900
Λίγο μετά τα επεισόδια στο παλιό Χημείο, όπου έκανε εκλογές το Παιδαγωγικό τμήμα | INTIMEnews / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Επεισόδια με κουκουλοφόρους σε Νομική, Πάντειο και Παιδαγωγικό

Protagon Team Protagon Team 18 Μαΐου 2016, 17:10
Λίγο μετά τα επεισόδια στο παλιό Χημείο, όπου έκανε εκλογές το Παιδαγωγικό τμήμα
|INTIMEnews / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Επεισόδια με κουκουλοφόρους σε Νομική, Πάντειο και Παιδαγωγικό

Protagon Team Protagon Team 18 Μαΐου 2016, 17:10

Σε μία επανάληψη των περυσινών περιστατικών, αλλά σε πιο σκληρή εκδοχή, εξελίχθηκε το σκηνικό των φοιτητικών εκλογών. Ομάδες κουκουλοφόρων προκάλεσαν επεισόδια και φθορές στη Νομική, το Πάντειο Πανεπιστήμιο και το Παιδαγωγικό. Το μεσημέρι της Τετάρτης σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν έξω από το παλιό Χημείο (Χαριλάου Τρικούπη και Ναυαρίνου) όπου είχαν στηθεί οι κάλπες του Παιδαγωγικού Τμήματος, ενώ επενέβησαν τα ΜΑΤ που απώθησαν τους κουκουλοφόρους προς την περιοχή των Εξαρχείων.

Τα πρώτα επεισόδια σημειώθηκαν στο κτίριο της Νομικής, ενώ ήταν σε εξέλιξη η διαδικασία των εκλογών.

Ομάδα περίπου 10 κουκουλοφόρων εισέβαλε στο κτίριο από την είσοδο της οδού Μασσαλίας και κραδαίνοντας αλυσίδες έκανε «γυαλιά-καρφιά» τα τραπεζάκια της ΔΑΠ και της ΠΑΣΠ.

https://www.youtube.com/watch?v=cAWsPfV-SLg

Πληροφορίες ανέφεραν ότι από την επίθεση υπήρξε και ένας τραυματίας. Κατά τις ίδιες πληροφορίες οι αγνώστων στοιχείων δράστες φώναζαν «μόνο τις παρατάξεις (σ.σ. χτυπήστε), όχι τους φοιτητές».

Η διαδικασία των εκλογών, ωστόσο, συνεχίστηκε κανονικά.

Ακυρώθηκαν οι φοιτητικές εκλογές στο Πάντειο έπειτα από εισβολή αγνώστων

Λίγη ώρα αργότερα άγνωστοι εισέβαλαν στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και, σύμφωνα με πληροφορίες, πήραν τις σφραγίδες της εκλογικής διαδικασίας.

Υστερα από αυτή την εξέλιξη η διαδικασία των εκλογών στο συγκεκριμένο Πανεπιστήμιο βρέθηκε στον αέρα καθώς αποχώρησε η Πανσπουδαστική. Τελικά οι εκλογές ακυρώθηκαν.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα άτομα που μπήκαν στο Πάντειο και πρόσκεινται στον αντιεξουσιαστικό χώρο, προπηλάκισαν τους φοιτητές της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ.

epeisodio-sto-perithorio-ton-foititikon-eklogon-sto-palio-ximeio
Από τα επεισόδια στο Παιδαγωγικό (Ναυτεμπορική)

Τα επεισόδια στο Παιδαγωγικό

Τα σοβαρότερα, ωστόσο, επεισόδια άρχισαν λίγο πριν από τις 2 το μεσημέρι της Τετάρτης έξω από το κτίριο του παλιού Χημείου όπου είχαν στηθεί οι κάλπες του Παιδαγωγικού Τμήματος.

Η ένταση προκλήθηκε όταν ομάδα κουκουλοφόρων κατόρθωσε να εισβάλει στο κτίριο και έπειτα από επεισόδια έσπασε την κάλπη. Η συνέχεια ήταν χαοτική καθώς  φοιτητές αριστερών παρατάξεων έστησαν οδοφράγματα επί της οδού Ναυαρίνου και συγκρούστηκαν με τους κουκουλοφόρους. Ακολούθησε ανταλλαγή φωτοβολίδων, πυροσβεστήρων και πετρών, ενώ λίγο αργότερα έφθασαν στην περιοχή άνδρες των ΜΑΤ προκειμένου να ηρεμήσουν τα πνεύματα.

Εκτός από τα σημεία όπου κυριάρχησε η ένταση, οι φοιτητικές εκλογές εξελίχτηκαν ομαλά, με την προσέλευση των φοιτητών να είναι αναιμική, και ως εκ τούτου να αναμένονται μεγάλα ποσοστά αποχής. Τα μηνύματα των φοιτητικών παρατάξεων, αφορούσαν στις επικείμενες αλλαγές στην Παιδεία, ωστόσο λιγοστά ήταν τα «τραπεζάκια» στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ.

Επιθέσεις δέχθηκαν φοιτητές και στο ΑΠΘ

Επεισόδια σημειώθηκαν και στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, στη Γεωπονική Σχολή. Σύμφωνα με μαρτυρίες φοιτητών, ομάδα κουκουλοφόρων κυνήγησε και επιτέθηκε με λοστούς σε φοιτητές της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ. Κάποιοι φοιτητές κατέφυγαν στο νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς» για να προστατευθούν.

Aνακοίνωση της ΝΔ: «Η ανοχή στα φαινόμενα βίας συνιστά συνενοχή»

Ο υπεύθυνος του Τομέα Παιδείας και Θρησκευμάτων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Λαρίσης κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, με αφορμή τα σοβαρά επεισόδια, έκανε την ακόλουθη δήλωση.

«Η εισβολή κουκουλοφόρων και ροπαλοφόρων γνωστών – αγνώστων σε Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, με στόχο την κατατρομοκράτηση των φοιτητών και την ακύρωση των φοιτητικών εκλογών, επιβεβαιώνει για μια ακόμη φορά την κυβερνητική ανοχή στη βία. Το γεγονός ότι δεν θρηνήσαμε θύματα είναι μόνον θέμα τύχης.

Μετά την ηθική επιβράβευση της ανομίας, με την αποποινικοποίηση των καταλήψεων που υπερψήφισε  η κυβερνητική πλειοψηφία στο πρόσφατο νομοσχέδιο για την έρευνα, η εκκωφαντική σιωπή της Κυβέρνησης, είναι τουλάχιστον ύποπτη. Η όποια ανοχή σε αυτά τα φαινόμενα συνιστά πλέον συνενοχή.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, εγκλωβισμένη σε παρωχημένες ιδεοληψίες, στέλνει λάθος μηνύματα».

Σταύρος Θεοδωράκης: «Οι φοιτητές να δείξουν την πόρτα στους κομματικούς υπαλλήλους»

Να δείξουν την πόρτα στους κομματικής υπαλλήλους και να φτιάξουν τους δικούς τους συλλόγους, που θα δημιουργήσουν ένα νέο πανεπιστήμιο, καλεί τους φοιτητές ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, σε ανάρτησή του στο Facebook.

Διευκρινίσεις για τη διαφορετική καταγραφή της ΟΝΝΕΔ στο ψηφοδέλτιο ΔΑΠ-ΝΔΦΚ

Σχετικά με την πρωτοβουλία συλλόγων 77 τμημάτων ΑΕΙ και ΤΕΙ  από όλη την Ελλάδα να καταγραφούν στα αποτελέσματα των εκλογών ως ΟΝΝΕΔ, εκφράζοντας έτσι την αντίθεσή τους με την αναστολή λειτουργίας της οργάνωσης της νεολαίας μετά το συνέδριό της στην Θεσσαλονίκη, το στέλεχος της ΟΝΝΕΔ Θόδωρος Χαδούλης διευκρίνισε στο ΑΠΕ: «Κατεβαίνουμε ως ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, απλώς αποφασίσαμε να κάνουμε μία πολιτική κίνηση, δηλαδή να καταγραφούμε στα πανελλαδικά αποτελέσματα ως ΟΝΝΕΔ, στην οποία και πρόσκειται η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ. Ο λόγος αυτής της πολιτικής κίνησης είναι οι έντονες ανησυχίες μας για το παρόν και το μέλλον της οργάνωσης μετά και τις πρόσφατες εξελίξεις που ακολούθησαν το 10ο τακτικό συνέριο της ΟΝΝΕΔ. Είμαστε ΔΑΠίτες, είμαστε ΟΝΝΕΔίτες, είμαστε Νεοδημοκράτες και θέλουμε οι προβληματισμοί μας να εισακουστούν αν βγουν κοινά αποτελέσματα διαφορετικά».


Ο Παπαμιμίκος για την κίνηση «ΟΝΝΕΔ»

Η κίνηση των 77 συλλόγων αποδόθηκε σε… δάκτυλο του πρώην γραμματέα της ΝΔ και παλαιού προέδρου της ΟΝΝΕΔ, Ανδρέα Παπαμιμίκου. Με αφορμή τη φημολογία εμπλοκής του, ο κ. Παπαμιμίκος εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει:

«Επειδή δεν έχω μάθει να μιλάω μέσω κύκλων και διαρροών όπως κάποιοι άλλοι, ούτε και να λειτουργώ στο παρασκήνιο αλλά μόνο δημόσια, θέλω να ξεκαθαρίσω τα εξής:

Πρώτον, δεν έχω ουδεμία σχέση με τη σημερινή κίνηση οργανώσεων της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ ανά την Ελλάδα να καταγραφούν ως ΟΝΝΕΔ. Από τη στιγμή που έκλεισα τον κύκλο μου και δεν έχω καμία θεσμική ιδιότητα, δεν έχω και καμία ανάμειξη στα δρώμενα της παράταξης.
Δεύτερον, δεν “ελέγχω” καμία οργάνωση και κανέναν άνθρωπο, καθώς αυτά δεν ταιριάζουν στην κουλτούρα μου, ούτε αντιλαμβάνομαι τις οργανώσεις και τους ανθρώπους ως πιόνια, όπως κάνουν άλλοι. Καλό θα είναι κάποιοι που κατέχουν θεσμικές ιδιότητες, αντί να εξαπολύουν επιθέσεις λάσπης προσπαθώντας να κρυφτούν από τις ευθύνες τους, να σταματήσουν να βλέπουν φαντάσματα και να καταβάλουν προσπάθειες να επιλύουν τα προβλήματα που δημιουργούνται.
Τρίτον, είμαι σίγουρος ότι όλες οι Δαπίτισσες και οι Δαπίτες, οι ΟΝΝΕΔίτισσες και οι ΟΝΝΕΔίτες σήμερα θα μας κάνουν για ακόμα μία φορά υπερήφανους δίνοντας την ώθηση ώστε ο πρόεδρος μας Κυριάκος Μητσοτάκης να γίνει γρήγορα πρωθυπουργός της χώρας».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...