τις συμφωνίες και αντίστοιχα, τις παραδόσεις των εμβολίων, όμως έτσι οι φτωχότερες ευρωπαϊκές χώρες εξασφαλίζουν ότι θα έχουν τα εμβόλια την ίδια ώρα με τις πλουσιότερες.

«Γνωρίζω ότι μόνη της μία χώρα μπορεί να γίνει ταχύπλοο, ενώ η ΕΕ είναι περισσότερο σαν τάνκερ. Πριν ολοκληρώσουμε το συμβόλαιο με μία φαρμακευτική, οι 27 είχαν πέντε ημέρες για να πουν αν συμφωνούν ή όχι. Αυτό καθυστερεί τη διαδικασία. Πράγματι, πρέπει να ασκούμε συνέχεια πίεση στον εαυτό μας, ώστε κάθε βήμα της διαδικασίας να γίνεται όσο πιο γρήγορα και αποτελεσματικά γίνεται. Ομως, είμαι απόλυτα πεπεισμένη ότι η ευρωπαϊκή προσέγγιση είναι η σωστή. Για τα εμβόλια εργαστήκαμε πιο γρήγορα από ό,τι συνήθως. Δεν μπορώ να φανταστώ τι θα σήμαινε για την Ευρώπη, όσον αφορά την ενότητά της, αν ένα ή περισσότερα κράτη-μέλη έχει πρόσβαση σε εμβόλια και όχι τα υπόλοιπα», είπε.

Οπως γράφει ο Guardian, η ΕΕ έχει εμβολιάσει το 3,22% του πληθυσμού της, ενώ η Βρετανία, το 15,5%. Το δε Ισραήλ, αναδεικνύεται παγκόσμιος πρωταθλητής με το 60% των πολιτών του να έχει ήδη εμβολιαστεί!

Σύμφωνα με την Φον ντερ Λάιεν, η κύρια αιτία της καθυστέρησης στην ΕΕ είναι η διαφορετική διαδικασία έγκρισης που ακολουθεί η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων (ΕΜΑ), σε σύγκριση με τις μεμονωμένες εθνικές ρυθμιστικές αρχές.

«Η Βρετανία επέλεξε τον δρόμο της κατεπείγουσας έγκρισης. Εμείς επιλέξαμε διαφορετικό και θεωρούμε ότι είναι ο σωστός», είπε χαρακτηριστικά.

Οσο για το Ισραήλ, σημείωσε ότι η χώρα, «που αναφέρεται ως μοντέλο επιτυχίας, είναι πλήρως ψηφιοποιημένη, πράγμα που βοηθά, όμως δίνει τα προσωπικά δεδομένα των εμβολιαζόμενων στις φαρμακευτικές, κάτι που εμείς δεν θα θέλαμε να κάνουμε».

Αυτό το οποίο θεωρεί ότι δεν έγινε σωστά από την Κομισιόν, είναι η επένδυση στη βελτίωση της μαζικής παραγωγής εμβολίων.

«Συνειδητοποιώ πλέον ότι θα έπρεπε να είχαμε σκεφτεί καλύτερα τη μαζική παραγωγή και τις δυσκολίες της. Η βιομηχανία δεν έχει αναλάβει ποτέ τέτοιο ρίσκο. Θα έπρεπε να είχαμε φροντίσει για τη δημιουργία νέων βελτιωμένων αλυσίδων προμηθειών για να αυξήσουμε την ποσότητα της παραγωγής. Τώρα συνεργαζόμαστε με τη βιομηχανία για να προετοιμαστούμε για τις μεταλλάξεις του κορονοϊού. Πρέπει να στηρίξουμε άμεσα την επιστήμη, ώστε τα εμβόλια να προσαρμοστούν όσο γίνεται πιο γρήγορα. Γιατί το σημαντικότερο μάθημα που μάθαμε τους τελευταίους μήνες είναι ότι ποτέ δεν μπορείς να ξέρεις τι θα συμβεί σε έναν χρόνο. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο».

Η πρόεδρος της Κομισιόν προειδοποίησε πως η ΕΕ θα αντιμετωπίσει ασφαλώς και νέα «εμπόδια» και «προβλήματα παραγωγής» ή ακόμη και «ελλείψεις» συστατικών,

«Στην Ευρώπη φιλοδοξούμε να εμβολιάσουμε το 70% του ενήλικου πληθυσμού πριν από το τέλος του καλοκαιριού. Είμαστε στη σωστή κατεύθυνση», συμπλήρωσε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...