418
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δεν είπε πότε θα ανοίξουν τα σύνορα της ΕΕ για τους Αμερικανούς -της Ελλάδας πάντως άνοιξαν σήμερα | John Thys /Pool via REUTERS

Φον ντερ Λάιεν: Ανοιχτή η ΕΕ για τους εμβολιασμένους Αμερικανούς

Protagon Team Protagon Team 26 Απριλίου 2021, 11:57
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δεν είπε πότε θα ανοίξουν τα σύνορα της ΕΕ για τους Αμερικανούς -της Ελλάδας πάντως άνοιξαν σήμερα
|John Thys /Pool via REUTERS

Φον ντερ Λάιεν: Ανοιχτή η ΕΕ για τους εμβολιασμένους Αμερικανούς

Protagon Team Protagon Team 26 Απριλίου 2021, 11:57

Η Ευρωπαϊκή Ενωση θα καλωσορίσει ξανά τους αμερικανούς τουρίστες αυτό το καλοκαίρι, αρκεί να είναι εμβολιασμένοι, δήλωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Μιλώντας στους New York Times, η πρόεδρος της Κομισιόν είπε ότι εφόσον οι Αμερικανοί χρησιμοποιούν εμβόλια που έχουν εγκριθεί και από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων, θα είναι ευπρόσδεκτοι. «Αυτό θα τους επιτρέψει ελευθερία κίνησης, τα ταξίδια προς την ΕΕ», είπε.

«Ενα πράγμα είναι σαφές: τα 27 κράτη-μέλη θα αποδέχονται, χωρίς όρους, όλους όσοι έχουν ανοσοποιηθεί με εμβόλια εγκεκριμένα από την EMA», διαβεβαίωσε η ίδια.

Αυτή η δήλωση της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έχει διπλό ενδιαφέρον.

Πρώτον επειδή η πρόεδρος της Κομισιόν δεν αποκάλυψε το πότε ακριβώς θα γίνει αυτό. Η εφημερίδα σημείωσε πως οι νέοι κανόνες αναμένεται να εφαρμοστούν το καλοκαίρι, καθώς η εκστρατεία ανοσοποίησης εντείνεται στις ΗΠΑ και στον υπόλοιπο κόσμο.

Δεύτερον επειδή η γερμανίδα αξιωματούχος μίλησε για εμβόλια που έχουν εγκριθεί από την ΕΜΑ. Ομως μια σειρά από ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα, έχουν ανακοινώσει ότι θα καλωσορίζουν και τουρίστες από κράτη που χρησιμοποιούν άλλα εμβόλια –πχ. τη Ρωσία που εμβολιάζει τον κόσμο με «Sputnik V».

Οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν τρία εμβόλια που έχει εγκρίνει η EMA, της Moderna, των Pfizer/BioNTech και της Johnson & Johnson.

Επισημαίνοντας την «τεράστια πρόοδο των εμβολιασμών» στις ΗΠΑ, η Φον ντερ Λάιεν παρατήρησε πως το 70% των ενήλικων Αμερικανών θα έχουν αποκτήσει ανοσία ως τα μέσα Ιουνίου.

Η επανέναρξη των ταξιδιών θα εξαρτηθεί «από την επιδημιολογική κατάσταση, όμως τα πράγματα βελτιώνονται στις ΗΠΑ, και το ίδιο θα γίνει, ελπίζουμε, στην ΕΕ», πρόσθεσε.

Η ΕΕ πρακτικά ανέστειλε όλες τις μετακινήσεις που δεν κρίνονται απόλυτα απαραίτητες πριν από έναν χρόνο.

Οι NYT επισημαίνουν ότι η συζήτηση για τα διαβατήρια εμβολιασμού ξεκίνησε πριν μήνες στην ΕΕ με οδηγό κυρίως την Ελλάδα, και συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς. Διεξάγονται επίσης συζητήσεις  μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ για τεχνικά θέματα των διαβατηρίων, δηλαδή πώς να είναι ασφαλή, να μην αντιγράφονται και να «διαβάζονται» παντού. Μέχρι όμως να μπορεί να γίνει αυτό και να χρησιμοποιείται το ίδιο διαβατήριο και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, στο άμεσο μέλλον, ίσως πρέπει να χρησιμοποιηθούν «low tech»λύσεις, δηλαδή ο αμερικανός πολίτης να φέρει μαζί του ένα αποδεικτικό κυβερνητικό έγγραφο εμβολιασμού, το οποίο θα αλλάζει στα σύνορα της ΕΕ με ένα αντίστοιχο ευρωπαϊκό.

Πάντως, γράφει η εφημερίδα, η Ελλάδα, η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Ιταλία και η Κροατία ανυπομονούν να ανοίξουν τα σύνορά τους για τους Αμερικανούς, που κάθε χρόνο στηρίζουν τις τοπικές οικονομίες. Η Ελλάδα μάλιστα, καλωσορίζει από σήμερα τους τουρίστες από τις ΗΠΑ που μπορούν να αποδείξουν ότι έχουν εμβολιαστεί ή έχουν αρνητικό τεστ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...