395
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε ομιλία της στο Ευρωκοινοβούλιο, τον Ιανουάριο | Francisco Seco/Pool via REUTERS

Φον ντερ Λάιεν: «Η κούρσα για τους εμβολιασμούς είναι ο νέος Ψυχρός Πόλεμος»

Protagon Team Protagon Team 8 Φεβρουαρίου 2021, 13:51
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε ομιλία της στο Ευρωκοινοβούλιο, τον Ιανουάριο
|Francisco Seco/Pool via REUTERS

Φον ντερ Λάιεν: «Η κούρσα για τους εμβολιασμούς είναι ο νέος Ψυχρός Πόλεμος»

Protagon Team Protagon Team 8 Φεβρουαρίου 2021, 13:51

Ανεβαίνουν οι τόνοι στην αντιπαράθεση Βρετανίας – ΕΕ για το ποια πλευρά δικαιούται περισσότερα εμβόλια και ποια θα εμβολιάσει γρηγορότερα τον πληθυσμό της.

Σε νέο Ψυχρό Πόλεμο εξελίσσεται η κούρσα για τους εμβολιασμούς, προειδοποίησε η πρόεδρος της Κομισιόν.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επέκρινε τον Μπόρις Τζόνσον για «νοοτροπία» που θυμίζει την αντιπαλότητα ΗΠΑ και ΕΣΣΔ για την κατάκτηση του Διαστήματος, ενώ ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Πέτερ Αλτμάιερ έκανε λόγο για τα «ατελείωτα βάσανα» της Βρετανίας, προσπαθώντας να πει ότι η (υπόλοιπη) Ευρώπη τα έχει καταφέρει πολύ καλύτερα στην καταπολέμηση της πανδημίας.

Μιλώντας σε φοιτητές του Πανεπιστημίου Γουόρικ της Αγγλίας, η πρόεδρος της Κομισιόν εξέφρασε την ανησυχία της για το γεγονός ότι ο ανταγωνισμός για τους εμβολιασμούς είναι ίδιος με τα χρόνια του Ψυχρού Πολέμου.

«Οταν ήμουν στην ηλικία σας, ο κόσμος ήταν μοιρασμένος σε δύο μπλοκ. Οι υπερδυνάμεις μάχονταν να επεκτείνουν τη σφαίρα επιρροής τους. Αυτός ο κόσμος αποτελεί παρελθόν εδώ και πολύ καιρό. Ομως αυτή η συγκρουσιακή νοοτροπία έχει επιστρέψει» είπε χαρακτηριστικά.

«Σκεφτείτε τα εμβόλια. Κάποιες χώρες βλέπουν την έρευνα για τα εμβόλια ως κούρσα των μεγάλων δυνάμεων, όπως η κούρσα για το Διάστημα, τη δεκαετία του ’60. Δεν είναι όμως διαγωνισμός ανάμεσα στους Ευρωπαίους, τους Ρώσους, τους Κινέζους και τους Αμερικανούς, είναι πολύ πιο σοβαρά τα πράγματα» πρόσθεσε η ίδια.

Η αλήθεια είναι ότι μέχρι σήμερα η Βρετανία τα έχει καταφέρει καλύτερα από την ΕΕ και αυτό το έχει παραδεχθεί και η Φον ντερ Λάιεν.

Στη Βρετανία, έχει εμβολιαστεί το 18% του πληθυσμού, ενώ στην ΕΕ μόλις το 4%, όπως αναφέρουν οι Times.

Η κεντρική διαχείριση της προμήθειας των εμβολίων από τις Βρυξέλλες έχει προκαλέσει καθυστερήσεις και αντιδράσεις, όμως πολλοί πιστεύουν, όπως και η πρόεδρος της Κομισιόν, ότι μόνο έτσι θα διασφαλιζόταν η ισότιμη πρόσβαση και των 27 κρατών-μελών στα πολυπόθητα σκευάσματα.

Στο μεταξύ, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας σκέφτεται να συστήσει την καθυστέρηση της δεύτερης δόσης κατά 12 εβδομάδες, όπως γίνεται στη Βρετανία, για να αποκτήσουν κάποιου είδους άμυνα απέναντι στον κορονοϊό όσο γίνεται περισσότεροι, το ταχύτερο δυνατόν.

Ο Ντέιβιντ Ναμπάρο, βρετανός αξιωματούχος του ΠΟΥ και σύμβουλος του προέδρου για την Covid-19, είπε στο Sky News ότι «χάρη στη γενναιότητα της Βρετανίας» έχουμε ενδείξεις ότι η καθυστέρηση της δεύτερης δόσης ίσως φέρνει ακόμα μεγαλύτερη προστασία στους εμβολιαζόμενους.

Ο ίδιος είπε ακόμα ότι συνεργάζονται στενά με τους βρετανούς επιστήμονες και ότι έως τώρα, η προσέγγισή τους έχει σπουδαία αποτελέσματα και είναι «ένα μάθημα για τον υπόλοιπο κόσμο».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...