Η μεταπολεμική ανοικοδόμηση της Ουκρανίας είναι αποστολή μιας ολόκληρης «γενιάς» και θα απαιτήσει στρατηγική επιπέδου «σχεδίου Μάρσαλ», τόνισαν σε κοινό άρθρο τους που δημοσιεύθηκε χθες στην Frankfurter Allgemeine Sontagszeitung ο Ολαφ Σολτς και η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Το άρθρο δημοσιεύθηκε ενόψει του γερμανο-ουκρανικού επιχειρηματικού φόρουμ για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, που γίνεται την Τρίτη στο Βερολίνο. Το φόρουμ θα ανοίξουν μαζί ο γερμανός καγκελάριος και ο ουκρανός πρωθυπουργός, Ντένις Σμίχαλ.
«Η Ευρώπη έχει ιδιαίτερο ρόλο να διαδραματίσει στην υποστήριξη της ανοικοδόμησης της Ουκρανίας», χώρας υποψήφιας προς εισδοχή στην ΕΕ, τόνισαν ο Σολτς και η πρόεδρος της Κομισιόν.
«Ο δρόμος της ανοικοδόμησης είναι επίσης κατά συνέπεια ο δρόμος της Ουκρανίας προς την Ευρωπαϊκή Ενωση. Η Ουκρανία υπερασπίζεται επίσης τη βασισμένη σε κανόνες διεθνή τάξη, το θεμέλιο της ειρηνικής συνύπαρξής μας και της ευημερίας μας σε παγκόσμια κλίμακα. Ετσι, όταν υποστηρίζουμε την Ουκρανία, οικοδομούμε το μέλλον μας και αυτό της Ευρώπης μας», ανέφερε το κείμενο.
Ο Σολτς έχει ήδη πει ότι η ανοικοδόμηση της Ουκρανίας είναι καθήκον της διεθνούς κοινότητας, που θα διαρκέσει δεκαετίες.
«Ακόμα κι αν η ειρήνη φαίνεται πολύ μακριά για την Ουκρανία, η ανοικοδόμηση πρέπει να εξεταστεί τώρα», αναφέρουν η Φον ντερ Λάιεν και ο Σολτς, που εκθειάζουν το εντυπωσιακό θάρρος των Ουκρανών, την επιμονή και τη σταθερότητά τους απέναντι στη ρωσική επιθετικότητα που παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο.
«Τελικά, αυτό ακριβώς το θάρρος της Ουκρανίας είναι που μας φέρνει κοντά στο Βερολίνο στις 25 Οκτωβρίου. Εκεί θέλουμε να συζητήσουμε με ειδικούς πώς η διεθνής κοινότητα μπορεί να βοηθήσει και να υποστηρίξει καλύτερα την Ουκρανία στην ανοικοδόμησή της. Το σχήμα της ανοικοδόμησης θα καθορίσει ποια χώρα θα είναι η Ουκρανία στο μέλλον. Ενα συνταγματικό κράτος με ισχυρούς θεσμούς; Μια ευέλικτη και σύγχρονη οικονομία; Μια ζωντανή δημοκρατία που ανήκει στην Ευρώπη;
Ακόμα και αν κάποιος πρέπει πάντα να είναι προσεκτικός με τις ιστορικές συγκρίσεις, το θέμα εδώ δεν είναι τίποτα λιγότερο από τη δημιουργία ενός νέου Σχεδίου Μάρσαλ για τον 21ο αιώνα. Είναι το έργο μιας γενιάς που πρέπει να ξεκινήσει τώρα. Τι μπορούμε να μάθουμε –μαζί με τους Ουκρανούς εταίρους μας– από τις προηγούμενες εμπειρίες ανασυγκρότησης; Πώς μπορεί να οργανωθεί και να χρηματοδοτηθεί ένα τόσο τεράστιο μακροπρόθεσμο έργο; Ποιες δομές είναι σημαντικές για τη διασφάλιση της απαραίτητης διαφάνειας και της απαραίτητης εμπιστοσύνης των επενδυτών; Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα που θέλουμε να συζητήσουμε την Τρίτη στο Βερολίνο με ειδικούς, με εκπροσώπους από την Ευρώπη, την G7, την G20, διεθνείς οργανισμούς, την κοινωνία των πολιτών και ιδιαίτερα την Ουκρανία», κατέληξε το άρθρο.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News