Εντονη αντιπαράθεση σημειώθηκε την Πέμπτη στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη συζήτηση του Προϋπολογισμού, μεταξύ του υπουργού Δικαιοσύνης, Γιώργου Φλωρίδη, και της αντιπολίτευσης, με αφορμή τις προωθούμενες αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα.
Παρουσιάζοντας τους κεντρικούς άξονες του του επίμαχου νομοσχεδίου, ο κ. Φλωρίδης έκανε λόγο για «ένα ολοκληρωμένο σχέδιο» για «την πολυπόθητη επιτάχυνση της Δικαιοσύνης στους ευρωπαϊκούς μέσους όρους», σχέδιο το οποίο «ήδη επιτελείται και εξελίσσεται έχει τέσσερα παράλληλα πεδία».
«Το πρώτο, αφορά την επεξεργασία του νέου Δικαστικού Χάρτη που αποσκοπεί στην καλύτερη και ορθολογικότερη αξιοποίηση του δικαστικού δυναμικού της χώρας», ανέφερε.
Το δεύτερο πεδίο αφορά τις νομοθετικές παρεμβάσεις σε όλους τους Κώδικες. Ηδη «ανακοινώσαμε το πεδίο αλλαγών του ΠΚ και του ΚΠΔ, καθώς και τις διατάξεις για την ενδοοικογενειακή βία», ανέφερε ο υπουργός και πρόσθεσε πως «η Κυβέρνηση αποφάσισε πως αυτό το σχέδιο θα πρέπει να μείνει σε διαβούλευση έναν ολόκληρο μήνα. Κάτι που γίνεται σπάνια αλλά θεωρούμε πως αυτό θα ωφελήσει σε μια καλύτερη συζήτηση με όλους τους φορείς, αλλά και την ελληνική κοινωνία για την βασική κατεύθυνση και φιλοσοφία αυτών των παρεμβάσεων».
Το τρίο πεδίο αφορά την ψηφιοποίηση της Δικαιοσύνης με παρεμβάσεις οι οποίες «θα εισάγουν την Δικαιοσύνη στον 21ο αιώνα και θα διευκολύνουν πάρα πολύ την λειτουργία της», όταν ολοκληρωθούν ενώ το τέταρτο πεδίο αφορά στην «αναβάθμιση της κτηριακής υποδομής που εξελίσσεται με έναν τρόπο που θα δώσει στην Ελληνική Δικαιοσύνη κτήρια αντάξια της δικής της λειτουργίας».
Αντιπαράθεση για τους Ποινικούς Κώδικες
Βασικό σημείο προστριβών ήταν ο δεύτερος άξονας του νομοσχεδίου, δηλαδή οι αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα. Αναφερόμενος στην βασική φιλοσοφία των αλλαγών του ΠΚ, ο κ. Φλωρίδης είπε ότι «επί πάρα πολλές δεκαετίες κάτω από την επίδραση συγκεκριμένων απόψεων όλες οι σχετικές πρωτοβουλίες για το ποινικό μας σύστημα έτειναν στην προστασία των δικαιωμάτων αυτών που εγκληματούν. Σε μια αντίληψη ότι θα πρέπει να έχουμε Κράτος Δικαίου ξεχάστηκε εντελώς ότι εκτός από τα δικαιώματα αυτών που εγκληματούν υπάρχουν και τα δικαιώματα των θυμάτων, τα δικαιώματα της ελληνικής κοινωνίας που αγνοήθηκαν από πάρα πολλά χρόνια».
«Καταλαβαίνω πως αυτό σας ενοχλεί γιατί η φροντίδα όλη στα χρόνια που κυβερνήσατε ήταν πώς θα προστατεύσετε τους εγκληματίες. Δεν είχατε καμία φροντίδα για τα θύματα», πρόσθεσε ο ίδιος, απαντώντας στις αντιδράσεις βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.
Αντέτεινε στους βουλευτές που ακούστηκαν να φωνάζουν από τα έδρανα «ντροπή» για αυτή την αναφορά του ότι δεν θα αντιπαρέλθει «την πρόκληση», απαντώντας, μεταξύ άλλων, τα εξής:
«Η τροποποίηση που κάνατε στους Ποινικούς Κώδικες το 2019, παρατείνοντας την λειτουργία της Βουλής κατά μια εβδομάδα, οδήγησε 5.000 δικογραφίες κακουργηματικού χαρακτήρα –σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ενωσης Εισαγγελέων Ελλάδας¹– στο αρχείο! Η φροντίδα σας ήταν έστω και την τελευταία ημέρα πώς 5.000 κακουργηματικές υποθέσεις να πάνε στο αρχείο. Και η φροντίδα σας ήταν πώς μεγαλοεγκληματίες που καταδικάστηκαν σε πρώτο βαθμό σε 15 χρόνια κάθειρξη, με την τροποποίηση που κάνατε, να αθωωθούν επειδή τα κακουργηματικά αδικήματα τα μετατρέψατε σε πλημμελήματα και έτσι οδηγήσατε στην αθώωσή τους λόγω παραγραφής».
«Οι Κώδικες αυτοί, που ψηφίσατε μια ημέρα πριν κλείσει η Βουλή –που την ημέρα εκείνη ψηφίσατε 1.100 άρθρα– ψηφίστηκαν στο όνομα του λαού; Στο όνομα της προστασίας του λαού; Στο όνομα των εργαζομένων το κάνατε αυτό; Στο όνομα των ταλαιπωρημένων;», αναρωτήθηκε ακολούθως ο υπουργός, για να προσθέσει: «Οχι! Το κάνατε στο όνομα των μεγαλοεγκληματιών της χώρας, που εις υγείαν των κορόιδων αποχαιρέτησαν τα δικαστήρια την ώρα που αντιμετώπιζαν ποινές ισοβίων. Και το κάνατε αυτό, την ώρα που ήταν έτοιμες να ανακοινωθούν δικαστικές αποφάσεις που θα τους καταδίκαζε σε ισόβια».
Υπενθύμισε, μάλιστα, τις δηλώσεις του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ Σταύρου Κοντονή² «που τον ξηλώσατε επειδή δεν θέλησε να υπογράψει αυτές τις αλλαγές καταγγέλλοντας την διαπλοκή με την ολιγαρχία σε σχέση με τους ΠΚ».
Ο υπουργός Δικαιοσύνης, παρατήρησε ότι αν και οι αλλαγές των Ποινικών Κωδίκων είναι εδώ και 15 ημέρες σε δημόσια διαβούλευση «ο ΣΥΡΙΖΑ που για το παραμικρό βγάζει ανακοινώσεις, για αυτό το θέμα δεν μιλάει». «Δεν μιλάτε γιατί έρχεται μια κοινωνία από κάτω που λέει ότι επιτέλους υπάρχει μια πρωτοβουλία που θα προστατεύσει την κοινωνία από την καθημερινή εγκληματικότητα», εκτίμησε.
Αντιπαράθεση με Τσακαλώτο
Την υπεράσπιση των κυβερνητικών πεπραγμένων του ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε, μεταξύ άλλων, και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Αριστεράς, πλέον, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος κατηγόρησε τον υπουργό ότι «αποδεικνύει πως είναι δυνατόν να πάει κάποιος από ένα προοδευτικό κόμμα, του ΠΑΣΟΚ, στην Ακροδεξιά της ΝΔ, χωρίς να περάσεις από το ενδιάμεσο στάδιο της φιλελεύθερης Δεξιάς». «Πιστεύετε στην Ακροδεξιά και τον τρόπο που όλη η Δεξιά αντιμετωπίζει τους ΠΚ», συνέχισε, απευθυνόμενος στον υπουργό Δικαιοσύνης.
«Η διαφορά μεταξύ των δικών μου και δικών σας απόψεων είναι ότι όταν εσείς δεν μπορείτε να προσδώσετε περιεχόμενο στην πολιτική σας ή να υπερασπιστείτε αυτά που αποτελούν το περιεχόμενο της κυβερνητικής σας πολιτικής, τότε καταφεύγετε σε τέτοιους χαρακτηρισμούς. Είναι η βολική αντίληψη της Αριστεράς όλα αυτά τα χρόνια, γι’ αυτό και κατάντησε εκεί που κατάντησε», του απάντησε ο κ. Φλωρίδης.
«Ονομάζετε ακροδεξιά μια πρωτοβουλία η οποία έρχεται να νομοθετήσει υπέρ των δικαιωμάτων των θυμάτων και της κοινωνίας. Αυτό το ονομάζετε Ακροδεξιά και Αριστερά ονομάζετε ό,τι κάνατε υπέρ των εγκληματιών. Αυτή είναι η διαφορά μας. Και αυτά σας τα απέδειξα με όσα σας είπε ο πρώην υπουργός σας Σταύρος Κοντονής και με όσα με δύο ανακοινώσεις σας είχε προειδοποιήσει πριν ψηφίσετε την αλλαγή των ποινικών κωδίκων η Ενωση Εισαγγελέων Ελλάδα και όσα είπε και μετά την ψήφισή τους», συμπλήρωσε.
«Να μην μιλάτε εσείς για διαδρομές…», προέτρεψε, τέλος, τον κ. Τσακαλώτο.
1. Διαβάστε τις σχετικές τοποθετήσεις της Ενωσης Εισαγγελέων Ελλάδος εδώ και εδώ