464
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στη σημερινή συνεδρίαση του Ευρωκοινοβουλίου, υπό το βλέμμα του Σαρλ Μισέλ | Patrick Hertzog/Pool via REUTERS

Φον ντερ Λάιεν: Η Κομισιόν θα λάβει μέτρα κατά της Ουγγαρίας για τον νόμο περί ομοφυλοφιλίας

Protagon Team Protagon Team 7 Ιουλίου 2021, 12:57
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στη σημερινή συνεδρίαση του Ευρωκοινοβουλίου, υπό το βλέμμα του Σαρλ Μισέλ
|Patrick Hertzog/Pool via REUTERS

Φον ντερ Λάιεν: Η Κομισιόν θα λάβει μέτρα κατά της Ουγγαρίας για τον νόμο περί ομοφυλοφιλίας

Protagon Team Protagon Team 7 Ιουλίου 2021, 12:57

Αν ο Βίκτορ Ορμπαν δεν πάρει πίσω τον νόμο που καταπατά τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ, η Κομισιόν θα εκκινήσει τη διαδικασία επί παραβάσει κατά της Ουγγαρίας.

Αυτό δήλωσε την Τετάρτη η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σχετικά με τη νομοθεσία, που τίθεται αύριο σε ισχύ στην Ουγγαρία, και η οποία έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις σε πολλές χώρες-μέλη της ΕΕ.

«Αν η Ουγγαρία δεν διορθώσει αυτό το σφάλμα, η Κομισιόν θα κάνει χρήση των εξουσιών που της έχουν δοθεί ως τοποτηρητή των συνθηκών», δήλωσε η πρόεδρος της ΕπιτροπήςPatrick Hertzog/Pool via REUTERS ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, χαρακτηρίζοντας και πάλι «όνειδος» τον ουγγρικό νόμο που απαγορεύει την δημοσίευση περιεχομένου για την ομοφυλοφιλία προς τους ανήλικους.

Οι Βρυξέλλες μπορούν να ξεκινήσουν διαδικασία επί παραβάσει για παραβίαση του ευρωπαϊκού δικαίου, η οποία μπορεί να οδηγήσει στην προσφυγή στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης και στην επιβολή οικονομικών κυρώσεων. Προειδοποιητική επιστολή πρέπει να σταλεί στην Βουδαπέστη το αργότερο μέχρι τα μέσα Ιουλίου, όπως έγινε γνωστό από ευρωπαϊκή πηγή.

Η Κομισιόν έστειλε στο τέλος του Ιουνίου ένα πρώτο σημείωμα προς τις ουγγρικές αρχές για να εκφράσει «νομικές ανησυχίες» σχετικά με το κείμενο που υιοθετήθηκε από το ουγγρικό κοινοβούλιο στις 15 Ιουνίου «περί προώθησης της ομοφυλοφιλίας στους ανηλίκους», το οποίο προκάλεσε την καταδίκη των Βρυξελλών.

«Ας είμαστε ξεκάθαροι. Κάνουμε χρήση αυτών των εξουσιών όποιο και αν είναι το κράτος μέλος που παραβιάζει το ευρωπαϊκό δίκαιο», τόνισε η Φον ντερ Λάιεν.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναμένεται να καταδικάσει αύριο τον νόμο της κυβέρνησης Ορμπαν «περί προώθησης της ομοφυλοφιλίας στους ανηλίκους», την τελευταία ευθεία επίθεση της ουγγρικής κυβέρνησης προς το κράτος δικαίου και τις ευρωπαϊκές αξίες, και να καλέσει την Κομισιόν να εκκινήσει ταχεία διαδικασία επί παραβάσει κατά της Ουγγαρίας για την εφαρμογή διακρίσεων κατά της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ.

Ελεγχοι για κατασπατάληση ευρωπαϊκών πόρων

Η πρόεδρος της Κομισιόν δέχεται τις πιέσεις ευρωβουλευτών που ζητούν να τεθεί σε εφαρμογή ο νέος ευρωπαϊκός νόμος που συνδέει την εκταμίευση των πόρων του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού με τον σεβασμό του κράτους δικαίου στην Ουγγαρία, με το πάγωμα της εκροής ευρωπαϊκών κονδυλίων προς την Βουδαπέστη λόγω της κατάφωρης παραβίασης των κανόνων του κράτους δικαίου, αλλά και λόγω της διαφθοράς στην διαχείριση και δαπάνη των ευρωπαϊκών πόρων.

Ανεξαρτήτως του νόμου που εισάγει τις διακρίσεις κατά των ομοφυλοφίλων, η έλλειψη διαφάνειας στην διαχείριση των ευρωπαϊκών πόρων από την κυβέρνηση Ορμπαν και η απουσία εθνικών μηχανισμών ελέγχου αυτής της διαχείρισης, αποτελεί πηγή ανησυχίας στις Βρυξέλλες.

Σε έκθεση τριών καθηγητών Ευρωπαϊκού Δικαίου, που έγινε για λογαριασμό γερμανού ευρωβουλευτή, αναφέρονται ατασθαλίες στην κατασκευή εργαστηρίων σε 43 σχολεία της Ουγγαρίας, αξίας ενός εκατ. ευρώ το καθένα, που χρηματοδοτήθηκαν εν μέρει από την ΕΕ. Η Κομισιόν έχει ζητήσει την επιστροφή μέρους των χρημάτων μετά από έρευνα.

Το 2018, η Ουγγαρία έλαβε 6,3 δισ. ευρώ από την ΕΕ, δηλαδή το 5% της οικονομίας της. Η Βουδαπέστη έχει ζητήσει άλλα 7,2 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...