328
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μιλά στους δημοσιογράφους, στις Βρυξέλλες, την Παρασκευή | EPA/JOHANNA GERON / POOL

Φον ντερ Λάιεν: Πρέπει να δράσουμε άμεσα και ενωμένοι για τη νέα μετάλλαξη

Protagon Team Protagon Team 26 Νοεμβρίου 2021, 17:25
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μιλά στους δημοσιογράφους, στις Βρυξέλλες, την Παρασκευή
|EPA/JOHANNA GERON / POOL

Φον ντερ Λάιεν: Πρέπει να δράσουμε άμεσα και ενωμένοι για τη νέα μετάλλαξη

Protagon Team Protagon Team 26 Νοεμβρίου 2021, 17:25

Την ανάγκη η Ευρώπη να δράσει «πολύ γρήγορα, αποφασιστικά και ενωμένα» απέναντι στη νέα μετάλλαξη της Covid-19 που εμφανίστηκε στις χώρες της νότιας περιοχής της Αφρικής, υπογράμμισε σήμερα η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Λαμβάνουμε πολύ σοβαρά υπόψη τα στοιχεία σχετικά με τη νέα, εξαιρετικά μεταλλαγμένη παραλλαγή της Covid-19. Γνωρίζουμε ότι οι μεταλλάξεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην εμφάνιση και εξάπλωση ακόμη περισσότερων ανησυχητικών παραλλαγών του ιού που θα μπορούσαν να εξαπλωθούν παγκοσμίως μέσα σε λίγους μήνες. Είναι πλέον σημαντικό όλοι εμείς στην Ευρώπη να δράσουμε πολύ γρήγορα, αποφασιστικά και ενωμένοι», δήλωσε η Φον ντερ Λάιεν.

Τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε σήμερα στα κράτη-μέλη να ενεργοποιήσουν το φρένο εκτάκτου ανάγκης ώστε να σταματήσουν τα ταξίδια από χώρες του νότιου τμήματος της Αφρικής και από άλλες χώρες που επηρεάζονται, προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση της νέας παραλλαγής.

«Ολα τα αεροπορικά ταξίδια προς αυτές τις χώρες θα πρέπει να ανασταλούν έως ότου κατανοήσουμε ξεκάθαρα την επικινδυνότητα αυτής της νέας παραλλαγής. Οι ταξιδιώτες που επιστρέφουν από αυτές τις περιοχές θα πρέπει να τηρούν αυστηρούς κανόνες καραντίνας», ανέφερε.

Εξάλλου, η πρόεδρος της Επιτροπής σημείωσε ότι μίλησε σήμερα με επιστήμονες και κατασκευαστές εμβολίων, οι οποίοι όπως είπε υποστηρίζουν πλήρως αυτά τα προληπτικά μέτρα για να σταματήσει η διάδοση της νέας παραλλαγής.

Η Φον ντερ Λάιεν κάλεσε επίσης όλους τους πολίτες να συμβάλουν στον καλύτερο έλεγχο της πανδημίας. «Σας παρακαλούμε να εμβολιαστείτε το συντομότερο δυνατόν, εάν δεν το έχετε κάνει ακόμα, και να ακολουθήσετε τους κανόνες για να προστατευθείτε. Οι ενισχυτικές δόσεις παρέχουν ακόμη καλύτερη προστασία, γι’ αυτό οι Ευρωπαίοι πρέπει να εκμεταλλευτούν κάθε ευκαιρία για να προστατευτούν μέσω του εμβολιασμού», τόνισε.

Τέλος, ανέφερε ότι είναι σημαντικό να τηρούνται όλα τα μέτρα (μάσκα, κοινωνικές αποστάσεις κ.τ.λ.) που βοηθούν στην επιβράδυνση της εξάπλωσης του ιού. «Είναι σημαντικό γιατί μας βοηθάει να κερδίσουμε πολύτιμο χρόνο. Ωρα για περισσότερους εμβολιασμούς και αναμνηστικά εμβόλια», τόνισε και σημείωσε ότι η σύμβαση της ΕΕ με τους κατασκευαστές εμβολίων ορίζει ότι το εμβόλιο πρέπει να προσαρμόζεται άμεσα σε νέες μεταλλάξεις.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News