Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε την Παρασκευή από την Κύπρο, ότι ελπίζει πως θα καταστεί δυνατό να ανοίξει την Κυριακή, ένας θαλάσσιος διάδρομος, ο οποίος θα επιτρέψει να διοχετευθεί ανθρωπιστική βοήθεια από την Κύπρο προς τη Λωρίδα της Γάζας.
«Είμαστε πολύ κοντά στο άνοιγμα αυτού του διαδρόμου, με λίγη τύχη αυτή την Κυριακή», δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν, κατά την επίσκεψή της στο λιμάνι της Λάρνακας μαζί με τον πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Χριστοδουλίδη.
«Εγκαινιάζουμε αυτό τον θαλάσσιο διάδρομο της Κύπρου μαζί, η Ευρωπαϊκή Ένωση, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και οι Ηνωμένες Πολιτείες», σημείωσε.
Σύμφωνα με το Reuters, μια οργάνωση αρωγής, η World Central Kitchen (WCK), συγκεντρώνει τρόφιμα στη Λάρνακα για τον πληθυσμό της Γάζας με υποστήριξη από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Στην ομιλία του για την Κατάσταση του Εθνους, την Πέμπτη στο Κογκρέσο, ο Τζο Μπάιντεν επιβεβαίωσε πως διέταξε τις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ να στήσουν λιμάνι εκστρατείας στη Λωρίδα της Γάζας για να υπάρξει «μαζική αύξηση» των ποσοτήτων βοήθειας που παραδίδονται κάθε μέρα. Η πρόχειρη προβλήτα που θα κατασκευάσουν οι Αμερικανοί, θα βοηθά στη μεταφορά των αγαθών από τα πλοία στην στεριά.
Οι ΗΠΑ, ο βασικός σύμμαχος του Ισραήλ, ασκούν εντεινόμενη πίεση στην κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου να επιτρέψει να εισέλθει περισσότερη βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας μέσω Αιγύπτου, καθώς μέχρι τώρα οι παραδόσεις γίνονται με το σταγονόμετρο.
Η κατασκευή του προσωρινού λιμανιού θα γίνει σε μερικές εβδομάδες και δεν συνεπάγεται την ανάπτυξη αμερικανών στρατιωτών στο πεδίο, διαβεβαίωσαν αμερικανοί αξιωματούχοι, διευκρινίζοντας πως η κυβέρνηση του Ισραήλ έχει ενημερωθεί.
Η βοήθεια θα αναχωρεί, διευκρίνισαν, από τη Λάρνακα, καθώς η Κύπρος είναι το κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που βρίσκεται γεωγραφικά πλησιέστερα στη Λωρίδα της Γάζας.
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, 2,2 εκατομμύρια άνθρωποι, η μεγάλη πλειονότητα του πληθυσμού του παλαιστινιακού θύλακα, απειλείται από λιμό. Διάφορες χώρες, ανάμεσά τους οι ΗΠΑ και η Γαλλία, προχώρησαν χθες σε νέες αεροπορικές ρίψεις βοήθειας.
Όμως οι ρίψεις από τον αέρα και οι θαλάσσιες μεταφορές βοήθειας δεν μπορούν «να υποκαταστήσουν» τις χερσαίες οδούς, υπογράμμισε η συντονίστρια του ΟΗΕ για την αρωγή στη Γάζα, Σίγκριντ Κάαχ.
Η «διαφοροποίηση των χερσαίων οδών εφοδιασμού (…) είναι η βέλτιστη λύση: είναι ευκολότερη, ταχύτερη, φθηνότερη», εξήγησε η Κάαχ κατά τη διάρκεια συνεδρίασης κεκλεισμένων των θυρών του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Στη Μαδρίτη, ο Φιλίπ Λαζαρινί, ο επικεφαλής του Γραφείου Αρωγής και Εργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA), τάχθηκε επίσης υπέρ του ανοίγματος περισσότερων σημείων διέλευσης, ώστε να μπορούν να γίνονται παραδόσεις «μεγάλης κλίμακας».
Παράλληλα, η ισραηλινή κυβέρνηση δήλωσε ότι «χαίρεται» για το προσεχές άνοιγμα του ανθρωπιστικού θαλάσσιου διαδρόμου ανάμεσα στην Κύπρο και τη Λωρίδα της Γάζας, όπως ανέφερε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.
«Η κυπριακή πρωτοβουλία θα επιτρέψει την αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας (που εισέρχεται) στη Λωρίδα της Γάζας έπειτα από έλεγχο ασφαλείας που ανταποκρίνεται στις ισραηλινές προδιαγραφές», ανέφερε ο Λιόρ Χάιατ σε ανάρτησή του.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News