495
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με την Αννα Μπρνάμπιτς, πρωθυπουργό της Σερβίας | EPA/ANDREJ CUKIC

Φον ντερ Λάιεν: Η Κομισιόν στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων

Protagon Team Protagon Team 30 Σεπτεμβρίου 2021, 15:36
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με την Αννα Μπρνάμπιτς, πρωθυπουργό της Σερβίας
|EPA/ANDREJ CUKIC

Φον ντερ Λάιεν: Η Κομισιόν στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων

Protagon Team Protagon Team 30 Σεπτεμβρίου 2021, 15:36

Την πλήρη στήριξή της στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων εξέφρασε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, κατά τη διάρκεια της τριήμερης περιοδείας της στην περιοχή, που ολοκληρώνεται την Πέμπτη.

Η επίσκεψη της Φον ντερ Λάιεν πραγματοποιείται λίγες ημέρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής για τα Δυτικά Βαλκάνια, που θα γίνει στις 6 Οκτωβρίου στη Σλοβενία και κατά την οποία οι 27 αναμένεται να υιοθετήσουν κοινή δήλωση για την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών της περιοχής.

Κατά την επίσκεψή της στα Τίρανα και τα Σκόπια, η πρόεδρος της Επιτροπής υποστήριξε την ανάγκη διεξαγωγής της πρώτης διακυβερνητικής διάσκεψης με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία πριν από το τέλος του 2021.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Εντι Ράμα στα Τίρανα και με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ στα Σκόπια, η Φον ντερ Λάιεν τόνισε ότι οι δύο χώρες έχουν κάνει αυτό που τους ζητήθηκε και ότι στόχος είναι να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ μέχρι το τέλος του έτους. «Το μέλλον της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας είναι στην ΕΕ», δήλωσε.

Με τον Ζόραν Ζάεφ στα Σκόπια

Η Αλβανία και η Βόρεια Μακεδονία πληρούν τις προϋποθέσεις για να ανοίξουν επίσημα οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, ωστόσο εμπόδιο στην όλη διαδικασία στέκεται η διαφωνία μεταξύ της Βουλγαρίας και της Βόρειας Μακεδονίας. Σε μια προσπάθεια να ξεπεραστεί το αδιέξοδο, ο Επίτροπος για τη Διεύρυνση, Ολιβερ Βάρχελι, επισκέφθηκε τα Σκόπια την Τετάρτη, αφού προηγουμένως είχε πραγματοποιήσει επίσκεψη και στη Σόφια.

Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας κατήγγειλε το βέτο της Βουλγαρίας, δίνοντας έμφαση στον αρνητικό αντίκτυπο που έχει σε ολόκληρη την περιοχή, ενώ από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Αλβανίας είπε ότι η χώρα του είναι «όμηρος» στη διαμάχη μεταξύ των Σκοπίων και της Σόφιας.

Εξάλλου, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στην Πρίστινα και το Βελιγράδι, η πρόεδρος της Κομισιόν συναντήθηκε με την πρόεδρο Βιόσα Οσμάνι και τον πρόεδρο Αλεξάνταρ Βούτσιτς αντίστοιχα. Η Φον ντερ Λάιεν εξέφρασε την ανησυχία της για τις αυξανόμενες εντάσεις μεταξύ Κοσόβου και Σερβίας και ζήτησε κατευνασμό και διάλογο.

Ο σέρβος πρόεδρος, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, υποδέχεται τη Φον ντερ Λάιεν στο Βελιγράδι

Στη συνέχεια, επισκέφθηκε και το Μαυροβούνιο, όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρο Μίλο Τζουκάνοβιτς και ζήτησε πρόοδο όσον αφορά το κράτος Δικαίου στον δρόμο προς την ΕΕ και προστασία των μειονοτήτων.

Ο Αλμπιν Κούρτι, πρωθυπουργός του Κοσόβου, με την πρόεδρο της Κομισιόν, στην Πρίστινα

Τελευταίος σταθμός της περιοδείας είναι η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, την οποία η πρόεδρος της Επιτροπής επισκέπτεται την Πέμπτη.

Κατά τη διάρκεια της περιοδείας της, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν υπογράμμισε τη υποστήριξη της ΕΕ στις χώρες της περιοχής για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού. Δήλωσε, επίσης, ότι μακροπρόθεσμα πρέπει να εξεταστούν οι επενδύσεις που θα εξασφαλίσουν βιώσιμη ανάκαμψη και ισχυρή οικονομία και ανακοίνωσε πρόσθετα κεφάλαια, στο πλαίσιο του Οικονομικού και Επενδυτικού Σχεδίου για τα Δυτικά Βαλκάνια.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...