492
Το «Σιντριβάνι του Ποσειδώνα» στην Πιάτσα ντελα Σινιορία της Φλωρεντίας έπεσε για ακόμα μια φορά θύμα βανδαλισμού | Shutterstock/Catarina Belova

Φλωρεντία: Τουρίστας κατέστρεψε αναγεννησιακό σιντριβάνι για μια σέλφι

Protagon Team Protagon Team 6 Σεπτεμβρίου 2023, 17:18
Το «Σιντριβάνι του Ποσειδώνα» στην Πιάτσα ντελα Σινιορία της Φλωρεντίας έπεσε για ακόμα μια φορά θύμα βανδαλισμού
|Shutterstock/Catarina Belova

Φλωρεντία: Τουρίστας κατέστρεψε αναγεννησιακό σιντριβάνι για μια σέλφι

Protagon Team Protagon Team 6 Σεπτεμβρίου 2023, 17:18

Νεαρός γερμανός τουρίστας βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα τεράστιο πρόστιμο, αφού κατέστρεψε ένα σιντριβάνι του 16ου αιώνα στη Φλωρεντία όταν ανέβηκε επάνω του για να φωτογραφηθεί. Το σιντριβάνι, που βρίσκεται στην Πιάτσα ντελα Σινιορία της Φλωρεντίας, συνοδεύεται από διάσημο άγαλμα του θεού Ποσειδώνα.

Ο 22χρονος άνδρας, το όνομα του οποίου δεν έχει δημοσιοποιηθεί, κατηγορείται ότι σκαρφάλωσε στο «Σιντριβάνι του Ποσειδώνα», το οποίο είχε χορηγήσει στην πλατεία ο φλωρεντινός δούκας Κόσιμο ντε Μέντιτσι το 1559, γκρέμισε ένα κομμάτι μάρμαρο από το άρμα του έλληνα θεού της θάλασσας και ράγισε την οπλή ενός αλόγου.

Ο λογαριασμός επισκευής έχει υπολογιστεί σε περίπου 5.000 ευρώ, αναφέρει ρεπορτάζ των Times του Λονδίνου. Οι κάμερες παρακολούθησης CCTV δείχνουν έναν νεαρό άνδρα με μπεζ παπούτσια και μπλε σακάκι να υψώνεται πάνω από το σιντριβάνι και να επιχειρεί να περάσει πάνω από ένα άλογο.

Ο δήμαρχος της Φλωρεντίας, Ντάριο Ναρντέλα, δημοσίευσε ένα κλιπ κλειστού κυκλώματος τηλεόρασης και ένα αντίγραφο της φωτογραφίας που τραβήχτηκε, με το πρόσωπο του τουρίστα να είναι εσκεμμένα θολό. Ο άνδρας, κάτοικος Βερολίνου, εντοπίστηκε μέσα σε λίγες ώρες. «Το σύστημα συναγερμού λειτούργησε» έγραψε ο Ναρντέλα στο Twitter/X.

«Χάρη στο σύστημα CCTV το άτομο εντοπίστηκε και θα πληρώσει βαρύ πρόστιμο. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για πράξεις βανδαλισμού της πολιτιστικής μας κληρονομιάς» ήταν το μήνυμα που ανάρτησε ο δήμαρχος. Ο Τομάσο Μουτσίνι, αρχιτέκτονας υπεύθυνος για τη συντήρηση των ιστορικών μνημείων της πόλης, είπε ότι το άγαλμα είχε αποκατασταθεί πλήρως το 2018.

Οι κάμερες παρακολούθησης που ανάρτησε στο Twitter ο δήμαρχος της Φλωρεντίας «συνέλαβαν» τον γερμανό τουρίστα να επιχειρεί να σκαρφαλώσει στα αγάλματα για μια σέλφι (Dario Nardella/X/Twitter)

Το σιντριβάνι, που χτίστηκε για να συμβολίσει τον γάμο του κληρονόμου του Κόσιμο ντε Μέντιτσι με τη Μεγάλη Δούκισσα της Αυστρίας, δημιουργήθηκε από τον Μπαρτολομέο Αμανάτι, οπαδό του Μιχαήλ Αγγέλου και προστατευόμενο του σημαντικού ζωγράφου και ιστορικού τέχνης Τζόρτζο Βασάρι.

Λέγεται ότι ο Μιχαήλ Αγγελος δεν εντυπωσιάστηκε από το καλλιτεχνικό αποτέλεσμα, επικρίνοντας τον Αμανάτι για αυτό που θεώρησε ως σπατάλη μαρμάρου Καράρα. Στο πέρασμα των αιώνων το σιντριβάνι έχει επιβιώσει από σοβαρές απειλές από γερμανούς instagrammers. Το 1580 υπέστη βανδαλισμό.

Το 1830, ένας από τους χάλκινους σάτυρούς του παρασύρθηκε από ένα σωρό μεθυσμένων νέων, και το 1848 το σύνολο υπέστη ζημιές από κανόνια γεμάτα μπέρμπον που «βομβάρδισαν» την πόλη. Μετά από σειρά μικρών ζημιών στη δεκαετία του 1980, αποκαταστάθηκε το 2019 χάρη σε δωρεά 1,5 εκατ. ευρώ από τον σχεδιαστή παπουτσιών Σαλβατόρε Φεραγκάμο.

Η ζημιά θα αποκατασταθεί τον επόμενο μήνα, σύμφωνα με αξιωματούχους της πόλης. Η τακτική συντήρηση του σιντριβανιού, που περιλαμβάνει τον καθαρισμό του μαρμάρου, την αφαίρεση νομισμάτων και το τρίψιμο για τον καθαρισμό των περιττωμάτων των περιστεριών, κοστίζει 35.000 ευρώ ετησίως.

Φέτος έχουν σημειωθεί αρκετά περιστατικά με «θύμα» την πολιτιστική κληρονομιά της Ιταλίας από τουρίστες – από χάραγμα των αρχικών τους στους τοίχους του Κολοσσαίου μέχρι βουτιές στη Φοντάνα ντι Τρέβι, στη Ρώμη. Τον περασμένο μήνα γερμανοί τουρίστες ψέκασαν με ποδοσφαιρικά γκράφιτι το εξωτερικό του υπερυψωμένου διαδρόμου Βασάρι της Φλωρεντίας, που συνδέει την Πινακοθήκη Ουφίτσι με τους κήπους Μπομπόλι.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...