548
Η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν συναντήθηκε με Βολοντίμιρ Ζελένσκι το Σάββατο στο Κίεβο | Ukrainian Presidential Press Service /Handout via REUTERS

Φον ντερ Λάιεν σε Ζελένσκι: Την επόμενη εβδομάδα η απόφαση για την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ

Protagon Team Protagon Team 11 Ιουνίου 2022, 18:00
Η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν συναντήθηκε με Βολοντίμιρ Ζελένσκι το Σάββατο στο Κίεβο
| Ukrainian Presidential Press Service /Handout via REUTERS

Φον ντερ Λάιεν σε Ζελένσκι: Την επόμενη εβδομάδα η απόφαση για την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ

Protagon Team Protagon Team 11 Ιουνίου 2022, 18:00

Στο Κίεβο βρέθηκε το Σάββατο η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Επισκέφτηκε στρατιωτικό νοσοκομείο, συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Ντένις Σμίχαλ και τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι και υποσχέθηκε στους Ουκρανούς μια απάντηση «την προσεχή εβδομάδα» όσον αφορά στην ενταξιακή πορεία της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Και όλα αυτά ενώ η ρωσική επίθεση κλιμακώνεται στην ανατολική Ουκρανία.

«Οι σημερινές συζητήσεις θα μας επιτρέψουν να ολοκληρώσουμε την αξιολόγησή μας», για την ενδεχόμενη χορήγηση στην Ουκρανία του καθεστώτος του υποψήφιου μέλους στην ΕΕ «έως το τέλος της προσεχούς εβδομάδας», δήλωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μετά τη συνάντησή της με τον πρόεδρο Ζελένσκι.

Η Ουκρανία ζητεί συγκεκριμένη «νομική δέσμευση» που να της επιτρέπει να λάβει το συντομότερο δυνατόν επίσημο καθεστώς υποψηφίου μέλους στην ΕΕ, αλλά οι 27 είναι πολύ διχασμένοι στο θέμα αυτό.

Και ακόμη κι αν πάρει η Ουκρανία το «καθεστώς υποψήφιου μέλους», αυτό θα εκκινήσει μια διαδικασία διαπραγματεύσεων και ενδεχόμενων μεταρρυθμίσεων που θα διαρκέσει χρόνια, ίσως και δεκαετίες, προτού να είναι έτοιμη να ενταχθεί στην ΕΕ.

«Θέλουμε να υποστηρίξουμε την Ουκρανία στην ευρωπαϊκή της πορεία», δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν. «Θέλουμε να κοιτάζουμε στο μέλλον. Έχει κάνει πολλά, αλλά υπάρχουν ακόμη πολλά που πρέπει να γίνουν, για την καταπολέμηση της διαφθοράς για παράδειγμα», δήλωσε σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον πρόεδρο Ζελένσκι.

Ο Ζελένσκι δήλωσε στην ίδια συνέντευξη: «Όλη η Ευρώπη είναι στόχος για τη Ρωσία, και η Ουκρανία είναι μόλις το πρώτο στάδιο αυτής της επιθετικότητας. Για τον λόγο αυτό μια θετική απάντηση στην ουκρανική υποψηφιότητα στην ΕΕ μπορεί να είναι μια θετική απάντηση στην ερώτηση κατά πόσο το ευρωπαϊκό σχέδιο έχει μέλλον».

Ο ουκρανικός λαός «έχει ήδη πολύ μεγάλη συνεισφορά στην υπεράσπιση της κοινής ελευθερίας», είπε.

Στο δεύτερο ταξίδι της στο Κίεβο από την έναρξη του πολέμου τον περασμένο Φεβρουάριο, η πρόεδρος της Κομισιόν υπενθύμισε στον Ζελένσκι ότι παρά την πρόοδο στις διοικητικές μεταρρυθμίσεις και αλλού, πρέπει να γίνουν πολλά ακόμα.

«Εχετε κάνει πολλά για την ενίσχυση του κράτους δικαίου, αλλά υπάρχει ακόμα ανάγκη για μεταρρυθμίσεις που πρέπει να εφαρμοστούν, για την καταπολέμηση της διαφθοράς για παράδειγμα», δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν στη συνέντευξη Τύπου.

«Ολη η Ευρώπη είναι στόχος για τη Ρωσία και η Ουκρανία αποτελεί απλά το πρώτο βήμα αυτής της επιθετικότητας», τόνισε από την πλευρά του ο Ζελένσκι, υπογραμμίζοντας ότι «αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο μια θετική απάντηση της ΕΕ στην ουκρανική αίτηση για ένταξη μπορεί να αποτελέσει θετική απάντηση στην ερώτησε εάν το ευρωπαϊκό εγχείρημα έχει καθόλου μέλλον».

Οσον αφορά την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, η επικεφαλής της Κομισιόν τόνισε ότι «εργαζόμαστε σε μια πλατφόρμα για την ανοικοδόμηση. Υπάρχει μια τεράστια επιθυμία για ανοικοδόμηση, από την πλευρά των ευρωπαϊκών χωρών, άλλων φίλων, χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και φυσικά των επιχειρήσεων. Αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι να δημιουργήσουμε μια κοινή κατεύθυνση, έναν οδικό χάρτη για τον καθορισμό του τρόπου οργάνωσης της ανοικοδόμησης με πλήρη διαφάνεια για να βοηθηθεί η Ουκρανία να βγει από τις στάχτες. Η Ουκρανία είναι πλήρως υπεύθυνη για την ανοικοδόμηση, έχουμε μακρά εμπειρία στο πώς να διαχειριστούμε την ανοικοδόμηση, να κάνουμε μεταρρυθμίσεις, να διοχετεύουμε επενδύσεις».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...